Теми статей
Обрати теми

Причини коригування в РК до підсумкових і «самозведених» ПН

Казанова Марина, податковий експерт
Епопея з реєстрацією РК триває. У ЗІР з’явилися нові консультації фіскалів. Зокрема, з роз’ясненнями, яку причину коригування зазначати в РК до підсумкових і «самозведених компенсуючих» ПН. Проаналізуємо їх.

РК до ПН, складеної за щоденними підсумками операцій. У консультації в категорії 101.15 ЗІР фіскали вказують на те, що в розрахунку коригування (РК) до підсумкової ПН у гр. 2 потрібно зазначати «звичайні» причини коригування, такі як «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури», «Повернення товару або авансових платежів». А сам РК заповнювати у два рядки:

— першим рядком — потрібно «відмінусувати» рядок підсумкової ПН;

— другим рядком (з новим нумерацією в гр. 1 РК) — зазначити правильні дані.

Зазначимо, що причина коригування «Повернення товару або авансових платежів» використовується, якщо потрібно повністю «відмінусувати» весь обсяг постачання в ПН.

У цьому випадку в РК заповнюється тільки один «мінусовий» рядок.

А ось причина коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості» для коригування підсумкових ПН, виходить, не застосовна img 1.

Усе добре. Але є одне але! А чи налаштоване програмне забезпечення під можливість реєструвати РК до підсумкових ПН із зазначеними причинами? Адже в підсумкових ПН є своя особливість. Фіскали самі дозволили в таких ПН не заповнювати гр. 4 (одиниця виміру), 5 (код), 6 (кількість) і 7 (ціна). Відповідно, не підлягають заповненню і відповідні графи в РК до таких ПН. Але як можна використовувати, наприклад, причину коригування «Зміна кількості», якщо ні в ПН, ні в РК кількість постачання не зазначається? Але коли з’явилася така консультація фіскалів — швидше за все, фіскали доналаштують своє ПЗ.

РК до «самозведеної» ПН (п. 198.5 ПКУ). У консультації 101.16 ЗІP фіскали говорять, що в РК до «самозведеної» ПН потрібно заповнювати за новим принципом (у два рядки), а в гр. 2 зазначати причину коригування — «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ». Виходить, це нова дозволена причина коригування в РК? Заповнювати РК фіскали радять так:

— у першому рядку — «зі знаком «-» у тих графах, заповнення яких передбачено, зазначити показники щодо товарів/послуг, які починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності або виправляються». Тобто потрібно повністю «обнулити» рядок ПН, що коригується. Нагадаємо, що в «самозведеній» ПН гр. 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9 і 11 не заповнюються. Відповідно, не підлягають заповненню і гр. 4.1, 4.2, 4.3, 6 — 12, 14 РК. А отже, з «-» буде заповнена тільки гр. 13 РК «обсяги постачання»;

— у другому рядку (з новим порядковим номером рядка) — зазначити правильні показники.

Головне, щоб роз’яснення фіскалів відповідали налаштуванням у програмному забезпеченні та заповнені за рекомендаціями фіскалів РК пропускалися на реєстрацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі