Теми статей
Обрати теми

Промахи з водною рентою: виправляємося!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Граничні строки подання декларації з рентної плати за спецводокористування за І квартал позаду1, відповідно починається пора виправлення помилок. Як виправитися, якщо подали дек­ларацію, яку подавати зовсім було не потрібно? Що робити, якщо сплатили зобов’язання не на той рахунок? Допоможемо знайти вихід з таких ситуацій!

1 Про те, як потрібно правильно відзвітувати, ви могли дізнатися з матеріалу «Дебютна у 2018 році звітність з ренти за спецводокористування» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 15).

Декларація подана помилково. Ви — вторинний водокористувач2, але, за звичкою img 1, подали декларацію за І квартал? Або, будучи платником ренти за спецводокористування, подали звітність не за тим місцем обліку? Насправді це не винятковий, але, напевно, найпоширеніший перелік причин, з яких декларацію подають, коли цього робити зовсім і не потрібно.

2 Про те, що вторинні водокористувачі покинули ряди платників водної ренти, ми повідомляли вам у статтях «Звітуємо за 2017 рік: екоподаток, рента і єдиний податок» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4) і «Вторинні водокористувачі: game over!» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

Як же правильно виправитися?

Корисну інформацію із цього приводу знаходимо у свіжому роз’ясненні податківців у категорії 135.02 ЗІР.

ДФСУ у разі помилкового подання податкової звітності3 рекомендує платнику:

3 Якщо подана звітність, яку взагалі не потрібно подавати, або подана не до того контролюючого органу.

до закінчення граничного строку подання такої звітності подати податкову звітність з ознакою «Звітна нова» та зменшити податкове зобов’язання;

після граничного строку подання звітності і виникнення податкових зобов’язань подати податкову звітність з ознакою «Уточнююча» та зменшити податкове зобов’язання.

Оскільки граничний строк подання декларації з рентної плати за спецводокористування минув 10 травня, то зараз виправитися можна лише за допомогою уточнюючої декларації.

На що важливо звернути увагу. На практиці в таких випадках іноді працював варіант із відкликанням поданої звітності. Платник подавав податківцям лист із проханням не визнавати раніше подану звітність. Так от, щодо дієздатності цього варіанта нічого гарантувати не можна. Тому краще чинити саме так, як зараз радять робити податківці (див. вище).

Як має бути заповнена уточнююча декларація4 (й уточнюючий додаток 5 до неї)? Як орієнтир можемо використати консультацію в категорії 121.05 ЗІР, у якій податківці говорили про виправлення помилково вказаного коду водного об’єкта в рядку 6 додатка 5. Але оскільки нас цікавить тільки «вичищення» раніше задекларованих даних (без додавання нових), то й корисним це роз’яснення може бути лише в цій частині. При цьому на відміну від зазначеної консультації, вдасться обійтися одним додатком до уточнюючої декларації.

4 Форма декларації затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати» від 17.08.2015 р. № 719.

Раніше задекларовані податкові зобов’язання в ній мають бути відмінусовані. Провернути img 2 це потрібно таким чином:

— у рядку 11 «Податкове зобов’язання з початку року» потрібно зазначити податкове зобов’язання з початку року, яке дорівнює «;

— у рядку 12 «Податкове зобов’язання з початку року за попередній звітний період» — також «;

— у рядку 13 «Податкове зобов’язання за податковий (звітний) квартал» — різницю рядків 11 і 12, а це, як розумієте, ще один «0»;

— у рядку 14 «Податкове зобов’язання, що уточнюється» — суму податкового зобов’язання, що уточнюється (зазначену в рядку 13 додатка 5 до раніше поданої декларації, що уточнюється);

— у рядку 14.2 «зобов’язання, що зменшується:» — суму податкового зобов’язання, що зменшується. Фактично це те ж саме значення, яке зазначене в рядку 14.

Штраф (рядок 15) і пеню (рядок 16 додатка 5) у такому разі не розраховують, адже податкові зобов’язання внаслідок виправлення помилки зменшуються.

У рядку 4.4 «спеціальне використання води» декларації, схоже, потрібно поставити «0» , а в рядку 4.4.1 «різниця» має бути зазначена раніше задекларована сума податкових зобов’язань зі знаком «-».

Сплата «не туди». Навіть якщо б ви не лише подали декларацію помилково, але і встигли сплатити податкові зобов’язання за нею, і ця ситуація не стала би безвихідною img 3. Або ж якщо сплату зобов’язань ви б направили не на той рахунок.

Якщо необхідність сплатити податок усе ж є (сплата просто була проведена на неправильні реквізити), то передусім поспішіть виконати цей обов’язок.

Без сплати штрафу згідно з п. 126.1 ПКУ це можна зробити не пізніше п’ятниці, 18 травня (якщо говоримо про зобов’язання за І квартал 2018 року).

Про повернення помилково сплачених податкових зобов’язань також краще подбати заздалегідь, адже на практиці це може затягнутися значно довше, ніж передбачено ст. 43 ПКУ (ср. ). При цьому керуйтеся нормами цієї статті.

Для цього вам доведеться подати заяву на повернення, в якій, серед іншого, ви повинні зазначити напрям перерахування коштів: на поточний рахунок у банку5 або на погашення грошового зобов’язання з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

5 Або повернення в готівковій формі за чеком — у разі відсутності в платника податків рахунка в банку.

Заяву можна подати через «Електронний кабінет» (через меню «Листування з ДФС» особистої частини «Електронного кабінету») (роз’яснення в категорії 140.03 ЗІР).

Важливо! Якщо у вас є податковий борг за якимось платежами до бюджету, передусім доведеться погасити саме його.

«Гіди» по процедурі і строку повернення: Порядок № 7876 і Порядок № 11467.

6 Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787.

7 Порядок взаємодії територіальних органів ДФСУ, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі