Теми статей
Обрати теми

Забуті види діяльності в декларації єдиноподатника

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Підприємець-єдиноподатник займається трьома видами дія­ль­ності (усі внесені до Реєстру платників єдиного податку). У квартальній декларації в полі 9 зазначив тільки один вид діяльності (основний), бо в Електронному кабінеті на види діяльності відведений один рядок. Чи правильно це? Якщо ні, чи потрібно виправлятися?

Як правильно заповнити поле 9 декларації єдиноподатника? У категорії 107.08 ЗІР ДФСУ рекомендує зазначати в цьому полі код і назву тих видів діяльності, якими підприємець фактично займався у звітному періоді. Це, у принципі, відповідає назві поля 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді».

Навіть якщо підприємець займався забороненими для єдиного податку видами діяльності або тими, які хоча і дозволені для спрощенців, але не внесені до Реєстру єдиноподатників, їх усе одно потрібно зазначити.

Водночас, дійсно, в Електронному кабінеті в полі 9 декларації єдиноподатника за замовчуванням є тільки один рядок. Що і збило з пантелику підприємця img 1.

Але ці рядки додаються!

Для цього потрібно навести курсор на рядок поля 9 і натиснути праву кнопку миші. З’явиться панель інструментів. Після цього потрібно натиснути верхній «кружок з плюсом» для додавання нового рядка.

Таким ось способом ви і додаєте необхідну вам кількість рядків.

Чи потрібно виправлятися? Зваживши всі «за» і «проти», радимо уточнитися.

Реквізит «Код виду економічної діяльності» названий серед обов’язкових реквізитів декларації (п. 48.4 ПКУ). Відповідно, якщо він заповнений неправильно, податківці формально можуть відмовити в прийнятті деки / визнати її неподаною img 2.

На нашу думку, якщо деку вони вже прийняли (тобто підприємець отримав квитанцію № 2, в якій зазначено, що звіт прийнято), то далі визнати її неподаною податківці не можуть*. Плюс формально на відмову в податківців є тільки 5 робочих днів після отримання електронної декларації (п.п. 49.11.1 ПКУ).

* Аргументи проти цієї позиції податківців ми наводили в статті «Помилка в реквізиті «дата подання» податкової декларації: хвилюватися?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 8).

У нашому випадку декларація подавалася електронною поштою.

Водночас фіскали вважають, що можуть усе img 3 (категорія 135.03 ЗІР):

«Отже, контролюючий орган має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови».

Відповідно є деякі ризики негативної реакції з боку податківців. А коли так, то краще перестрахуватися і подати уточненку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі