Теми статей
Обрати теми

«Столиця» про «№ з/п» у касових ордерах

Шевчук Михайло, податковий експерт
Це вже навіть і не смішно… З моменту набрання чинності новим Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні* минуло вже більше п’яти місяців, а ДФСУ й підлеглі їй головні управління, як хочуть, так і граються реквізитом «№ з/п» касових ордерів. Що із цього приводу думають столичні податківці? І, головне, чи відповідає така їх думка «букві» Положення? Давайте поглянемо.

* Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі — Положення).

«Лебідь рветься підлетіть, Рак упирається, а Щука тягне у воду» img 1. Тільки в цій ситуації ми бачимо «роботу» двох персонажів — ДФСУ і ГУ ДФС у м. Києві. Але є підстави припускати, що незабаром до цієї «компанії чесної» приєднається й НБУ, причому, сподіваємося, його фахівцям вистачить розуму для того, щоб думки столичних податківців не підтримати.

Розпочнемо з того, що в категорії 109.15 ЗІР досі значаться «роз’яснення без роз’яснень», у яких ДФСУ з питань заповнення прибуткових і видаткових касових ордерів (далі — ПКО і ВКО відповідно) пропонує звернутися до НБУ, як до розробника постанови № 148. І, напевно, це той випадок, коли «мовчання — золото» img 2. Але, очевидно, не знають цієї аксіоми фахівці ГУ ДФС у м. Києві. У своєму листі від 25.05.2018 р. № 24376/26-15-14-09-12 вони спробували розтлумачити, що все-таки потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» ПКО та ВКО. І дійшли висновку, що «даний реквізит повинен співпадати з номером касового ордера та записом в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів».

Форма такого журналу (радше, журналів, адже на вибір керівника представлені форми № КО-3 і № КО-3а) затверджена додатком 4 до Положення.

Але на чому ґрунтується така думка? На п. 11 Положення (що вже встиг змінитися з моменту надання роз’яснень**), згідно з яким оприбуткуванням готівки в касах є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі ПКО. Цілком згодні!

** Детальніше з чим ви могли ознайомитися в ТОП-статті поточного номера журналу.

Далі. Серед аргументів — п. 33 Положення. Він зобов’язує бухгалтера реєструвати ПКО та ВКО до передання в касу в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Він ведеться окремо за прибутковими і видатковими операціями. Це також не ставиться під сумнів!

Як і те, що бухгалтер*** має право здійснювати реєстрацію касових ордерів і видаткових відомостей за допомогою комп’ютерних засобів, що забезпечують формування і роздрукування відповідних касових документів. У документі «Вкладний аркуш журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів», який формується і роздруковується за відповідний день, забезпечується формування даних для обліку руху грошових коштів. Це все так, адже прямо випливає з Положення.

*** Відповідальна особа установи/підприємства, на яку покладено обов’язок з оформлення цих документів.

Але чи побачили ви де-небудь те, що хоч якось пояснює запропонований столичними податківцями порядок заповнення реквізиту «№ з/п»? Ми — ні, тому продовжуємо дотримуватися своєї думки із цього приводу****. І чекати вісточок від НБУ.

**** Про яку детальніше ви могли прочитати в статті «Загадковий «№ з/п» у касових ордерах: новий мотив тієї ж пісні» в попередньому номері нашого журналу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі