Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник групи 3: чи перетинаються витрати і ПДВ?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Єдиноподатники групи 3, які є платниками ПДВ, єдині з усіх спрощенців зобов’язані вести облік витрат. Як це зробити? Для чого це потрібно? Що буде, якщо його не вести або вести неправильно? І чи пов’язаний облік доходів і витрат з ПДВ? Про це і йтиметься.

Чи важливий облік витрат у єдиноподатника?

Якщо єдиноподатник групи 3 зареєстрований як платник ПДВ, то він веде Книгу обліку, в якій разом з доходами відображає і витрати. Причому інформація про витрати носить суто довідковий характер.

По-перше, вона ніяк не впливає на розмір єдиного податку або ЄСВ.

Єдиний податок сплачується з обороту, тобто залежить тільки від доходу. А ЄСВ сплачується з мінзарплати, тобто взагалі не залежить від наявності доходу або витрат.

По-друге, витрати не потрапляють у декларацію єдиноподатника, оскільки в цьому звіті відображається тільки дохід.

І нарешті, по-третє, інформація про витрати жодним чином не перетинається з ПДВ-обліком і не впливає на нього.

Тобто навіть якщо єдиноподатник узагалі не вестиме в Книзі обліку доходів і витрат розділ II (витратний) або робитиме це неправильно, максимум, що йому загрожує — це адмінштраф від 51 до 136 грн. за ст. 1641 КУпАП* за неправильне ведення обліку доходів і витрат img 1.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Але все-таки це зовсім не варто розуміти як заклик не обліковувати витрати. Тим паче, що нічого складного в цьому немає img 2.

Як облікувати витрати

Витратні графи Книги обліку доходів і витрат єдиноподатник заповнює за касовим методом. Як це? Дуже просто: оплатив гроші — того ж дня записав витрачену суму в Книгу (загальним підсумком за день — відображати кожен платіж окремо не потрібно).

Єдиноподатники-платники ПДВ записують у Книгу і доходи, і витрати без ПДВ.

Якщо ж ви отримали товари (роботи, послуги), але ще не оплатили їх, витрат узагалі немає img 3. Так-так, не так, як з ПДВ (детальніше до цього ще повернемося).

Зрозуміло, витрати, які ви записуєте в Книгу обліку, мають бути пов’язані з вашою підприємницькою діяльністю. Якщо ви витратили частину грошей на особисті потреби, само собою зрозуміло, в Книзі цим витратам не місце.

Звісно, податківці вимагають, щоб усі записи про витрати єдиноподатники підтверджували документально (платіжкою, чеком, квитанцією, прибутковим ордером тощо) — категорія 107.07 ЗІР.

Ні в ПКУ, ні в Порядку № 579** такої вимоги немає. Проте оскільки записи про витрати ні на що не впливають, якщо якийсь документ утрачений, краще ці витрати в Книгу обліку взагалі не вносити.

** Порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Тепер «пробіжимося» по витратних графах Книги:

— до граф 2 і 3 потрапляють витрати на купівлю товарів (робіт, послуг) або матеріалів, включаючи мито, витрати на доставку товару та інші витрати, безпосередньо пов’язані з купівлею товару;

у графі 4 зазначаємо витрати на оплату праці працівників (якщо вони є). Тут вказується «грязна» зарплата (без вирахування ПДФО і ВЗ);

Логічно тут же зазначити і ЄСВ, нарахований на зарплату працівників (за аналогією з Книгою загальносистемника), але можна ЄСВ записувати і в графу 5, оскільки в Порядку № 579 із цього приводу немає конкретики img 4.

у графі 5 зазначаємо суму ЄСВ, який єдиноподатник сплачує «за себе»;

у графі 6 зазначаємо інші витрати, пов’язані з госпдіяльністю підприємця (витрати на зв’язок, оренда, комунальні платежі тощо);

— у графі 1 зазначаємо день платежу.

Чи пов’язаний облік витрат і облік ПДВ?

Нерідко підприємці-новачки хвилюються, коли дані Книги обліку доходів і витрат у них не збігаються з даними ПДВ-обліку. Так, вони чекають, щоб розділ I Книги (доходи) відповідав сумі, з якої розраховано податкове зобов’язання з ПДВ, а розділ II (витрати), — сумі, з якої розрахований податковий кредит за місяць img 5.

Та де там img 6! Насправді, жодної відповідності тут не може бути. І ось чому:

— єдиноподатники відображають дохід за касовим методом, тобто в момент отримання грошей. При цьому неважливо, відвантажений на цей момент товар чи ще ні;

— а ось податкове зобов’язання з ПДВ виникає за правилом «першої події»: або в момент отримання грошей, або в момент відвантаження товару.

Відповідно дохід, відображений у Книзі обліку, може не збігатися з даними, зазначеними в рядку 1.1 декларації з ПДВ, і це нормально!

Те ж саме і з витратами єдиноподатника:

— їх відображають за касовим методом, тобто в момент сплати грошей. При цьому неважливо, отриманий на цей момент товар чи ще ні;

— а ось право на податковий кредит з ПДВ виникає за правилом «першої події»: або в момент сплати грошей, або в момент отримання товару (звісно, за умови наявності зареєстрованої податкової накладної).

Тому витрати, відображені в Книзі обліку, частенько не збігаються з даними, зазначеними в рядку 10.1 декларації з ПДВ. І хвилюватися тут теж не варто.

Як бачите, правила обліку доходів і витрат ніяк не перетинаються з правилами ПДВ-обліку.

Тому якщо ви як єдиноподатник будете відображати якийсь незвичайний дохід (наприклад, податківці вимагатимуть включити в дохід кошти, які ви поклали собі на рахунок, або кошти, що проходять через комісіонера транзитом), вам не потрібно думати про те, які ПДВ-наслідки це викличе, оскільки сам факт відображення доходів або витрат у Книзі обліку не викликає жодних ПДВ-наслідків у принципі img 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі