Теми статей
Обрати теми

Уцінка запасів: чи потрібно нараховувати ПДВ-зобов’язання?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Податківцям поставили запитання: чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) на суму уцінки запасів при списанні їх у виробництво, якщо уцінені запаси будуть використані в господарській діяльності? А що податківці? Продовжують «гнути свою лінію».

Ідеться про лист ДФСУ від 16.04.18 р. № 1600/6/99-99-15-03-02/ІПК.

ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ. Нагадаємо, такі ПЗ нараховують у разі, коли запаси починають використовуватися в необ’єктних, пільгових або негосподарських операціях (п. 198.5 ПКУ). Під використанням у негоспдіяльності фіскали зазвичай розуміють списання запасів при недостачах (понад норми природного убутку або коли такі норми не встановлені), втратах, псуванні, руйнуванні активів, крадіжці або інших випадках форс-мажору.

Поза сумнівом, якщо запаси уціняють, це означає, що вони зіпсовані, застаріли або іншим чином втратили первісні властивості, внаслідок чого зменшується очікувана економічна вигода від їх використання. Ось тільки чи потрібно при цьому нараховувати компенсуючі ПЗ? На наш погляд, ні, оскільки:

— уцінений товар може бути використаний в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності;

— у п. 198.5 ПКУ немає такої підстави для нарахування компенсуючих ПЗ, як уцінка товару (при дотриманні попередньої умови).

Проте в листі, що коментується, податківці продовжують «гнути свою лінію». Вони стверджують: щоб не нараховувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, витрати у вигляді уцінки товарів повинні потрапити до вартості (собівартості) виробленої продукції, при продажу якої буде нарахований ПДВ.

Ось тільки за правилами бухобліку в разі уцінки запасів такого ніколи не відбудеться img 1. Суму уцінки п. 27 П(С)БО 9 «Запаси» зобов’язує списувати до складу інших операційних витрат і відображати за дебетом субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів» з одночасним зменшенням балансової вартості запасів. Виходить, сума уцінки буде списана на витрати періоду (потрапить до складу інших операційних витрат, до дебету субрахунку 946) і не потрапить до собівартості продукції.

Очевидно, що вимога контролерів не виконується. А тому вони наполягатимуть, щоб платник ПДВ нарахував «компенсуючі» ПЗ на суму уцінки.

Радше за все, фіскали намагатимуться уцінку «притягнути за вуха» під негосподарське використання частини таких активів, але із цим можна посперечатися.

А що ж з ПЗ згідно з п. 188.1 ПКУ? Що стосується нарахування ПЗ згідно з п. 188.1 ПКУ, то при списанні уцінених запасів у виробництво їх нараховувати не потрібно. Причина проста — п. 188.1 ПКУ встановлює базу оподаткування ПДВ виключно для операцій з постачання товарів/послуг. Списання ж запасів у виробництво під визначення постачання (п.п. 14.1.191 ПКУ) не потрапляє, оскільки є переміщенням запасів усередині підприємства.

Якщо ж уцінений товар буде вирішено продати, то тут уже слід пам’ятати про мінбазу оподаткування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі