Теми статей
Обрати теми

Як вийти з відпустки до трьох років на неповний робочий час

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Розглянемо ситуацію. Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Зараз дитині 2 роки (3 роки виповниться 20.03.2019 р.), і жінка хоче вийти на роботу на умовах неповного робочого дня (4 години з понеділка по п’ятницю, 20-годинний робочий тиждень) з 26.05.2018 р. Як краще оформити її вихід на роботу?

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років закінчується в день, коли дитині виповниться 3 роки. Після закінчення цієї відпустки працівниця повинна приступити до роботи в найближчий робочий день, наступний після виповнення дитині 3 років (лист Мінпраці від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10). У нашому прикладі для працівниці відпустка до 3 років закінчується 20.03.2019 р. (середа), тобто в день, коли дитині виповниться 3 роки. Відповідно за стандартною п’ятиденкою або шестиденкою вона повинна вийти на роботу 21.03.2019 р. (четвер). Водночас законодавство не забороняє жінці до закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років за її бажанням вийти на роботу, а потім знову піти в цю відпустку. Розглянемо два можливі способи кадрового оформлення такого повернення працівниці на роботу.

Спосіб 1. Працівниця, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу. Цей варіант прямо передбачений ч. 8 ст. 179 КЗпП: за бажанням жінки в період її перебування у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку, соціальну додаткову відпустку на дітей (за наявності відповідних підстав), додаткову відпустку у зв’язку з навчанням. Проте, щоб скористатися цими відпустками, їй необхідно перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, скористатися щорічною (соціальною на дітей, навчальною) відпусткою, а потім знову за бажанням оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

Пояснюється це тим, що працівниця не може перебувати у двох відпустках одночасно.

Ще один недолік такого варіанта виходу працівниці на роботу — листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років*. Відповідно, жінці, яка працює на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років, не належний і не підлягає оплаті лікарняний по догляду за хворою дитиною**.

* Пункт 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

** Див. статтю «Дорослі» правила для «дитячих» лікарняних» у «Бухгалтер 911», 2018, № 9.

Зазначимо, що раніше спосіб, коли жінка виходить на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку до 3 років, використовувався для збереження допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку — стара редакція ч. 8 ст. 179 КЗпП передбачала збереження такої допомоги (130 грн.) тільки у випадку, якщо працівниця приступить до роботи на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Але зараз цю допомогу не виплачують!

Не плутайте допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (130 грн.) з допомогою при народженні дитини (загальна сума 41280 грн.).

Допомога при народженні дитини виплачується і зараз незалежно від того, приступила до роботи мати такої дитини чи ні***.

*** Стаття 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Спосіб 2. Працівниця перериває відпустку для догляду за дитиною до 3 років і виходить на роботу на умовах неповного робочого часу. Жінка до досягнення її дитиною 3 років може кілька разів переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років і виходити на роботу, а потім знову повертатися в таку відпустку. При цьому вона може вийти на роботу як на повний робочий день, так і на умовах неповного робочого часу (неповного робочого дня, неповного робочого тижня, поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

Пам’ятайте про норму ч. 1 ст. 56 КЗпП: на прохання жінки, яка має дитину віком до 14 років, роботодавець зобов’язаний установити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень (їх поєднання). Тому роботодавець повинен задовольнити прохання жінки перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийти на роботу на умовах неповного робочого часу. У такому разі діє ч. 3 ст. 56 КЗпП: робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою жодних обмежень обсягу трудових прав працівників.

Отже, працівниця, яка перервала відпустку до 3 років і вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, має всі права і гарантії як працююча жінка.

Право на щорічну відпустку, соціальну додаткову відпустку на дітей (за наявності відповідних підстав), додаткову навчальну відпустку, право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, по догляду за хворою дитиною.

І ще: незважаючи на те, що жінка перервала відпустку для догляду за дитиною і вийшла на роботу, їй продовжують виплачувати допомогу при народженні дитини до 3 років (41280 грн.).

Який спосіб обрати? Рекомендуємо застосовувати спосіб 2. Завдяки цьому працівниця отримує весь пакет трудових благ, зокрема, право на оплату лікарняного по догляду за хворою дитиною.

Оформляється такий вихід на роботу таким чином: працівниця пише заяву з проханням перервати їй відпустку для догляду за дитиною до 3 років і одночасно зазначає, що бажає вийти на роботу на умовах неповного робочого часу, а роботодавець готує відповідний наказ. До досягнення дитиною 3 років (у нашому випадку 3 роки дитині виповниться 20.03.19 р.) працівниця знову може оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Про це вона зазначає в заяві, на підставі якої роботодавець готує наказ про надання їй відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі