Теми статей
Обрати теми

ПСП для матері з дитиною

Філіповських Надія, начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб і податків самозайнятих осіб Департаменту податкового адміністрування ДПСУ
Працівниці підприємства надавали податкову соціальну пільгу (ПСП) як одинокій матері. У травні 2018 року ця працівниця виходить заміж. При цьому дитину від першого шлюбу її новий чоловік усиновляти не буде. Чи збереже працівниця право на отримання ПСП як одинока мати? Розбираємося.

На жаль, така працівниця втратить право на ПСП як одинока мати.

Перелік пільг і категорії осіб, які мають право на такі ПСП, наведені в п. 169.1 ПКУ. Умовно всі ПСП, перелічені в п. 169.1 ПКУ, можна розділити на два види: (1) ПСП «на себе» (п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 і пп. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ), (2) ПСП «на дітей» (п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Застосовують ПСП до доходу у вигляді зарплати, нарахованого роботодавцем на користь працівника протягом звітного податкового місяця, якщо розмір такого доходу не перевищує граничної суми, що визначається згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2018 році — 2470 грн.).

Таким чином, у 2018 році будь-який платник податку, зарплата якого у звітному місяці не перевищує 2470 грн., має право скористатися ПСП «на себе» в сумі 881 грн. Водночас для працівників зі статусом одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ передбачена ПСП «на дітей» у підвищеному розмірі, що дорівнює у 2018 році 1321,50 грн. з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років. При цьому граничний розмір доходу, що надає право на отримання ПСП «на дітей» одному з батьків, обчислюють кратно кількості дітей.

2470 грн. х кількість дітей віком до 18 років, на яких надається пільга.

Згідно з п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227* одинокою матір’ю є особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної в п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебуває в шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

* Порядок подання документів для застосування ПСП, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

Для працівниці вирішальним фактором, який визначить її право на ПСП «на дітей» як одинокої матері, є факт перебування в шлюбі, зареєстрованому згідно із законом. Якщо працівниця, що має дитину віком до 18 років, не перебуває в шлюбі, то вона має право на ПСП як одинока мати. При цьому факт отримання/неотримання аліментів від батька дитини значення не має. Беручи шлюб, вона втрачає право на ПСП за п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ починаючи з податкового місяця, в якому відбулася така подія, незалежно від того, усиновив її новий чоловік дитину від першого шлюбу чи ні. Водночас якщо зарплата працівниці за місяць не перевищує граничного розміру доходу, що надає право на ПСП (у 2018 році — 2470 грн.), вона може скористатися правом на ПСП «на себе» на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ. Для цього потрібно подати нову заяву про застосування ПСП, оскільки змінюється підстава застосування пільги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі