Теми статей
Обрати теми

Огляд роз’яснень податківців щодо «самовиправлення» ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт
У сьогоднішній статті обговоримо дві «свіжі» консультації фіскалів, присвячені самостійному виправленню помилок у декларації з ПДВ. В одній податківці роз’яснили: чи можна виправити помилку в сумі «самоштрафу». А в другій — у якому рядку уточнюючого розрахунку (УР) виправляти ПДВ-помилки в старому «мінусі».

Помилка в сумі «самоштрафу» в УР: чи можна виправити? Що робити, якщо заповнюючи УР випадково помилилися в сумі «самоштрафу»? Наприклад, допустили арифметичну помилку в сумі, його не показали в УР узагалі або показали помилково? Як тепер цю ситуацію виправити?

У нині діючій консультації в категорії 101.24 ЗІР, присвяченій виправленню помилок в УР до декларації з ПДВ, сказано, що виправлення помилок, допущених при заповненні УР здійснюється виключно шляхом подання нового УР з урахуванням показників попереднього УР. Проте щодо помилок, допущених у сумі «самоштрафу» (ряд. 18.1 УР), фіскали стверджують, що виправити таку помилку неможливо (індивідуальна податкова консультація ДФСУ від 16.04.2018 р. № 1607/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Пояснюють вони це тим, що УР призначений для виправлення показників у декларації. А в декларації сума «самоштрафу» не зазначається. Тому й виправити помилку в сумі «самоштрафу» не можна:

«за допомогою уточнюючого розрахунку відбувається виправлення показників, зазначених у податковій декларації з ПДВ, оскільки у декларації відсутні рядки, в яких зазначаються суми штрафу, тому виправити суму штрафу, визначену в уточнюючому розрахунку, шляхом подання іншого уточнюючого розрахунку не вбачається за можливе».

Дійсно, УР до УР ми подати не можемо — його подають тільки до декларації. І форма УР не передбачає механізму виправлення помилок у «самоштрафі» (для «самоштрафного» ряд. 18.1 не передбачені гр. 4 і 5, для нього є тільки одна гр. — 6).

Те, що форма УР не підлаштована для виправлення помилок у «самоштрафі», не повинно стати перешкодою для виправлення помилки. Адже УР є одним з типів податкової декларації (це випливає з п. 48.3 ПКУ — податкова декларація повинна містити такі обов’язкові реквізити: тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий). А можливість виправлення помилок у декларації передбачена п. 50.1 ПКУ.

Тим більше, що якщо, наприклад, суму «самоштрафу» взагалі не відобразили в УР, фіскали можуть застосувати штраф у розмірі 5 % від суми заниження податкових зобов’язань, відображених в УР, на підставі п. 120.2 ПКУ — за сам факт, що цей штраф не показаний в УР.

Тому виправляти помилку в сумі «самоштрафу» все-таки потрібно!

Але як? Можна спробувати зробити таке: подати ще один УР до тієї ж декларації, що й попередній УР. При цьому пам’ятаємо про правило: «новий» УР повинен заповнюватися з урахуванням показників попереднього УР.

Помилковим періодом у полі 03 такого УР (як і в попередньому УР) потрібно зазначити початковий період допущення помилки.

На наш погляд, його потрібно заповнити так: заповнюємо ті ж рядки, що й у попередньому УР, тільки в гр. 4 такого УР ставимо вже «виправлені» дані (дані гр. 5 попереднього УР), у гр. 5 будуть ті ж дані, що й у гр. 4, а гр. 6 буде порожньою. А в «штрафний» гр. 18.1 зі знаком «-» ставимо надміру нараховану суму «самоштрафу» (або з + (плюс не ставимо) недонараховану суму «самоштрафу»).

При цьому слід скористатися нормами п. 46.4 ПКУ, який дозволяє платникові ПДВ подати разом з податковою декларацією (тобто і з УР) доповнення в довільній формі з поясненням мотивів його подання.

У ньому навести розрахунок суми, на яку повинна зменшитися сума «самоштрафу».

Зверніть увагу! На відміну від декларації з ПДВ, в УР не передбачено спеціального поля про доповнення (у довільній формі) відповідно до п. 46.4 ПКУ. Тому таке пояснення доведеться подавати фіскалам окремо.

Якщо фіскали відмовляться приймати «виправлений» УР — то їх дії можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Є приклади судової практики, які свідчать про те, що суди погоджуються з правом платника виправити суму «самоштрафу» в УР (ухвала Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 17.02.15 р. у справі № П/811/3830/14).

Помилка в старому мінусі: за допомогою якого рядка УР її виправляти? Ще одна ІПК — від 20.04.2018 р. № 1795/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ). Її висновки будуть цікавими тим платникам, які допустили помилки, пов’язані з неправильним декларуванням від’ємного значення в ряд. 20.2 декларації за липень 2015 року (помилки при включенні залишків переплат до ряд. 20.2 декларації з ПДВ за липень 2015 року).

«Складність» виправлення такої помилки полягає в тому, що виправляти помилки потрібно з використанням форми УР, яка діє на дату виправлення (п. 50.1 ПКУ).

А форма декларації та УР відтоді неодноразово змінювалася. І деякі рядки з нової форми просто зникли, зокрема й ряд. 20.2.

Виникає запитання: який аналог зараз того колишнього ряд. 20.2? У якому рядку нинішнього УР показувати виправлення за ряд. 20.2 декларації за липень 2015 року?

Фіскали говорять — це ряд. 16.2. Хоча більш відповідним усе ж для цього випадку є ряд. 16.1 (адже ряд. 16.2 — передбачений уже більше для «втягування» виправлених за допомогою УР показників у поточну декларацію).

Проте, вважаємо, що це не так уже й принципово, яким буде рядок — 16.1 чи 16.2 (адже все одно ці дані потраплять до ряд. 16).

Крім того, разом з УР слід подати й уточнюючий додаток Д2 (за нинішньою формою) до декларації за липень 2015 року, складений на суму коригування. У таблиці 1 уточнюючого додатка Д2 потрібно зазначити суму неврахованої переплати в гр. 4 за рядком «Залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань…».

А далі — потрібно буде простежити вплив помилки на періоди, що настають за помилковим.

Якщо в усіх подальших періодах у вас значився перетікаючий «мінус», то суму з ряд. 21 за гр. 6 УР перенесіть до ряд. 16.2 декларації за період, у якому поданий УР.

Якщо в якомусь із подальших періодів виник ПДВ до сплати / заявлено БВ, то до декларації того періоду, в якому він уперше з’явився, доведеться також подати УР. За гр. 4 в цьому УР поставте всі дані декларації, що виправляється. А ось за гр. 5 до ряд. 16.1 УР перенесіть суму з ряд. 21 за гр. 6 УР до декларації за липень 2015 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі