Теми статей
Обрати теми

Що означають показники D і P у СМОКР?

Казанова Марина, податковий експерт
Нещодавно в Електронному кабінеті у вкладці «СЕА ПДВ» фіскали налаштували для платників ПДВ можливість ознайомитися з «блокувально-імунітетними» показниками D і P. Що означають ці показники і як вони розраховуються — про це в сьогоднішній статті.

D і P — це показники-індикатори, за якими, зокрема, визначають, чи може платник ПДВ розраховувати на «імунітет» від блокування податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Нагадаємо, що згідно з пп. 3 і 4 Порядку блокування № 117* ПН/РК не підлягають моніторингу і підлягають реєстрації в Реєстрі, якщо (! одночасно) показники D і P мають такі значення: D > 0,03, Р < Рм х 1,4.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Відповідно до п. 3 Порядку блокування № 117 ДФСУ повинна щомісячно (станом на перше число календарного місяця) розраховувати значення показника D (за даними останніх 12 календарних місяців) і кожного 10-го числа робити його доступним в Електронному кабінеті.

А ось стосовно показника P у нині чинному Порядку блокування № 117 не сказано, що фіскали повинні інформувати платника про нього в Електронному кабінеті. Ця вимога була закріплена у вже скасованих Критеріях оцінки ризиків для блокування від 13.06.2017 р. № 567. І схоже, фіскали тільки зараз «налаштували» те, що вимагалося згідно із цими скасованими Критеріями.

При цьому враховуючи механізм розрахунку показника P — він рахується за даними ПН/РК, зареєстрованих у поточному місяці з урахуванням ПН/РК, поданої на реєстрацію, — заздалегідь точно розрахувати значення цього показника не можна. Адже він змінюється в режимі реального часу. Радше за все, зазначати його в Електронному кабінеті незабаром не будуть.

Для того, щоб побачити свої показники, потрібно: зайти в приватну частину Електронного кабінету (пройдіть етап ідентифікації); обрати розділ «СЕА ПДВ» і перейти в підрозділ «Показники СМОКР».

Тепер безпосередньо про те, що означають показники D і P.

Показник D — це показник так званого податкового навантаження. На блокувальний «імунітет» можна сподіватися, якщо цей показник більше «0,03» (але за умови, що виконуються умови і за показником P). Цей показник є незмінним у межах місяця. Як ми зазначали вище, розраховується він станом на 1-ше число кожного місяця і стає доступним в Електронному кабінеті 10-го числа місяця. 10.06.2018 р. стане доступним показник D станом на 01.06.2018 р.

Згідно з Порядком блокування № 117 рахується показник так: D = S/T.

Чисельник «S» — це загальна сума сплачених платником (з урахуванням його відокремлених підрозділів) за попередні 12 місяців, що передують місяцю складання ПН/РК, ЄСВ і всіх податків та зборів (окрім «імпортного» ПДВ). Для даних, наприклад, станом на 01.06.2018 р. — S включатиме суми всіх сплачених (! а не нарахованих) платником податків, зборів і сум ЄСВ у період з 01.06.2017 р. по 31.05.2018 р.

Враховується ЄСВ і абсолютно всі податки та збори (окрім імпортного ПДВ), у тому числі й податок на прибуток, ПДФО, військовий збір та транспортний податок тощо.

Знаменник Т — загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, оподатковуваних ПДВ за ставками 0, 20 і 7 %, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складені ПН/РК. Обсяги постачання беруться без ПДВ!

Наприклад, на 01.06.2018 р. значення T рахуватиметься за даними ПН, зареєстрованих у період з 01.06.2017 р. по 31.05.2018 р.

Значення S і T розраховуються за 12 календарних місяців, що передують місяцю складання ПН/РК. А це означає, що при формальному дотриманні Порядку потрібно враховувати показник D, який належить до місяця складання ПН, а не місяця її реєстрації.

Наприклад, 12 червня 2018 року платник реєструє ПН за травень 2018 року. У такому разі для цієї травневої ПН повинен враховуватися показник D на 01.05.2018 р., а не на 01.06.2018 р.

Хоча не виключено, що за фактом враховуватиметься показник D на поточну дату (на дату реєстрації ПН/РК) незалежно від дати її складання!

Показник P. Згідно з Порядком блокування № 117 — це сума ПДВ, зазначена в зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК.

Відразу зазначимо: зараз цей показник в Електронному кабінеті рахується некоректно — оскільки відображає інформацію про суму ПДВ у зареєстрованих за останні 12 місяців ПН/РК, а не в поточному місяці. Тому орієнтуватися на нього не можна.

Цей показник не повинен перевищити показник Рм (найбільшу місячну суму ПДВ, зазначену в ПН/РК, зареєстрованих за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю складання ПН/РК), збільшений у 1,4 раза. Причому зверніть увагу: показник Pм теж прив’язується до місяця складання ПН/РК. Наприклад, якщо реєструється ПН, датована травнем, то формально для Pм повинна братися максимальна місячна сума ПДВ, зазначена в ПН/РК, зареєстрованих за період з 01.05.2017 р. по 30.04.2018 р. (для складеної червневої ПН — за період з 01.06.2017 р. по 31.05.2018 р.).

Показник Pм не відображається в Електронному кабінеті.

При цьому знову ж таки не до кінця зрозумілий і механізм розрахунку показника P, передбачений Порядком блокування № 117, — а саме що розуміти під сумою ПДВ, зазначеною в зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК. Розуміти ці слова можна так:

Варіант 1. Конкретно: сума ПДВ в усіх зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК, незалежно від дати їх складання (але в такому разі Pм, за логікою, повинен братися за максимальною місячною сумою ПДВ, зазначеною в ПН/РК, зареєстрованих за останні 12 місяців, що передують місяцю реєстрації (а не складання ПН/РК).

Варіант 2. Вважати, що йдеться про ПН/РК, датовані відповідним місяцем. Наприклад, підприємство реєструє травневі ПН. Частину з них із загальною сумою ПДВ у 340000 грн. реєструє в травні, а частину — із загальною сумою ПДВ у 12000 грн. (припустимо, це була одна ПН) — у червні. Приймемо, що показник Pм (за даними за період з травня 2017 року по квітень 2018 року) склав 250000 грн. Загальна сума ПДВ у травневих ПН перевищує «поріг» Pм х 1,4 (250000 х 1,4 = 350000 грн.). Тому при реєстрації в червні травневої ПН (із сумою ПДВ 12000 грн.), за ідеєю, показник Р для неї повинен показувати значення 352000 грн. — сума ПДВ за всіма травневими ПН.

Але знову ж таки як за фактом рахують показники P і Pм фіскали — поки що, на жаль, не до кінця зрозуміло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі