Теми статей
Обрати теми

Свердловина, видобуток води до 5 м3 на добу, рентна плата, спрощена система

Шевчук Михайло, податковий експерт
«Страшилки» для платників рентної плати за спецводокористування не обмежуються дивним тлумаченням використання води на питні та санітарно-гігієнічні потреби*. Так, у категорії 121.05 ЗІР не так давно з’явилося роз’яснення, яке зобов’язує власника свердловини сплачувати ренту за спецводокористування навіть у разі, якщо добовий об’єм видобутку води не перевищує 5 м3. Чи так усе погано? І чи так однозначно? Крім того, розглянемо сумісність видобутку води зі свердловини й роботи на спрощенці.

* Детальніше цю тему ми піднімали в статті «Первинні водокористувачі теж мають санітарно-гігієнічні потреби!» минулого номера журналу.

Рентна плата за спецводокористування

«Суб’єкти господарювання, які мають свердловини і здійснюють забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, не для виробництва (не входить до складу) напоїв і фасованої питної води, є платниками рентної плати за спеціальне використання води… за фактичний обсяг вилученої з підземного об’єкта води». Це головний висновок роз’яснення в категорії 121.05 ЗІР. Як ви розумієте, висновок несприятливий img 1

Давайте заглибимося в деталі. З 04.06.2017 р. забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, не вважається спеціальним водокористуванням згідно з абз. 12 ч. 3 ст. 48 ВКУ**.

** Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

Такі зміни передбачені Законом № 1830***.

*** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру щодо спеціального водокористування» від 07.02.2017 р. № 1830-VIII.

Водночас в абз. 9 ч. 3 ст. 48 ВКУ тим же Законом додали застереження, що спецводокористуванням не є видобуток корисних копалин, крім підземних вод.

Якщо «накласти» ці норми одну на іншу, то вийде, що видобуток такої корисної копалини, як підземна вода, може вважатися спецводокористуванням. Але тільки якщо об’єм забору води становить 5 м3 на добу й більше або йдеться про воду для виробництва (що входить до складу) напоїв і фасованої питної води. Тоді потрібно й отримувати дозвіл на спецводокористування, і платити рентну плату за спецводокористування.

Але тільки ДФСУ все бачить «під своїм кутом зору» img 2! Чомусь вона віддає перевагу абз. 9 ч. 3 ст. 48 ВКУ. І на цій підставі доходить висновку, що навіть при незначному (до 5 м3 на добу) об’ємі забору води сплачувати ренту за спецводокористування необхідно img 3.

Що тут коментувати? «Дивлюся в книгу, бачу…».

Можливо, податківці вважають, що видобуток підземної води не є забором води? Але це не так. Забір води згідно з визначенням зі ст. 1 ВКУ це вилучення води з водного об’єкта. У свою чергу, водним об’єктом є в тому числі водоносний горизонт. Тобто немає жодних підстав стверджувати, що у звільненні, яке цікавить нас, ідеться лише про поверхневі води.

Нічого подібного ми не знайдемо ні в пояснювальній записці до проекту № 3323 (який потім «переріс» у Закон № 1830), ні у висновках Головного науково-експертного управління ВРУ і «профільного» Комітету ВРУ.

Зазначимо, що податківці раніше вже зачіпали цю тему. В ІПК від 11.09.2017 р. № 1891/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, розглядаючи подібне питання, вони звертали увагу лише на те, що обмеження в 5 м3 на добу поширюється на водокористувача в цілому, а не на окремий водозабір — споруду або пристрій для забору води з водного об’єкта.

Норми абз. 9 ч. 3 ст. 48 ВКУ в цій консультації вони неначе не помітили. Але загальний висновок усе одно був не на користь платника: сплачувати водну ренту його зобов’язали.

Резюмуємо. Податківці ігнорують той факт, що з 04.06.2017 р. забір води в об’ємі до 5 м3 на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв і фасованої питної води, не вважається спеціальним водокористуванням згідно з абз. 12 ч. 3 ст. 48 ВКУ. Відповідно неправомірно вимагають сплати рентної плати за спецводокористування від власників свердловин, незалежно від об’єму добового забору води img 4.

Спрощена система оподаткування за наявності свердловини

Якщо в ТОВ є свердловина (дозвіл на спецводокористування є), то ТОВ не може бути платником єдиного податку групи 3? З податкової прийшла відмова.

Дії податківців у цьому випадку, на жаль, цілком правомірні. Дивіться: серед заборонених для платників єдиного податку першої — третьої груп (як для юросіб, так і для фізосіб-підприємців) видів діяльності п.п. 5 п.п. 291.5.1 ПКУ називає видобуток, реалізацію корисних копалин, окрім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Ця заборона не містить винятків для осіб, що добувають корисні копалини без мети отримання доходу, у тому числі виключно для власних потреб img 5.

Корисні копалини згідно з п.п. 14.1.91 ПКУ включають у тому числі будь-які підземні води. Перелік корисних копалини загальнодержавного і місцевого значення затверджений постановою КМУ від 12.12.94 р. № 827 (ср. ). І будь-які води (мінеральна, питна, технічна) належать до загальнодержавних корисних копалин.

Тому якщо добуваєте підземні води — отже, формально здійснюєте видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, а він зі спрощенкою несумісний img 6.

У цьому випадку належність до суб’єктів з низьким рівнем добового забору води (див. вище) проблеми не вирішує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі