Теми статей
Обрати теми

Відхід від РРО: а що, як підприємцеві…

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Як обзавестися РРО, ви вже знаєте (з іншої статті цього номера). Зараз поговоримо про те, як можна уникнути такого знайомства. Але відразу попередимо: частина запропонованих способів «подібні до ходіння по лезу бритви», тож тільки вам вирішувати, чи варта гра свічок.
РРО, побутова техніка, підприємці-єдиноподатники, готівкові і безготівкові розрахунки

Розпочнемо з уже перевірених способів, які не такі небезпечні, як незручні.

Відхід у «класичну безготівку»

Не втомлюємося нагадувати*, що в разі розрахунків за товар за «класичним» безготівковим розрахунком РРО не потрібний! Так ось, хоч і незручний, але загальнодоступний спосіб — запропонувати покупцям оплачувати товари через найближче відділення банку (за виданим рахунком). Така оплата для продавця буде безготівковою і в той же час звільнятиме його від необхідності застосовувати РРО при передачі товару покупцеві.

* Дивіться також статтю «Топ-6 питань про РРО і побутову техніку» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

img 1У місці отримання товарів операції за розрахунками в готівковій формі не здійснюють, а тому згідно з п. 12 ст. 9 Закону про РРО** касовий апарат не потрібний!

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Але врахуйте! Таким чином доведеться продавати не лише технічно складні побутові товари, але й усі інші ваші товари img 2.

Термінал самообслуговування

«Десь по сусідству з вами» ставлять платіжний термінал самообслуговування (не плутайте з POS-терміналом). Причому цей термінал самообслуговування вам належати не буде.

Коли ваші клієнти платитимуть через термінал (зрозуміло, без допомоги підприємця і його працівників):

— вони отримають квитанцію, що підтверджує факт оплати;

ви отримаєте безготівковий платіж на свій рахунок.

img 3При цьому, оскільки платіжний термінал належить не вам, а тому ж банку (банк сам інкасує готівку в ньому), вам не потрібно турбуватися про РРО.

Але, зрозуміло, що в цього способу є недоліки: комісія за платіж, складнощі з видачею здачі покупцеві, незручність для останнього і т. д.

Ризик «нерозуміння» з боку податківців знову ж таки ніхто не відміняв img 4.

І той же нюанс — на безготівку доведеться переводити всі розрахунки (а не тільки за технічно складні товари).

Договір доручення на переказ грошей через банк

Замість покупця гроші через банк на ваш рахунок зарахує третя особа. Це може бути ваш працівник, але діяти він повинен у цьому випадку не в межах трудових відносин з вами, а як стороння особа.

Для цього між покупцем і такою особою укладається договір доручення. За таким договором покупець доручає особі перерахувати гроші через банк на рахунок продавця, для чого передає йому гроші (під розписку) і доручення.

Потреби завіряти її нотаріально в такому разі немає.

Повірений перераховує гроші через банк на рахунок продавця. Продавець відповідно уникає готівкового розрахунку.

Але і тут ризики. Якщо повірений — ваш найнятий працівник, податківці можуть побачити розрахункову операцію і з ними доведеться судитися.

img 5Знову ж таки на безготівку доведеться переводити всі розрахунки (а не тільки за технічно складні товари).

Напіввіртуальне міні-відділення банку

Можна зустріти і такий варіант рішення РРО-проблеми — банк відкриває у вас «віртуальну касу» img 6.

Для цього він просить у вас надати йому частину вашого приміщення й одного (чи декількох) з ваших працівників:

— з працівниками укладають трудовий договір і приймають їх на роботу в банк (за сумісництвом);

— у вашому приміщенні банк установлює своє устаткування.

У результаті ваш покупець оплачує товар готівкою у віртуальній касі банку, не виходячи при цьому з вашого приміщення. А вам ці гроші приходять з банку відразу на рахунок. У результаті маємо безготівковий платіж, що не вимагає застосування РРО.

img 7Гроші потрапляють відразу на рахунок ФОП так, неначе платіж проходив через віконце банку.

Але. Ця ситуація — нестандартна, тому податківці можуть неправильно її розцінювати. Якщо вони вирішать, що готівку приймає саме ваш працівник (а не співробітник банку), то оштрафують за незастосування РРО.

Також як і в попередніх випадках на безготівку доведеться переводити всі розрахунки (а не тільки за технічно складні товари).

Інтернет-банкінг

Якщо ми не користуємося послугами інтернет-еквайринга, не приймаємо в оплату саме платіжні картки з використанням платіжних систем LiqPay, Portmone і т. п.***, то теж можна говорити про те, що в такому разі Закон про РРО не вимагає від нас застосування РРО.

*** Глибше вникнути в проблему застосування РРО в інтернет-магазинах вам допоможуть наші публікації в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 13, 17, 34, 35, 43; 2016, № 34.

Хоча, знову ж таки, і в цьому випадку поведінку податківців передбачити складно. Їх позиція з інтернет-торгівлі вкрай нестабільна img 8. Тому високий ризик залишається і тут.

Ну і знову, як і в попередніх випадках, на безготівку доведеться переводити всі розрахунки (а не тільки за технічно складні товари).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі