Теми статей
Обрати теми

Підприємець-турагент: роз’яснюємо незрозумілі нюанси

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Багато підприємців хочуть спробувати себе в турбізнесі. Тому сьогодні ми підготували відповіді на найпопулярніші запитання, що виникають «на старті»: яку систему оподаткування обрати? Чи можна працювати в групі 2? Який вид діяльності обрати? Як укласти договір з туристом? І як заповнити Книгу обліку доходів (і витрат)? Ну що, поїхали!

Загальна система vs Єдиний податок

Серед підприємців-новачків існує міф про те, що єдиний податок завжди вигідніший, ніж загальна система. Тобто починати потрібно тільки зі спрощенки. Насправді це не завжди так img 1. На старті загальна система може виявитися вигідніше / економніше в плані оподаткування. Утім, ви легко зможете визначитися з вибором, якщо зважите всі «за» і «проти»:

Критерій

Загальна система

Єдиний податок

Якщо є багато документально підтверджених витрат*, а сума агентської винагороди — невелика, як наслідок ви працюєте у збиток або виходите в нуль

ПДФО = 0;

ВЗ = 0;

ЄСВ — мінімальний платіж за кожен місяць (22 % від встановленого розміру мінзарплати)

ЄП = до 744,60 грн. (якщо група 2), або 5 % х винагорода (якщо група 3 і неплатник ПДВ),

або 3 % х винагорода (якщо група 3 і платник ПДВ);

ВЗ = 0;

ЄСВ — мінімальний платіж за кожен місяць (22 % від установленого розміру мінзарплати)

* Це можуть бути, наприклад, витрати на оренду/сплату комунальних послуг за «нежитловий» офіс, виплату зарплати працівникам, оплата відряджень працівників, доступу до систем бронювання, оплата реклами, оплата телефонних рахунків і рахунків за Інтернет та ін. (регулюється ст. 177 ПКУ)

Якщо доходів набагато більше, ніж документально підтверджених витрат

ПДФО + ВЗ + ЄСВ = (18 % + 1,5 % + 22 %) х (винагорода - витрати) = 41,5 % х (винагорода - витрати) img 2

Максимальна сума середньомісячного чистого доходу, з якої сплачується ЄСВ, становить у 2018 році 55845,00 грн. (перевищення не обкладається ЄСВ)

— // — (див. вище)

Звітність

1) декларація про доходи — раз на рік (+ за перший квартал роботи на загальній системі);

2) форма № Д5 (Звіт з ЄСВ) — раз на рік

1) декларація єдиноподатника:

група 3 — щокварталу;

група 2 — раз на рік;

2) форма № Д5 (Звіт з ЄСВ) — раз на рік

РРО

Обов’язковий при прийманні готівки від туристів.

Якщо оплату отримуєте тільки на рахунок у банку, можна працювати без РРО*

Необов’язковий, якщо сума доходу за рік 1 млн грн.

* Про «класичні» способи «обходу» РРО читайте в статті «Відхід від РРО: а що, якщо підприємцеві…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 13)

ПДВ

Якщо сума доходу за рік (мається на увазі тільки агентська винагорода — див. роз’яснення в категорії 101.18 ЗІР) ≤ 1 млн грн., можете не реєструватися платником ПДВ (п. 181.1 ПКУ)

Можете не реєструватися платником ПДВ увесь час роботи на спрощенці (п. 297.1 ПКУ). Нагадаємо, що в групі 3 допустимий річний дохід (агентська винагорода) до 5 млн грн. img 3

Чи можна працювати на спрощенці в групі 2?

Можна, тільки обережно img 4. Існує три основні відмінності між роботою в групі 2 і групі 3:

Відмінності

Група 2

Група 3

Наймані працівники

10 осіб

скільки завгодно

Річний дохід

(агентська винагорода)

≤ 1,5 млн грн.

≤ 5 млн грн.

Туроператори, яким надаватимуться агентські послуги

тільки єдиноподатники

(підприємці або юрособи)

підприємці або юрособи на будь-якій системі оподаткування

Остання умова для нас — найважливіша. Бо діяльність турагента полягає саме в тому, щоб допомагати туроператорові продавати його турпродукти, тобто це надання послуг саме туроператорові (але ніяк не туристам).

А єдиноподатники групи 2, як відомо, можуть надавати послуги тільки населенню або іншим єдиноподатникам (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Порушення цієї умови призведе до «зльоту» зі спрощенки! Тому єдиноподатнику групи 2 співпрацювати (точніше, надавати агентські послуги) можна тільки з тими туроператорами або турагентами, які є єдиноподатниками (!).

На ринку відповідні суб’єкти є img 5.

Який вид діяльності обрати

Для єдиноподатника дуже важливо правильно обрати вид діяльності і зазначити його в Реєстрі ЄП. Інакше, отримавши дохід від діяльності, не зазначеної в Реєстрі ЄП, можна залишитися без спрощенки (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ) img 6.

Так ось, для турагента, передусім, підходить код 79.11 «Діяльність туристичних агентств». Але, окрім нього, краще відразу підстрахуватися і внести до Реєстру ЄП код 79.90 «Надання інших послуг бронювання та пов’язана з цим діяльність».

Утім, якщо ви хочете займатися й абсолютно іншими видами діяльності, наприклад, здавати в оренду нерухомість, ви можете це робити паралельно з турбізнесом — достатньо внести потрібний вид діяльності до Реєстру ЄП.

Як укласти договори з туристом і туроператором

Договір з туристом обов’язково потрібно укладати. Причому це може бути або письмовий договір, або електронний (ст. 20 Закону про туризм1).

1 Закон України «Про туризм» від 15.09.95 р. № 324/95-ВР.

Електронний документ має ту ж чинність, що і паперовий, але для його створення обом сторонам буде потрібен електронний цифровий підпис. Тому на сьогодні популярніший саме паперовий варіант договору.

Договір, зазвичай, укладається між туроператором (який діє через турагента) і туристом.

Крім того, ви повинні укласти договір і з самим туроператором.

Важливо, щоб з відповідного договору вбачалася його посередницька суть.

Чи можна утримати винагороду з вартості туру?

Єдиноподатникам заборонені негрошові розрахунки (п. 291.6 ПКУ). За порушення цієї заборони можна «злетіти» зі спрощенки img 7. Тому в ідеалі слід виконати дві дії: 1) перерахувати всю вартість туру туроператору; 2) отримати від нього свою винагороду.

На жаль, туроператорів мало хвилюють проблеми турагентів-єдиноподатників. Зазвичай, вони працюють за відлагодженою схемою, коли сума винагороди утримується відразу з вартості туру. І, на наш погляд, для турагента-єдиноподатника (на відміну від туроператора-єдиноподатника, для якого отримання плати за тур за вирахуванням агентської винагороди дійсно призведе до негативних наслідків) подібний порядок розрахунків, у принципі, допустимий.

А все тому, що турагент отримує оплату за турпродукт у грошовій формі, після чого, утримавши відповідну суму винагороди (теж у грошовій формі), перераховує залишок туроператорові.

Таким чином, турагент, за суттю, отримує свій дохід (винагороду) в грошовій формі і включає його до бази обкладення єдиним податком у загальному порядку.

До речі, з мовчазної згоди податківців багато турагентів так і працюють. Навіть фіскали розуміють, що жодних втрат для бюджету від такого способу розрахунків немає. Утім, не можна виключати, що особливо завзятий інспектор може спробувати скинути вас зі спрощенки «заднім числом» за негрошові розрахунки і з ним доведеться посперечатися img 8.

Як відобразити дохід у Книзі обліку доходів і витрат?

Згідно з п. 292.4 ПКУ при наданні послуг за агентськими договорами доходом єдиноподатника є сума отриманої винагороди агента. Тобто вартість туру, яка проходить через турагента «транзитом» і належить туроператорові, до доходу турагента не включається.

Якщо дотримуватися цього правила, то до графи 2 Книги обліку доходів потрібно записувати тільки агентську винагороду. Дата запису — це дата отримання грошей від туроператора (готівкою або на рахунок). Якщо ви отримуєте оплату від клієнтів (туристів) тільки безготівкою — так і чиніть, на цьому можете зупинитися img 9.

Якщо ви утримуєте винагороду з вартості туру або оформляєте його як плату за інформаційні послуги (є і такі варіанти), то дохід відображаєте в день отримання оплати від туриста.

Але частина турагентів отримують оплату від туристів готівкою. Тому тут постає запитання про оприбуткування готівки або, що гірше, — про її неоприбуткування.

Річ у тому, що прибуткувати потрібно всю готівку, яка надійшла вам (п. 11 Положення № 1482). А робиться це саме в Книзі обліку доходів (і витрат). Без запису в цій Книзі оприбуткування не відбудеться3. А за неоприбуткування загрожує аж 5-кратний штраф (ст. 1 Указу № 4364) img 10!

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

3 Про це ми розповідали в статті «Касові операції у підприємця: чи є новини?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 26).

4 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Тому краще від гріха подалі прислухатися до податківців (категорія 107.07 ЗІР) і вносити до Книги повну вартість туру (включаючи «транзитні гроші», що належать туроператорові). А в декларації єдиноподатника враховувати тільки суму винагороди. На практиці це може виглядати, наприклад, так:

1) на дату отримання оплати від туриста до графи 2 Книги записуємо повну вартість туру;

2) на дату перерахування туроператорові вартості туру зазначаємо цю ж суму в графі 2 Книги, але зі знаком «-»!

3) на дату отримання від туроператора винагороди зазначаємо цю суму в графі 2 Книги (саме вона і піде до доходу єдиноподатника).

Якщо ж ви утримуєте винагороду з вартості туру, в кроці № 2 просто зазначте суму, яку фактично повернули туроператорові (зі знаком «-»). Зрозуміло, що кроку № 3 не буде.

У результаті до вашого доходу, знову ж таки, потрапить тільки винагорода img 11.

Підтвердять правильність зроблених записів відповідні звіти турагента перед тими суб’єктами, яким він надав посередницькі послуги з реалізації їх турпродуктів/турпослуг. А також двосторонні акти.

Якщо берете готівку від туристів (без РРО, без використання «обхідного маневру» з використанням договору доручення про «занесення» готівкових коштів до каси банку), також подбайте про видачу їм квитанцій5.

5 Детальніше про проблему зможете дізнатися зі статті «Як з нічного кошмару… або Розрахунковий документ на кожен продаж» (журнал «Бухгалтер», 2018, № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі