Теми статей
Обрати теми

Фіскали просять зареєструвати «стару» ПН на неплатника: як реагувати?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Отримали повідомлення від податківців, у якому вони пропонують зареєструвати податкові накладні (ПН) на неплатника за грудень 2015 року. На той момент за порушення строків реєстрації цих ПН не штрафували. Чи є підстави застосовувати зараз штраф до таких ПН і чи варто їх узагалі реєструвати?

Поки що не зовсім зрозуміло, чому фіскали згадали про незареєстровані ПН на неплатників 2015 року. Так, дійсно, з 03.12.2017 р. ПН, складені після 01.07.2015 р., можна реєструвати протягом 1095 днів (а не 365, і не 180, як було раніше). Але який сенс у реєстрації зараз «старих» ПН на неплатників? Ми не бачимо в цьому сенсу.

Регліміт. У зв’язку з нереєстрацією такої ПН у нас з’явився показник ∑Перевищ. Якщо ПН буде зареєстрована, показник ∑Перевищ дійсно зникне, але одночасно з цим збільшиться показник ∑НаклВид, який зменшує регліміт. Тож у результаті отримаємо те, що мали і до реєстрації ПН.

Нагадаємо, що зараз показник ∑Перевищ розраховується окремо в розрізі кожного місяця (при цьому розраховується він за звітні періоди починаючи з липня 2015 року).

Штрафи. А може, фіскали просять зареєструвати «старі» ПН на неплатника для того, щоб застосувати штраф за несвоєчасну реєстрацію? Адже на сьогодні (якщо ми реєструватимемо ці ПН зараз) — штрафи за нереєстрацію таких ПН є.

Відразу зазначимо, що якщо ви не подаватимете ПН на реєстрацію — то шансів застосувати до вас штраф у фіскалів, вважаємо, практично не буде. Відповідальність, передбачена п. 1201.1 ПКУ у вигляді штрафу від 10 до 50 % від суми ПДВ, застосовується за фактом реєстрації такої ПН (поки ПН не зареєстрована — штрафу немає). Ми ж її реєструвати не будемо. Тобто навіть не доводитимемо все до спору щодо того, чи можна зараз застосувати цей штраф.

Так, є інший штраф — за п. 1201.2 ПКУ за відсутність реєстрації ПН протягом граничного строку, встановленого ст. 201 ПКУ. Але підстав застосувати цей штраф у податківців, вважаємо, немає. Пояснимо.

Граничні строки реєстрації, передбачені п. 201.10 ПКУ для ПН 2015 року, спливли у 2015 році (максимум — на початку січня 2016 року). Порушення, що відповідно цікавить нас, — відсутність реєстрації ПН протягом 15-денного строку — відбулося у 2015 році (максимум — на початку січня 2016 року). А на той момент штрафи за відсутність реєстрації ПН на неплатника протягом 15-денного строку не застосовувалися! У цьому випадку спрацьовує норма про те, що закони не мають зворотної дії в часі.

Податківці визнавали це, зокрема, в листі ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4091/7/23-4017/131, в УПК від 06.07.2012 р. № 592.

Щоб оштрафувати за це порушення зараз, має бути виконана умова про наявність санкцій за таку бездіяльність у 2015 році. Але у 2015 році санкцій якраз не було.

Тому не рекомендуємо вам реєструвати «старі» ПН на неплатників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі