Теми статей
Обрати теми

Підступні товарно-транспортні… помилки: виправляємо!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Перевізник доставив наш товар замовникові. У ТТН вантажного авто вписав одну машину, а в податковій накладній зареєстрував іншу. Чи можна зараз у ТТН виправити номер машини? Таке запитання змусило нас підняти тему виправлення помилок ТТН. Тим паче що бувають вони різного характеру. Ви з нами? Тоді — уперед!

Здавалося б, що може бути простіше виправлення помилок у первинному документі? Але якщо говоримо про товарно-транспортну накладну*, то є ряд нюансів, які обов’язково потрібно врахувати.

* Цікаву добірку запитань стосовно товарно-транспортних накладних ми представляли вашій увазі в статті «ТТН-запитання: ні кінця, ні краю» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 12).

Ви прекрасно знаєте, що замовник (вантажовідправник) виписує ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом у кількості не менше чотирьох екземплярів (згідно з п. 11.4 Правил № 363**). При цьому лише один з них (перший) залишається в замовника. Другий же екземпляр передається вантажоодержувачу, третій і четвертий — перевізнику.

** Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363.

Оскільки помилка «просочилася» в кожен екземпляр ТТН, то й виправити, по-хорошому, потрібно їх усі. Тому чи не найголовніша складність — отримати назад усі ці документи, після чого знову доставити їх перевізникові і вантажоодержувачеві. Чи, принаймні, повідомити їх про те, що перевезення здійснювалося іншим автомобілем, ніж був зазначений у ТТН.

Вимоги гл. 11 Правил № 363 однозначно натякають на те, що ТТН виписують у паперовому вигляді*** (у тому числі тому, що вантажоодержувачеві ТТН передає водій або експедитор).

*** Переконує нас у цьому й п. 1 Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207, згідно з яким наявність ТТН обов’язкова для водія юридичної особи або фізичної особи — підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах.

Що стосується самої техніки виправлення, то тут особливих проблем виникнути не повинно. Регулює це питання розд. 4 Положення № 88****.

**** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Із запропонованих п. 4.2 Положення способів для описаної в преамбулі ситуації підійде лише коректурний. При його використанні неправильний текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифри. При цьому закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене. Виправлення помилки має бути обумовлено написом «виправлено» та підтверджено підписами осіб, що підписали цей документ, із зазначенням дати виправлення.

Також зазначимо, що ситуація, коли вантаж саме перевантажувався з одного автомобіля в інший (наприклад, якщо перший зламався), прямо передбачена п. 11.9 Правил № 363. У такому разі складається акт довільної форми з низкою обов’язкових реквізитів. Про це обов’язково мають зазначити у ТТН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі