Теми статей
Обрати теми

Нова податкова накладна: детально про новинки

Казанова Марина, податковий експерт
Наказом Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763 оновлено форми податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування (РК), а також внесено зміни до Порядку № 1307*. У попередньому номері ми коротко аналізували ці зміни. Сьогодні ж розберемося з усіма новинками детальніше.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Спочатку ще раз зазначимо, що в листопаді ми реєструє ПН і РК ще за старою формою. Наказ № 763 набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Опублікований він був 06.11.2018 р. Отже, запрацює нова форма ПН і РК з 1 грудня 2018 року. З цієї дати всі ПН/РК, незалежно від дати їх складання, необхідно буде реєструвати за новою формою. Тепер перейдемо до детального розбору нововведень.

Податковий номер платника податків. Мабуть, одне з неприємних нововведень — це новий реквізит податкової накладної «податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта». У заголовній частині ПН/РК у полях, відведених як для продавця, так і для покупця, тепер, крім ІПН платника ПДВ, потрібно зазначати ще й податковий номер платника податків. Що це за номер? У виносці до самої форми ПН зазначено, що це податковий номер платника податку згідно з Порядком № 1588**, тобто це:

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

— для юридичних осіб — 8-значний код ЄДРПОУ;

— для фізичних осіб (ФОП) — 10-значний ідентифікаційний код.

Якщо фізособа за своїми релігійними переконаннями відмовилася від податкового номера, про що є відмітка в паспорті, то замість податкового номера в цьому полі проставляється серія (за наявності) і номер паспорта.

Свій податковий номер продавець (у полі для зазначення даних продавця) зазначає завжди. А ось податковий номер покупця заповнюється у випадку (п. 4 «оновленого» Порядку № 1307):

(1) якщо постачання товарів/послуг здійснюється платнику ПДВ (тобто покупець є платником ПДВ) і

(2) якщо ПН складаються згідно з п. 10 Порядку заповнення ПН (зокрема, це «специфічні» ПН — постачання дипломатичним місіям тощо).

Відповідно, у випадку якщо ПН не підлягає видачі покупцеві, це поле не заповнюється.

Приклад. Продавець ТОВ «Ромашка» (ІПН — 200306320394, код ЄДРПОУ — 20030635) складає ПН на неплатника — ТОВ «Жовтець» (код ЄДРПОУ — 33459312). У такому разі «заголовна» частина податкової накладної заповнюється так:

1. У полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини)» ставиться відмітка «Х» і тип причини «02».

2. У полі «Постачальник (продавець)» зазначаємо:

найменування — «Товариство з обмеженою відповідальністю «Ромашка»;

ІПН — «200306320394»;

— податковий номер — «20030635» (нулі в зайвих клітинках не ставимо).

3. У полі «Отримувач (покупець) зазначаємо:

найменування — «Неплатник»;

ІПН — «100000000000» (як і раніше, ставимо «умовний» ІПН);

податковий номер — не заповнюємо.

Аналогічно заповнюється заголовна частина ПН, яка складається за щоденними підсумками операцій (за винятком того, що така ПН складається з типом причини «11»).

Якщо постачання здійснюється філії, яка фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною договору, то в полі «податковий номер платника податку…», призначеному для зазначення даних покупця, проставляємо податковий номер головного підприємства.

Варто звернути увагу! У п. 201.1 ПКУ йдеться, що обов’язковим реквізитом ПН є «податковий номер платника податКУ (продавця та покупця)». Спеціально робимо акцент на закінченні — номер платника податку, а не податків. Тобто тут ідеться якраз про ІПН — індивідуальний податковий номер платника податКУ на додану вартість. А в Порядку № 1588, на який іде відсилання у формі ПН, ідеться про податковий номер платника податків (усіх податків, а не тільки ПДВ). Тому вважаємо, що саме ІПН, як і раніше, — обов’язковий реквізит ПН.

Хоча в самій формі «по-хитрому» чомусь цей новий реквізит сформульований як «податковий номер платника податкУ».

Нова графа «Сума податку на додану вартість». Тепер у ПН і РК за кожною номенклатурною позицією потрібно буде зазначати суму ПДВ (тобто ПН буде містити не лише загальну суму ПДВ, але і суму ПДВ за кожною позицією). Значення в цій графі, як зазначено в Порядку, може містити до 6 (включно) знаків після коми. Навіщо внесене це застереження про 6 знаків після коми, зрозуміло. Адже, якщо в ПН зазначено декілька товарних позицій, за кожною з яких ми за загальними правилами «округлимо» ПДВ, то загальна сума ПДВ у податковій накладній просто не зійдеться завдяки округленням. При цьому зазначати всі 6 знаків після коми зовсім не обов’язково — зазначаємо їх стільки, скільки необхідно для того, щоб вийти на правильну загальну сума ПДВ (але не більше 6 знаків після коми).

А до розділу А, судячи з усього, сума ПДВ переноситиметься з урахуванням округлень копійок до двох знаків.

«Номенклатурна» графа. Графа 2 ПН (гр. 3 РК) тепер називається «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця». Така «косметична» правка пов’язана з тим, що в цій графі не завжди дослівно пишуть товарну номенклатуру, а іноді зазначають й інші дані, наприклад дати/номери «вхідних» ПН (у ПН, складених за пп. 198.5 та 199.1 ПКУ).

Зведені податкові накладні. Тут загалом-то нововведення таке — у самій «шапці» зведеної накладної в полі «Зведена податкова накладна» тепер ставитимемо не відмітку «Х», а проставлятимемо код ознаки:

«1» — якщо складаємо зведену ПН на «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ;

«2» — якщо складаємо зведену ПН на «компенсуючі» ПЗ за п. 199.1 ПКУ;

У «компенсуючих» ПН реквізит податковий номер покупця не заповнюється.

«3» — якщо складаємо зведену ПН «на перевищення мінбази над фактичною ціною» згідно з п. 15 Порядку № 1307»;

«4» — якщо складаємо зведені ПН на ритмічні постачання (у «ритмічній» ПН на неплатника ПДВ реквізит податковий номер покупця не заповнюється).

В усьому іншому порядок заповнення зведених і зведених «компенсуючих» ПН залишився колишнім img 1.

Давайте, для прикладу, поглянемо, як заповнюватиметься «шапка» ПН, якщо ми складаємо зведену «компенсуючу» ПН за п. 198.5 ПКУ — товари/послуги/необоротні активи, що призначені для використання або починають використовуватися в операціях, які звільнені від оподаткування ПДВ.

У цьому випадку в полі:

— «Зведена податкова накладна» ставимо «1»;

«Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» ставимо «Х» і зазначаємо тип причини «9» (як і раніше);

«Постачальник — продавець» зазначаємо свою назву, свій ІПН і свій податковий номер платника податків;

«Отримувач» (покупець)» зазначаємо свою назву, умовний ІПН — «600000000000», податковий номер покупця не заповнюємо.

В усьому іншому порядок заповнення податковою накладною залишився колишнім.

Зміни у формі розрахунку коригування. А тут зміни «цікавіші».

У розділі Б форми РК додано нові графи:

1) замість колишньої гр. 1 тепер дві графи:

— 1.1 (для нумерації рядків у самому РК);

— 1.2 (для відображення номерів рядків із коригованої ПН або додавання нових рядків до ПН);

2) гр. 2 «Причина коригування» теж поділена на дві графи:

— 2.1 «код причини». Зверніть увагу. Тепер причину коригування ми зазначатимемо не словами, а кодом. Тільки ось перелік цих кодів у Порядку не визначений. Вони будуть оприлюднюватися на сайті ДФСУ. На сьогодні їх поки що немає. Тому які причини коригування будуть передбачені і чи буде серед них така причина коригування, як «Виправлення помилки», поки що незрозуміло;

2.2 «№ з/п групи коригування». Новий реквізит. Судячи з усього, групою коригування вважаються рядки на «-» і на «+» у межах однієї коригованої позиції ПН. Так, у п. 23 «оновленого» Порядку № 1307 сказано, що «рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному зі знаком «-», та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування». При цьому кількість груп коригування в РК може бути необмеженою. Кожній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер. Тобто якщо ми коригуємо відразу дві позиції ПН (і товар «А», і товар «Б»), то рядки РК (на «-» і на «+») за товаром «А» матимуть свою нумерацію в гр. 2.1 («1»), а за товаром «Б» — свою («2»)

А ось чи може в одному РК зазначатися відразу декілька причин коригування, поки що незрозуміло.

Виправлення помилок у заголовній частині ПН. Безпосередньо в Порядку (п. 22) закріплені ті роз’яснення, які фіскали вже надавали раніше. Помилки в заголовній частині ПН виправляємо так: постачальник на дату виявлення помилки складає РК, у якому всі правильно заповнені реквізити ПН повторюються, а реквізит, у якому допущена помилка, заповнюється без помилок. При цьому таблична частина такого РК (ні розділ А, ні розділ Б, у тому числі й причина коригування) не заповнюється.

Інакше кажучи, виправляють помилку «порожнім» нульовим РК з правильно переписаною заголовною частиною.

Алгоритм заповнення РК. Тепер безпосередньо в Порядку прописаний алгоритм заповнення табличної частини РК:

— одним рядком зі знаком «-» повністю «обнуляємо» показники рядка, що підлягає коригуванню. При цьому не зовсім зрозуміло, що мається на увазі, коли говориться, що показники рядка, який коригується, зазначаються «зі знаком «-» окремо в кожній графі». Які саме графи?

— додаємо новий(і) рядок із виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, який не зазначався в податковій накладній.

Новий рядок(ки) додаються за потреби. Наприклад, якщо йдеться про 100 % повернення товарів або авансових платежів — то нові рядки до РК не додаються, а наводиться тільки рядок на «-».

Зареєстровані помилково («зайві» ПН). Нарешті прописали механізм виправлення («анулювання») «зайвих» помилкових ПН.

Але! Механізм виправлення передбачений тільки для випадку, коли вже фактично в ЄРПН на одну операцію зареєстровано дві і більше ПН (у тому числі й той випадок, коли ще 2 січня 2018 року були автоматом зареєстровані заблоковані ПН — тобто могло виявитися, що платник уже зареєстрував ПН + йому автоматом зареєстрували «зайву» заблоковану ПН).

Якщо в ЄРПН на одну операцію зареєстровано дві і більше ПН, то постачальник до кожної такої «зайвої» ПН складає РК зі спеціальним типом причини «20» (проставляється в «шапці» РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини». При цьому відмітка «Х» не ставиться (п. 24 «оновленого» Порядку № 1307).

img 2

У шапці такого РК у полі «До податкової накладної від…» зазначається дата і номер зайво зареєстрованої (помилкової) ПН. А далі порядок заповнення РК залежить від того, складали ми раніше до такої зайво складеної ПН «обнуляючий» РК чи ні:

1) якщо РК ще не складали, то тоді «табличну частину РК» заповнюємо як «звичайний» «зменшуючий» РК (в якому рядком зі знаком «-» повністю обнуляємо показники).

Оскільки РК зменшуючий — реєструє його покупець.

А далі! У нижній частині цього РК (в окремому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної») зазначають реквізити правильної ПН. Друге інформаційне поле з даними про реквізити РК не заповнюється, оскільки до нашої помилкової ПН він (РК) раніше не складався;

2) якщо «обнуляючий» РК до «зайвої» ПН уже складали, тоді «табличну частину РК залишаємо порожньою (оскільки, по суті, попереднім РК ми «обнулили» дані ПН) — у п. 24 «оновленого» Порядку сказано: «графи з 1-по 15 розділу Б такого розрахунку коригування і рядка А не заповнюються».

Оскільки такий РК — «нульовий», реєструє його сам продавець.

У нижній частині такого РК потрібно заповнити два інформаційні поля:

— реквізити правильною ПН;

— реквізити РК, яким ви раніше вже «обнуляли» помилкову ПН.

Може виникнути запитання: навіщо до ПН, яку ми вже раніше «обнулили», складати ще один РК з типом причини «20»? Це потрібно зробити для того, щоб позбутися ∑Перевищ. Адже, якщо, наприклад, помилкова ПН була зареєстрована, скажімо, у вересні, а анулюючий РК до неї — у жовтні, то, оскільки помилкові ПН і РК не відображаються в декларації, після реєстрації РК у жовтні в платника могло з’явитися ∑Перевищ за жовтень (оскільки сума ПДВ за даними декларації за жовтень перевищила суму ПДВ за жовтень за даними ЄРПН).

Після реєстрації РК з типом причини «20» ∑Перевищ повинна зникнути.

Зверніть увагу! Вищеописаний механізм виправлення «зайвої» ПН (шляхом складання до неї РК з типом причини «20») діє у разі, коли в ЄРПН уже зареєстровано на одну й ту ж операцію дві і більше ПН.

А якщо поки що зареєстрована тільки одна — «зайва» ПН?

Ця ситуація в порядку прямо не прописана. Але, повторимо, РК з типом причини «20» складається тільки для випадку, коли в ЄРПН уже зареєстрована і правильна, і помилкова ПН. Адже в такому РК потрібно зазначити реквізити правильної ПН. Без цього РК не пройде реєстрацію.

Тому якщо зареєстрована тільки «зайва» ПН у ЄРПН, то:

1) можна спробувати спочатку скласти до неї, як і раніше, звичайний «анулюючий» РК, як на повернення товарів/авансів. Реєструє його продавець. Потім зареєструвати правильну ПН. А потім, щоб уникнути ∑Перевищ, зареєструвати ще й «порожній» РК з типом причини «20», у якому вже зазначити реквізити і правильної ПН, і попереднього «анулюючого» РК;

2) або спочатку реєструвати правильну ПН і тільки потім складати РК на анулювання помилкової ПН з типом причини «20» (але це зажадає відвернення регліміту).

Що набере чинності із січня 2020 року? Частина змін набере чинності з 01.01.2020 р. Але, чесно кажучи, набрання конкретно яких змін хотіли відсунути нормотворці, до кінця і не зрозуміло. Так, зміни, що набирають чинності з 01.01.2020 р., стосуються складання ПН на неплатників і підсумкових ПН. І як ми розуміємо, річ тут у тому, що прямо в Порядку закріплюється, що підсумкові ПН повинні будуть складатися в загальному порядку — за правилами, встановленими Порядком заповнення ПН. Інакше кажучи, у таких ПН потрібно буде заповнювати всі графи (а не просто зазначати «Товари в асортименті»). Але цей момент ще потребує прояснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі