Теми статей
Обрати теми

«Танці» навколо посади «бухгалтер (з дипломом магістра)»

Савченко Олена, налоговый эксперт
Класифікатор професій ДК 003:2010* продовжує купатися в променях слави, провиною чому апґрейд таблиці 5 ЄСВ-звіту за формою № Д4**. Сьогодні нас цікавитиме професійна назва роботи / назва посади «бухгалтер (з дипломом магістра)». Як виявилося, усе не так просто, як може здатися на перший погляд.

* Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

** Детальніше зануритися в тему вам допоможуть наші статті: «Класифікатор професій. Вимушені познайомитися…» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 30); «Танці» з таблицею 5 Звіту за формою № Д4» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 36); «Таблиця 5 Звіту з ЄСВ: відповідаємо на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 38); «Класифікатор професій: як ним користуватися», «Класифікатор професій: відповідаємо на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 39).

«Чи можна прибрати дужки»

Одне з приватних запитань стосується дужок у професійній назві роботи «бухгалтер (з дипломом магістра)» код 2411.2 з розділу 2 «Професіонали». Чи можна в назві посади пропустити слова в дужках і написати в трудовій книжці / іншій кадровій документації просто «бухгалтер»?

Ні, у цьому випадку «відкидати» дужки не можна.

Як узагалі «працюють» дужки. Про це ми говорили, зокрема, у статті «Класифікатор професій. Вимушені познайомитися» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 30).

Так, у дужках може визначатися:

— складова професійної назви роботи (наприклад, «помічник керівника підприємства (установи, організації)»);

— вид економічної діяльності або напрям використання профназви роботи (наприклад, «головний інженер (промисловість)»);

— загальноприйнятий іншомовний синонім професійної назви роботи, який може використовуватися як самостійна або альтернативна назва роботи (наприклад, «чистильник приміщень (клінер)»);

— споріднена (однотипна) професійна назва роботи, яка може застосовуватися роботодавцями окремо в межах цієї класифікаційної групи (наприклад, «завідувач (начальник) секретаріату»).

Приклади, як у таких випадках «конструювати» назву посади, ви можете знайти в статті «Класифікатор професій: як ним користуватися» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 39).

Але річ у тому, що до випадку з професійною назвою роботи «бухгалтер (з дипломом магістра)» код 2411.2 перелічені вище варіанти стосунку не мають. Це цілісна назва професії, яка повинна використовуватися саме із застосуванням дужок.

По суті, вона говорить про більш високу кваліфікацію. «Бухгалтер (з дипломом магістра)» — це професіонали, «бухгалтер» — це спеціалісти.

Глибше зрозуміти відмінність між професіями «бухгалтер (з дипломом магістра)» і «бухгалтер» допоможе Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Бухгалтер перетворюється…

У результаті внесення зміни до Класифікатора професій ДК 003:2010 наприкінці 2017 року професійна назва роботи «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» код 2411.2 перетворилася на «бухгалтер (з дипломом магістра)» код 2411.2. Чи потрібно у зв’язку із цим робити виправлення в трудовій книжці працівника і якщо потрібно, то як?

Так, виправлення в трудовій книжці зробити потрібно. Причому не лише в трудовій книжці, але і в інших кадрових документах: особовій картці працівника, штатному розписі.

І тут важливо звернути увагу на такий момент. До 01.11.2017 р. в Класифікаторові професійна назва роботи з кодом 2411.2 звучала як «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)», а з 01.11.2017 р. — «бухгалтер (з дипломом магістра)».

Ці зміни пов’язані зі змінами в законодавстві про освіту.

У результаті виходить, що спочатку назва посади була записана правильно — відповідно до актуальної редакції Класифікатора професій. Але зміни в цьому Класифікаторові змушують нас вносити зміни до штатного розпису, посадових інструкцій, трудових книжок працівників та їх особових карток.

Провести такі кадрові зміни для бухгалтерів потрібно було з 01.11.2017 — дати набрання чинності наказом про зміну Класифікатора професій. А якщо раніше у вас на підприємстві такі зміни не вносилися, то потрібно зробити це зараз.

У який спосіб?

Для цього потрібно видати наказ (розпорядження) про внесення змін до штатного розпису і трудових книжок працівників, у зв’язку зі змінами, що відбулися в Класифікаторові професій. З наказом обов’язково потрібно ознайомити і працівників.

Далі на підставі наказу потрібно внести зміни до трудової книжки працівника про перейменування його посади. Алгоритм такий:

— у графі 1 ставимо черговий номер, наступний за порядком за номером останнього запису;

— у графі 2 — дату, з якої потрібно було внести зміни;

Вважаємо, що потрібно ставити — 01.11.2017 р.

— у графі 3 зазначаємо «назву посади змінено на бухгалтер (з дипломом магістра)»;

— у графі 4 ставимо дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця про зміну назви посади.

Звертаємо увагу: працівника обов’язково потрібно ознайомити з новим записом у трудовій книжці (п. 2.5. Інструкції № 58***).

*** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Далі вносимо зміни до особової картки працівника, посадових інструкцій та інших кадрових документів.

Яке назва професії відповідає посаді бухгалтера з дипломом про вищу освіту радянського зразка?

Вважаємо, що в бухгалтера з дипломом про вищу освіту радянського зразка посада відповідає професійній назві роботи «бухгалтер (з дипломом магістра)» код 2411.2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі