Теми статей
Обрати теми

Виправляємо декларацію єдиноподатника групи 3

Бала Людмила, податковий експерт
Сьогодні допоможемо єдиноподатникам групи 3 виправити помилки у звітах у таких ситуаціях:
1) у І кварталі 2017 року єдиний податок занижений. Як виправитися: подати уточнену декларацію тільки за І квартал чи потрібно ще й за півріччя, три квартали і рік? І скільки разів платити самоштраф (3 %)?
2) в іншого підприємця єдиний податок був завищений. Він відправив уточненку, але у відповідь прийшла квитанція про її неприйняття з формулюванням «за звітний (податковий) період, що уточнюється, не подано «Звітний» («Звітний новий») документ (перевірено відповідно до п. 49.8 ст. 49 ПКУ)». Що робити?

Три способи виправлення. Спочатку розберемося з першим запитанням. Отже, виправити помилку можна або через уточнюючу декларацію, або в поточній декларації. Відмінність у тому, що через уточненку можна виправитися відразу, сплативши донарахований єдиний податок і самоштраф у розмірі 3 %, а в поточній деці виправитися можна пізніше (відповідно, і єдиний податок сплатити можна пізніше), але самоштраф при цьому дорівнює 5 %.

Якщо граничний строк подання помилкової декларації ще не сплив, можна виправитися взагалі без штрафу, ще раз подавши декларацію (вже з правильними даними) з типом «звітна нова». Але так швидко виявити помилку вдається не завжди, тому найпопулярнішими залишаються перші два способи виправлення.

Виправлення в поточній декларації. У поточній деці можна виправити помилку як поточного року, так і минулих років. Усе доволі просто. Наприклад, якщо помилка допущена в І кварталі 2017 року, то:

— у полі 03 деки зазначаєте «І квартал 2017» (див. роз’яснення в категорії 107.08 ЗІР);

— у розділах IV і V зазначаєте дані за поточний звітний період (наприклад, за перше півріччя 2018 року);

— у розділі VI виправляєте помилку так: у рядку 15 зазначаєте помилкову суму єдиного податку за І квартал 2017 року, в рядку 16 — правильну суму за той же період, у рядку 17 — суму єдиного податку, яку потрібно доплатити, в рядку 19 — самоштраф (5 % від недоплати), в рядку 20 — суму пені.

Виправлення через уточнюючу декларацію. В уточненці теж можна виправити помилку як поточного року, так і минулих років. І тут усе доволі просто. Наприклад, якщо помилка допущена в І кварталі 2017 року, то:

— у полях 02 і 03 зазначаємо «І квартал 2017» (див. роз’яснення в категорії 107.08 ЗІР);

— у розділах IV і V зазначаємо правильні дані за І квартал 2017 року (нібито помилки не було);

— заповнюємо розділ VI так: у рядку 15 зазначаємо помилкову суму єдиного податку за І квартал 2017 року, в рядку 16 — правильну суму за той же період, у рядку 17 — суму єдиного податку, яку потрібно доплатити, в рядку 19 — самоштраф (3 % від недоплати), в рядку 20 — суму пені.

Скільки декларацій виправляти? «Заковика» в тому, що в одній деці (неважливо: в поточній чи в уточненці) можна виправити помилку тільки за один звітний період. У той час як декларація єдиноподатника заповнюється наростаючим підсумком…

Якщо потрібно виправити помилки за декілька періодів, доведеться подавати декілька уточнюючих декларацій — за кожен уточнюваний період окремо.

Виходить, якщо єдиноподатник помилився в I кварталі і вчасно не помітив помилку, то ця помилка «перекочувала» в усі його деки за цей рік (за півріччя, три квартали і рік). У результаті вони теж стали помилковими img 1.

І тут запитання № 1: чи потрібно виправляти всі ці деки, чи достатньо уточнити тільки дані за I квартал?

На наш погляд, достатньо виправитися тільки один раз! Виправити потрібно ту деку, в яку помилка закралася вперше. Усі інші деки, подані після неї наростаючим підсумком, виправляти не варто. Інакше доведеться заповнити не одну, а цілих чотири уточненки, в кожній з яких є розділ VI. У результаті на підставі даних розділу VI єдиний податок, який був недоплачений один раз, буде донарахований аж чотири рази img 2 (на підставі кожної уточнюючої деки)! Те ж стосується і самоштрафу. А це абсолютно неправильно!

Підсумок: виправляємо тільки першу помилкову деку, один раз сплачуємо єдиний податок, самоштраф і пеню, і на цьому — усе. Інші «наростаючі» деки не чіпаємо, зрозуміло, якщо в них не були допущені нові помилки.*

Ідеться про виправлення помилок минулих років. Якщо ви виправляєте дані поточного року, то в наступних деклараціях враховуйте вже уточнені дані*.

* У цьому вам може допомогти стаття «Уточненка щодо єдиного податку: як врахувати в наступних періодах» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 36).

Чому уточненку не приймають. Друге запитання, з яким ми обіцяли розібратися, — це відмова в прийманні уточнюючої декларації. Таке могло статися з кількох причин:

1) якщо підприємець узагалі не подавав декларацію, але думав, що подав її з помилковими даними. У цьому випадку виправляти просто нічого. Достатньо подати деку з правильними даними (не уточненку, а звітну), а також сплатити штраф за несвоєчасне її подання (170 грн.);

2) якщо підприємець думав, що подав квартальну деку, а насправді помилково подав «місячну» деку, призначену для отримання довідки про доходи. Тобто вважатиметься, що квартальну деку підприємець не подавав. Отже, її потрібно подати з правильними даними (звітну, а не уточненку) і сплатити 170 грн. штрафу;

В електронному кабінеті можна поглянути, які з декларацій були здані і прийняті в розділі «Перегляд звітності».

3) підприємець неправильно заповнив уточненку. Конкретно в нашому випадку так і було. Розділи IV і V він заповнив правильно, а ось у розділі VI в рядку 15 потрібно було зазначити єдиний податок «до сплати» за помилковий квартал. Цю суму беруть з рядка 14 помилкової деки. Замість цього підприємець зазначив там дані з рядка 12, тобто записав єдиний податок не «до сплати», а наростаючим підсумком, а це неправильно. Та ж помилка була допущена й у рядку 16 уточненки. Відповідно цей звіт у нього не прийняли. Його потрібно переробити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі