Теми статей
Обрати теми

ПН без коду УКТ ЗЕД: Cуд визнає право на податковий кредит

Сумцова Ольга, податковий експерт
Платники ПДВ знають про упереджене ставлення податківців до податкових накладних (ПН). І це незважаючи на введені раніше «ліберальні» норми про незначні недоліки в ПН і навіть «залізне право», що діє зараз, на податковий кредит за зареєст­рованими ПН. Але суди в цьому питанні «гуманніші». Тож сьогодні пропонуємо звернути увагу на рішення Верховного Суду, в якому вирішувалася доля податкового кредиту за ПН без коду УКТ ЗЕД.

Йдеться про рішення Верховного Суду (ВС) від 20.06.2018 р. № 819/1383/17*. Податківці за результатами камеральної перевірки не визнали податковий кредит за ПН, у яких не був зазначений код УКТ ЗЕД. Це були ПН за січень і лютий 2017 року, тобто коли ще не діяла «нинішня» норма про «залізне право» на податковий кредит. На той момент діяла «ліберальна» норма про незначні недоліки в ПН: «податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту». При цьому за цією нормою, якщо в ПН допущена помилка в коді УКТ ЗЕД, формувати податковий кредит за такою ПН було не можна.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74991954.

Але Суд визнав дійсність ПН, незважаючи на відсутність у ній коду УКТ ЗЕД. А допомогла відстояти право на податковий кредит у цьому випадку норма п. 201.10 ПКУ, якою встановлено, що, якщо ПН/РК сформовані з порушенням вимог п. 201.1 або п. 192.1 ПКУ, протягом операційного дня продавцеві/покупцеві має бути надіслана квитанція в електронному вигляді про неприйняття ПН. Оскільки квитанція про неприйняття ПН не приходила, то Суд вирішив, що ПН не можна вважати «сформованою з порушенням вимог». А отже, до платника, коли така ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН, уже претензій з приводу того, що в ній відсутній обов’язковий реквізит, бути не може.

Власне кажучи, і в п. 12 Порядку № 1246** зазначено, що ПН повинна в автоматичному режимі проходити перевірку на відповідність вимогам, установленим п. 192 і п. 201.10 ПКУ, і наявність помилок під час заповнення обов’язкових реквізитів. Тож висновки Суду цілком справедливі.

** Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

А в «нинішніх» умовах, коли діє норма про «залізне право» на податковий кредит, претензій до того, що в ПН немає коду УКТ ЗЕД/коду послуг або він заповнений з порушенням, формально взагалі бути не повинно. Хоча потрібно враховувати, що податківці поки що активно чинять цьому опір***. Отже, щоб не вплутуватися в конфлікти з податківцями, ПН з помилками в обов’язкових реквізитах потрібно виправляти.

*** Подробиці знайдете в статті «Від яких помилок рятує норма про «залізне право» на податковий кредит?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 44).

Нагадаємо, що наразі згідно з п. 201.10 ПКУ ПН, зареєстрована в ЄРПН, є для покупця достатньою підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту і не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі