Теми статей
Обрати теми

Не прийняли Таблицю — можемо оскаржити в ДФСУ?

Амброзяк Наталя, юрист
Фіскали в консультації з підкатегорії 101.17 ЗІР для оскарження рішень з неврахування Таблиці пропонують подавати скарги в загальному порядку на дії або рішення комісії регіонального рівня.

Якоюсь мірою позитивний висновок для платників податків.

З погляду ст. 56 ПКУ одна з «перешкод» у поданні подібних скарг «ліквідована». Адже раніше більшість «порочних» img 1 дій здійснювалося безпосередньо ДФСУ. А ст. 56 ПКУ передбачала (і передбачає сьогодні) необхідність оскарження незаконних «рухів» тіла податківців до органу вищого рівня. Виняток становлять тільки рішення про відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування відповідних комісій.

Так ось, сучасний Порядок зупинення реєстрації* частково руйнує цю перешкоду. Адже питання про врахування/неврахування Таблиці приймається на регіональному рівні. А це означає, що тепер є орган вищого рівня, в який можна скаржитися (наприклад, «область» → ДФСУ). Також у «канву» ст. 56 ПКУ з приводу «старшого брата» вписуються випадки, коли регіональні комісії скасовують її «дію» за п. 36 Порядку зупинення реєстрації.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Крім того, пам’ятайте, що ніхто не забороняє вам звернутися зі скаргою до Ради бізнес-омбудсмена або на сервіс «Пульс».

Питання з органом вищого рівня — не єдина проблема. Річ у тому, що ст. 56 ПКУ оперує лише поняттям «рішення». Раніше тут теж виникали труднощі, оскільки неврахування Таблиці у вигляді офіційного рішення не оформлявся. Порядок зупинення реєстрації ж упевнено використовує поняття «рішення» щодо дій з (не)врахуванням такого документа. Отже, і ця проблема повинна канути в Лету img 2.

Що говорять податківці з приводу порядку оскарження? Посилаються на Закон про звернення громадян. Далі цитують абзац перший ст. 16 цього ж Закону: скарги подаються органу вищого рівня або посадовій особі, і ця дія не позбавляє громадянина права звернутися до суду. Якщо ж такого органу вищого рівня немає — безпосередньо до суду. Потім пригадують «загальний» п. 56.1 ПКУ, п. 5 розд. ІІ і п. 4 розд. ІІІ Порядку № 271**. А далі посилаються на Порядок № 916***.

** Порядок розгляду звернень та організації особистого прийому громадян у Державній фіскальній службі України та її територіальних органах, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2015 р. № 271.

*** Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 916.

У посиланні на Порядок № 271 є один підступ. Так, п. 10 цього Порядку прямо вказує на те, що його положення не застосовуються у разі оскарження рішень органів ДФС у відносинах оподаткування, до яких застосовуються ст. 55 і 56 розд. ІІ ПКУ.

Отже, ви вважаєте, що рішення «регіоналів» про неврахування Таблиці протиправне? Сміливо можете звертатися зі скаргою, керуючись ст. 56 ПКУ і Порядком № 916. У крайньому разі допоможе суд. А ось користуватися Законом про звернення громадян і Порядком № 271 у ситуації з Таблицею ми вам не радимо. Великий ризик не отримати бажаного результату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі