Теми статей
Обрати теми

Нові ПН/РК: вказівки від фіскалів

Казанова Марина, податковий експерт
ДФСУ в листі від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17 навела узагальнюючу інформацію щодо заповнення нової форми податкової накладної (ПН) / розрахунку коригування (РК). Пройдемося найважливішими моментами цього листа.

Починаючи з 01.12.2018 р. реєструвати ПН/РК (незалежно від дати їх складання) потрібно за новою формою, затвердженою наказом № 763*. Усіх нововведень повторювати не будемо**. Зосередимося тільки на тих важливих моментах, яких прямо не знайти в тексті наказу № 763, але які роз’яснила ДФСУ.

* Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307» від 17.09.2018 р. № 763.

** Деталі — у статті «Нова податкова накладна: детально про новинки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 46).

РК до «зведених» ПН. Ви знаєте, що тепер у шапці ПН до зведеної ПН у полі «Зведена податкова накладна» замість відмітки «Х» проставляється тип ознаки («1» — «4»). Так ось, якщо вам потрібно скласти РК до зведеної ПН, яка реєструвалася до 01.12.2018 р., то в шапці такого РК у полі «До зведеної податкової накладної» зазначайте відповідний тип ознаки, а не відмітку «Х», яка стояла в ПН.

РК до ПН з типом причини, з яких ПН не видається покупцеві. Якщо виписуєте РК до ПН з типом причини, яка реєструвалася до 01.12.2018 р., то в шапці такого РК ставте той тип причини, який був зазначений у ПН. Наприклад, у РК, складеному до ПН від 20.01.2017 р., яка має тип причини «16», також має бути зазначений тип причини «16».

Податковий номер платника податку. Фіскали уточнили, що:

— для постачальника (продавця) — цей номер заповнюється завжди;

— для одержувача — тільки якщо ПН складається на: (1) операції з постачання товарів/послуг платникам ПДВ (незалежно від того, за якою ставкою і в якому порядку оподатковується ПДВ операція); (2) «спецоперації», названі в п. 10 Порядку № 1307*** (тобто на пільгові постачання: дипмісіям і дипперсонам; за рахунок коштів міжнародної техдопомоги для ЧАЕС; за рахунок грантів для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією).

*** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

А ось якщо ПН складається на неплатника (з типом причини 02) і умовним ІПН покупця «100000000000», то податковий номер продавця заповнюється, а покупця — ні.

Податковий номер платника податку не заповнюється ні для постачальника, ні для одержувача при складанні ПН на операції з отримання послуг від нерезидента, місце постачання яких визначене на митній території України (ПН з типом причини «14»).

Графа «Сума ПДВ». Не заповнюється в ПН, які складаються на операції за ставкою 0 %, звільнені від оподаткування. При цьому в цих випадках жодні нулі та інші знаки або символи в цій графі не проставляються. Є ще особливості щодо заповнення цієї графи в РК до ПН, зареєстрованих до 01.12.2018 р. (див. нижче).

РК. Прояснили момент, у яких саме графах зазначати знак «-» при «обнулінні» рядка ПН. Зазначимо, що в самому Порядку № 1307 сформульовано, що кориговані показники наводяться «зі знаком «-» окремо в кожній графі». Як і передбачалося, це означає, що в разі зміни кількості товарів/послуг зі знаком «-» заповнюється тільки графа 7 (напевно, потрібно розуміти, що і графа «13»). У разі зміни вартості (ціни) зі знаком «-» заповнюється тільки графа 9.

У РК до ПН, які реєструвалися до 01.12.2018 р., у рядках на «-» (що обнуляють рядок ПН) графу «Сума ПДВ» не заповнюємо. А ось у рядках, що додаються (на «+»), вона вже заповнюється.

Номер групи коригування. Фіскали підтвердили, що (1) в одному РК може зазначатися декілька причин коригування (але тільки в межах кодів причин 101-104); (2) групою коригування визнаються рядки «-» на «+» у межах однієї позиції.

Фіскали наводять такий приклад.

У податковій накладній, зареєстрованій в ЄРПН та виданій платнику податку, заповнено чотири рядки з різними видами (номенклатурою) товару. Відбувається повернення товару, зазначеного у другому рядку податкової накладної (Товар 2) і зміна номенклатури товарів, що зазначені в третьому та четвертому рядках податкової накладної (Товар 3 та Товар 4). При цьому Товар 3 замінюється на Товар 5, а Товар 4 замінюється на два нові товари — Товар 6 та Товар 7.

У такому разі повернення Товару 2 — це перша група коригувань. Зміна номенклатури за Товаром 3 на Товар 5 — друга група коригувань. Зміна Товару 4 на Товари 6 і 7 — третя група коригувань.

img 1

«Обнуління» помилкових» ПН. Ну як і очікувалося, податківці підтвердили, що РК на «обнуління» ПН з типом причини «20» (який допоможе позбутися від «∑Перевищ» за помилковою ПН) може складатися, тільки якщо в ЄРПН уже зареєстровано на одну операцію дві і більше ПН. РК з типом причини «20» не може бути складений, якщо в ЄРПН зареєстрована:

1) тільки одна помилкова ПН;

2) якщо таблична частина «зайвої» ПН, що обнуляється, не відповідає табличній частині правильної ПН;

Тобто якщо, наприклад, у нас зареєстрована тільки помилкова ПН, то не вийде скласти РК з типом «20» (щоб уникнути «∑Перевищ»), зазначивши як правильну ПН яку-небудь з раніше зареєстрованих ПН.

3) до зайво складеної ПН реєструвався не «нульовий» РК, а РК на зміну кількості/ціни.

У цих наведених вище випадках може складатися тільки «звичайний» РК, а не РК з типом причини «20».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі