Теми статей
Обрати теми

Довідник умовних кодів причин коригування

Сумцова Ольга, податковий експерт
У переддень набрання чинності новими формами податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування (РК)1 ДФСУ на своєму сайті оприлюднила Довідник умовних кодів причин коригування. Ним зараз і пропонуємо зай­нятися.

1 Детальніше про них ви можете прочитати в статті «Нова податкова накладна: детально про новинки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 46).

Ви вже знаєте, що з 01.12.2018 р. всі ПН/РК реєструватимуться в ЄРПН за новою формою. Нова форма РК передбачає, що в гр. 2.1 «код причини» зазначається умовний код причини коригування. Тобто причину коригування потрібно буде зазначати не словами, а кодом.

Як визначено п. 23 Порядку № 13072, умовні коди причин коригування визначає ДФСУ і забезпечує їх оприлюднення на своєму офіційному веб-порталі. І ось достатньо оперативно — 19.11.2018 р. ДФСУ оприлюднила на своєму сайті «Довідник умовних кодів причин коригування»3.

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

3 http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/357729.html.

У графі 2.1 РК зазначають тільки код. Словами причину коригування не зазначаємо.

Довідник умовних кодів причин коригування (для зазначення в гр. 2.1 РК)

Умовний код причини коригування

(наказ Мінфіну від 31.12.2015 № 1307, зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 17.09.2018 № 763)

Назва умовного коду причини, який може бути зазначено в розрахунку коригування

101

Зміна ціни

102

Зміна кількості

103

Повернення товару або авансових платежів

104

Зміна номенклатури

201

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ

202

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ

203

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ

301

Виправлення помилки (пункт 24 Порядку заповнення податкової накладної)*

* Зазначається у випадку складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна.

302

Усунення неоднозначностей**

** У разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, та відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

303

Зменшення обсягу при нульовій кількості***

*** У разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, і відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

304

Зменшення кількості при нульовому обсягу****

**** У разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, та відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

Пробіжимося по деяких кодах.

Код «301» — «виправлення помилок». Важливо! Цей умовний код ми використовуємо тільки у випадку обнулення повторно зареєстрованих ПН — коли РК складаємо з типом причини «20»4. Тобто коли в ЄРПН уже на одну операцію зареєстровано дві і більше податкових накладних.

4 Детальніше про РК з типом причини «20» див. у статті «Нова податкова накладна: детально про новинки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 46).

Для всіх інших випадків виправлення помилок спеціальної причини коригування — «виправлення помилок» і, відповідно, умовного коду для неї не передбачено img 1.

Тому в ситуації:

1) коли у нас зареєстрована «зайва» ПН, але при цьому в ЄРПН ще не зареєстрована інша правильна ПН на операцію, нічого не залишається, як складати «звичайний» РК з причиною коригування «Повернення товарів або авансових платежів», тобто з кодом «103» у гр. 2.1 РК;

2) коли в табличній частині ПН нам потрібно виправити:

— «несумову» помилку (наприклад, код УКТ ЗЕД) — РК складаємо як на зміну номенклатури, тобто використовуємо умовний код причини «104» у гр. 2.1 РК;

— сумову помилку — використовуємо причини коригування, передбачені для зміни ціни або кількості (код «101» або «102»).

Код «302» — «усунення неоднозначностей»5. Цей код причини коригування використовують для виправлення помилок, допущених у результаті попередніх коригувань, а саме якщо:

5 Вам може бути корисна стаття «Усунення неоднозначностей»: роз’яснення фіскалів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 20).

— однаково пронумеровані (обліковуються під одним і тим же порядковим номером) дві і більше товарні позиції;

— відбувалося одночасне коригування кількісних і вартісних показників однієї товарної позиції за старими правилами — «на дельту»;

— коригування ціни відображалося в гр. 8 замість гр. 9 РК;

— коригування кількості здійснювалося в гр. 10 замість гр. 7 РК.

Код «303» — «зменшення кількості при нульовому обсягу» і код «304» — «зменшення обсягу при нульовій кількості»6. Ці коди причин коригування використовують, якщо в результаті попередніх коригувань ПН кількість/обсяг у них «помилково» обнулилися. Це могло відбутися, якщо при здійсненні коригувань і складанні РК платник відображав: (1) коригування ціни в гр. 8 замість гр. 9 РК; (2) коригування кількості в гр. 10 замість гр. 7 РК.

6 Детальніше про особливості заповнення таких РК ви можете дізнатися в статті «РК до ПН: «Зменшення обсягу при нульовій кількості» або «Зменшення кількості при нульовому обсягу» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 21).

Виправлення таких помилок здійснюється тільки шляхом «обнулення» (сторнування) рядків ПН. Додавання нових рядків при здійсненні такого коригування не відбувається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі