Теми статей
Обрати теми

Повернути своє з ПДВ-рахунку і не лише…

Казанова Марина, податковий експерт
Механізм повернення «зайвих» коштів з ПДВ-рахунку працює вже не один рік. Водночас коли платник ПДВ на практиці стикається з таким поверненням, від­разу ж виникає безліч запитань: чи дійсно повертають кошти, як довго їх чекати, як відбувається повернення? Цим питанням і приділимо увагу в сьогоднішній статті.

Повернення зайвих коштів з ПДВ-рахунку

Вільно розпоряджатися грошовими коштами на ПДВ-рахунку не можна. Ці кошти призначені для сплати ПДВ-зобов’язань до бюджету за поточною декларацією (п. 2001.5 ПКУ). І тільки коли за такими коштами утворюється «надлишок», у платника з’являється право повернути ці кошти.

Як ці кошти могли потрапити на ПДВ-рахунок? Це кошти, якими платник поповнював ПДВ-рахунок, щоб зареєструвати «вихідні» податкові накладні (ПН) у ЄРПН або сплатити поточні зобов’язання з ПДВ-декларації. Тобто ті, які при зарахуванні збільшували регліміт через показник ∑ПопРах.

Справедливо вищесказане і для коштів, які «впали» на ПДВ-рахунок через «поворотну» норму з п. 43.41 ПКУ. Адже на ПДВ-рахунок іде повернення надміру сплаченого ПДВ, зарахованого до бюджету саме з ПДВ-рахунку.

Тобто це все ті ж кошти, які при «первісному заході» на ПДВ-рахунок (до списання з нього коштів) збільшували показник ∑ПопРах.

Чи «складно» повернути кошти з ПДВ-рахунку? У принципі — ні. Механізм повернення на практиці реально працює. Щоправда, щоб не мати проблем з поверненням коштів, треба уважно ознайомитися з усіма умовами і (!) правильно заповнити заяву — додаток Д4.

Умови повернення коштів з ПДВ-рахунку прописані в пп. 2001.5 — 2001.6 ПКУ і п. 21 Порядку № 569*. Спершу потрібно визначити, чи дійсно є «надлишок» грошових коштів на ПДВ-рахунку.

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Надлишок є, якщо (!) на дату подання поточної декларації з ПДВ сума коштів на електронному ПДВ-рахунку (дізнатися про неї можна з Витягу за формою J/F 1402301) перевищує суму ПДВ, що підлягає перерахуванню до бюджету згідно з даними поточної ПДВ-декларації (ряд. 18 декларації). «Надлишок» грошових коштів можна:

1) або повернути на поточний рахунок;

Якщо є податковий борг, то повернути можна тільки суму, що перевищує суму податкового боргу.

2) або «пустити» в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, який виник після 1 липня 2015 року.

І в першому, і в другому випадку для повернення коштів з ПДВ-рахунку потрібно подати заяву (п. 2001.5 ПКУ) — додаток Д4 до декларації з ПДВ. Причому подати її можна тільки у складі поточної декларації. Окремо — не можна. Для першого випадку (якщо повертаються кошти на поточний рахунок) заповнюються таблиці 2 і 3 додатка Д4, а для другого випадку (коли направляємо надлишок у рахунок погашення податкового боргу) — таблиця 4.

Але це ще не все. У разі повернення коштів на поточний рахунок є ще додаткові умови:

1) сума ПДВ за даними ПН/РК, складеними у звітному періоді і зареєстрованими в ЄРПН, не повинна перевищити суму податкових зобов’язань, задекларованих у звітному періоді.

Якщо таке перевищення є, хоч на 1 грн., у поверненні коштів з ПДВ-рахунку відмовлять.

Таке перевищення може виникнути, наприклад, якщо у звітному періоді була зареєстрована датована цим же періодом «помилкова» ПН (яка не відображається в декларації), але не був зареєстрований «анулюючий» РК до неї. Або в результаті банальної розбіжності в копійках через округлення в декларації.

Тому перш ніж заявляти суми до повернення, потрібно порівняти суму ПДВ, зазначену в усіх ПН, складених у звітному періоді і зареєстрованих в ЄРПН, з сумою ПДВ-зобов’язань, задекларованих у цьому ж звітному періоді;

2) достатньо регліміту (суми ∑Накл). Сума коштів до повернення на поточний рахунок не повинна перевищувати наявну суму регліміту (∑Накл) на момент подання декларації з ПДВ (п. 2001.6 ПКУ). Повернення коштів не повинне призвести до появи від’ємного регліміту.

Варто пам’ятати: щойно ви подасте заяву — додаток Д4 на повернення коштів з ПДВ-рахунку (причому незалежно від того, будуть вони повертатися на поточний рахунок чи направлятися в рахунок погашення податкового боргу, що виник після 1 липня 2015 року) — тут же (на дату її подання) на суму повернення у вас спишуть регліміт шляхом зменшення показника ∑ПопРах (п. 21 Порядку № 569) img 1.

Якщо всі умови для повернення виконуються — можемо переходити до заповнення додатка Д4.

Отже, як вже було сказано вище, у разі повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок — заповнюємо таблиці 2 і 3 додатка Д4.

У заповненні таблиці 2, на перший погляд, здається все легко — дотримуйся назв граф, та й усе. Але! Якщо наприклад, у вас сума регліміту на дату подання декларації (∑Накл) виявиться меншою, ніж сума коштів на ПДВ-рахунку — то в гр. 1 таблиці 2 потрібно зазначати не всі наявні кошти на ПДВ-рахунку, а суму, яка дозволяє вийти на «дозволену» суму з гр. 4 (щоб сума за гр. 4 відповідала сумі, що повертається, і вписалася в обмеження з регліміту).

Приклад. На дату подання поточної декларації на ПДВ-рахунку є 60000 грн. Сума ПДВ до сплати за поточною декларацією (ряд. 18) — 40000. Припустимо, платник бажає повернути весь «надлишок» коштів на ПДВ-рахунку. Регліміт (∑Накл) на момент складання декларації:

— варіант А — 25000 грн.;

— варіант Б — 15000 грн. У цьому випадку, якщо в гр. 1 таблиці 2 додатка Д4 ми впишемо всю наявну суму коштів на ПДВ-рахунку (60000 грн.), а в гр. 2 — суму зобов’язань за декларацією (40000 грн.), то враховуючи формулу (гр. 1 - гр. 2 - гр. 3), у гр. 4 у нас засвітиться сума 20000 грн. А це більше нашого регліміту (15000). У цьому випадку надійде відмова в прийнятті заяви на повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок. Тому в гр. 1 зазначаємо суму з урахуванням обмежень щодо регліміту (55000).

Таблиця 2

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість на момент подання декларації

Сума узгоджених податкових зобов’язань з податку поточного звітного періоду (рядок 18.1 декларації)

Сума податкового боргу з податку на момент подання декларації

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що може бути перерахована на поточний рахунок платника (графа 1 - графа 2 - графа 3)

1

2

3

4

Вариант А

60000

40000

0

20000

Вариант Б

55000

40000

0

15000

У таблиці 3 додатка Д4 потрібно проставити реквізити поточного рахунку, на який має бути зарахована переплата.

img 2

Якщо в заяві закралася помилка… Якщо ви, заповнюючи додаток Д4, допустили «сумову» помилку, то уточнюючий розрахунок ви подати не зможете img 3. Адже, як роз’яснюють податківці, надлишкові кошти з ПДВ-рахунку можуть бути перераховані на поточний рахунок, тільки якщо додаток Д4 заповнений правильно. У разі помилки заявити до повернення кошти з ПДВ-рахунку можна тільки в наступному звітному періоді.

Якщо ще не минули граничні строки подання поточної декларації, у складі якої подано додаток Д4 із сумовою помилкою, — у такому разі можна подати Д4 «Звітний новий» у складі декларації «Звітна нова».

Коли повернуть кошти? Після граничного строку, встановленого для самостійної сплати платником сум податкових зобов’язань за поточною декларацією, формується Реєстр на повернення коштів у СЕА. Зазначені Реєстри направляються до Казначейства. Казначейству на «заявлене» перерахування коштів з електронного ПДВ-рахунку відведений строк у 5 робочих днів з граничної дати сплати податкових зобов’язань за декларацією. Щоправда, якщо протягом наступних 5 робочих днів (тобто 10 робочих днів після закінчення граничного строку сплати сум податкових зобов’язань) сума переплати так і не буде «спрямована в потрібне русло» (на поточний рахунок платника або до бюджету), зменшення регліміту має бути відсторновано (останній абзац п. 21 Порядку № 569).

«Бюджетні» переплати (на «особовому рахунку»)

Звернемо увагу і на ситуацію, коли переплата з ПДВ утворилася на бюджетному рахунку. Тут потрібно розрізняти ситуації.

Ситуація 1. Якщо «зайві» кошти потрапили з ПДВ-рахунку. Як таке могло статися? Припустимо, ви подали ПДВ-декларацію, а через час виявили, що зобов’язання, задекларовані до сплати в ній, — завищені. Подаєте УР «на зменшення». Але якщо сума зобов’язань за декларацією вже списана з ПДВ-рахунку, — то подання такого УР сформує переплату на особовому рахунку.

При цьому варто врахувати такий момент. Якщо на особовому рахунку обліковується переплата, то ПДВ-зобов’язання за поточною декларацією все одно доведеться сплачувати з електронного ПДВ-рахунку. Після того, як ви подасте податківцям декларацію з ПДВ, фіскали подадуть Держказначейству реєстри на списання коштів з ПДВ-рахунку за декларацією (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тому при першій же появі коштів на ПДВ-рахунку вони будуть списані Казначейством у погашення зобов’язань за поточною декларацією (п. 22 Порядку № 569). Звичайно ж, за наявності переплати на особовому рахунку (що покриває суму зобов’язань за поточною декларацією) недоплати не буде (тобто штрафів за прострочення сплати узгоджених податкових зобов’язань не буде).

Важливо! У випадку якщо переплата на особовому рахунку утворилася за рахунок коштів, які «зайшли» з електронного ПДВ-рахунку, то повернути переплату можна виключно на ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ). Повернення можливе, якщо не минуло 1095 днів з моменту виникнення переплати на особовому рахунку. Для цього потрібно подати заяву податківцям у довільній формі. Причому зробити це можна і через Електронний кабінет (використовуючи меню «Листування з ДФС»).

До речі, перш ніж подавати заяву, потрібно переконатися в наявності такої переплати. Інформацію про це можна знайти в Електронному кабінеті платника в меню «Розрахунки з бюджетом». При цьому суму бажано звірити зі своїми «обліковими» даними.

Увага! Розраховувати на те, що при поверненні коштів на ПДВ-рахунок збільшиться регліміт, не варто (показник ∑ПопРах на цю суму не збільшиться img 4). На це звертають увагу і фіскали в категорії 101.17 ЗІР. У цьому є логіка. При списанні до бюджету коштів з ПДВ-рахунку — реліміт не зменшувався, відповідно немає підстав для його збільшення при поверненні коштів на ПДВ-рахунок.

Якщо на момент подання заяви реєстрація платника ПДВ вже анульована й електронний ПДВ-рахунок відсутній, то повертати кошти будуть шляхом перерахування їх на поточний рахунок платника податків (п. 43.41 ПКУ).

Коли чекати повернення коштів на ПДВ-рахунок? Не пізніше ніж за 5 роб. дн. до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником заяви на повернення коштів податківці повинні подати висновок Держказначейству про зарахування відповідної суми на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.5 ПКУ). Ще 5 роб. дн. відводиться Держказначейству для зарахування таких коштів.

Ситуація 2. Переплата з ПДВ на бюджетному рахунку не пов’язана з відповідними перерахуваннями з ПДВ-рахунку. Утворитися вона могла, наприклад, при сплаті ввізного ПДВ або коли зобов’язання з ПДВ помилково були сплачені безпосередньо до бюджету повз ПДВ-рахунок.

У цьому випадку вищезгаданий п. 43.41 ПКУ про повернення коштів на ПДВ-рахунок не працює. Оскільки ці кошти не були зараховані з ПДВ-рахунку (вони йшли повз ПДВ-рахунок) — повертаються вони на поточний рахунок платника (тобто в загальному порядку — як і для повернення переплат з інших податків). На це звертають увагу і податківці в листі ДФСУ від 13.02.2017 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17.

Для повернення коштів потрібно подавати податківцям заяву в довільній формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі