Теми статей
Обрати теми

Операція «службова видача» vs оприбуткування готівки

Казанова Марина, податковий експерт
Сьогодні поговоримо про те, чи обов’язково перед роздрукуванням «Z-звіту» виконувати операцію «службова видача», якщо готівка не вилучається, а залишається у скриньці РРО. А приводом для обговорення цього питання послугувала «свіжа» консультація фіскалів з дуже неоднозначними висновками.

Ідеться про лист (точніше про індивідуальну податкову консультацію) ДФСУ від 10.08.2018 р. № 3512/6/99-99-14-05-01-15/ІПК. У ньому фіскали дійшли таких висновків:

«…якщо до зняття фіскального звітного чека на РРО, що використовується підприємством, не буде проведено операцію «службова видача», то готівка, яка буде залишатись у скриньці РРО, вважатиметься неоприбуткованою. Отже, для уникнення такої ситуації, необхідно до обнулення РРО проводити операцію «службова видача», а після виконання Z-звіту операцію «службове внесення».

Розпочнемо з того, що поглянемо, яку ситуацію розглядають податківці. Швидше за все, йдеться про ситуацію, коли готівкова виручка відокремленого підрозділу залишається «ночувати» у скриньці РРО і буде передана до каси головного підприємства або до банку тільки наступного дня.

До речі, можливість здавати готівкову виручку до каси головного підприємства наступного дня, якщо режим роботи головного підприємства і відокремленого підрозділу не збігається, загалом підтвердив і НБУ. Щоправда, це допустимо тільки в тому випадку, якщо внутрішнім документом підприємства на підставі п. 40 Положення № 148* визначений порядок взаємодії відокремленого підрозділу з бухгалтерією підприємства (юрособи). Тобто якщо у внутрішньому документі прописано, в які строки в цьому випадку має бути оприбуткована виручка в касі головного підприємства.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Відповідні роз’яснення наведені на сайті НБУ «Актуальні питання та відповіді щодо Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art id=21761728&cat id=80928).

І судячи з описаної ДФСУ ситуації (якщо вже говоримо про Z-звіт), ідеться про виручку відокремленого підрозділу, який не веде касової книги, тобто для якого факт оприбуткування готівки фіксується саме за своєчасним роздрукуванням Z-звіту і вклеюванням його до КОРО.

Нагадаємо, що для відокремлених підрозділів без касової книги, які проводять готівкові розрахунки через РРО та/або КОРО з РК, оприбуткувати готівку — означає сформувати, роздрукувати Z-звіт і підклеїти його до відповідних сторінок КОРО / занести дані РК до КОРО (п. 11 Положення № 148).

Отже, фіскали наполягають на тому, що, якщо до роздрукування Z-звіту не виконана операція «службова видача», то готівка, яка залишається у скриньці РРО, вважатиметься неоприбуткованою. Але наскільки пов’язані операція «службова видача» із Z-звітом і фактом оприбуткування готівкової виручки?

Давайте з’ясуємо, що взагалі таке операція «службова видача». Сама собою ця операція передбачає вилучення готівки зі скриньки РРО, не пов’язане з проведенням розрахункових операцій.

Так, у п. 3 розд. III Порядку № 547** зазначено, що видача готівки з місця проведення розрахунків повинна реєструватися через РРО з використанням операції «службова видача», якщо така видача не пов’язана з проведенням розрахункових операцій.

** Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Та й Положення № 148 (п. 29) говорить про виконання операції «службова видача» тільки в контексті вилучення виручки зі скриньки РРО для здавання її до банку.

Тоді виникає запитання: якщо виручка не вилучається з РРО — навіщо виконувати операцію «службова видача»? І чим узагалі обґрунтована в такому разі «обов’язковість» її виконання?

Так, після роздрукування Z-звіту «пам’ять» РРО обнуляється. Але для того, щоб внести інформацію про те, що «виручка залишилася у скриньці РРО», достатньо після Z-звіту до проведення першої розрахункової операції виконати відразу операцію «службове внесення». І все!

А операцію «службова видача» робити вже після того, як виручка фактично вилучатиметься зі скриньки РРО для передачі її до каси головного підприємства або здавання до банку.

Що, власне, раніше підтверджували й самі фіскали. Так, у листі ДФСУ від 29.01.2016 р. № 1863/6/99-99-22-07-03-15 йшлося, що: «якщо операцію «службова видача» не зроблено у кінці дня, але при цьому для реєстрації суми готівки, яка зберігається в місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту, було здійснено операцію «службове внесення», то невідповідності сум готівки на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, не виникає». У разі дотримання такого алгоритму, як це стверджували податківці, порушень чинного законодавства не буде.

Фіскали, говорячи про відсутність порушень, мають на увазі відсутність порушення за РРО. А в обговорюваному нами «свіжому» листі № 3512/6/99-99-14-05-01-15/ІПК фіскали намагаються за невиконання перед Z-звітом операції «службової видачі» приплести несвоєчасне оприбуткування виручки вже за «касовим» Положенням № 148 (з подальшим застосуванням за цей факт «п’ятикратного штрафу»). Ці висновки взагалі викликають обурення.

Адже в Положенні № 148 (п. 11) чітко зазначено, що оприбуткуванням готівки для відокремлених підрозділів без касової книги, які здійснюють розрахунки виключно через РРО та/або КОРО з РК, є формування, роздрукування Z-звіту і підклеювання його до відповідних сторінок КОРО. Більше жодних умов немає! І якщо відокремлений підрозділ без касової книги виконав цю умову — його виручка вважається оприбуткованою.

Виручка має бути оприбуткована в день її надходження в повній сумі.

Жодних вимог про первинне вилучення виручки зі скриньки РРО за допомогою операції «службова видача» тут і взагалі не міститься. Тому визнати у відокремленого підрозділу без касової книги неоприбуткованою виручку, тільки на тій підставі, що перед роздрукуванням Z-звіту не виконали операцію «службова видача», податківці не можуть.

Хоча, враховуючи такі роз’яснення фіскалів, дійсно можна дотримуватися варіанта «службова видача» → Z-звіт → «службове внесення» (при такому варіанті, як пояснюють деякі фахівці, відбувається коректніше обнулення РРО після роздрукування Z-звіту).

Готівка в сейфі біля місця розрахунків. Розберемо ще одне важливе питання: чи допускається «ночівля» готівки в сейфі, який знаходитиметься на місці розрахунків, і чи потрібно при переміщенні її зі скриньки РРО до сейфа виконувати операцію «службова видача»? Розпочнемо з того, що фіскали допускають можливість «ночівлі» виручки в сейфі.

Це підтверджується роз’ясненнями в офіційному виданні податківців «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 28, с. 35 і в листі ДФС у Волинській області від 24.05.2018 р. № 2301/ІПК/03-20-14-05-11.

Щоправда, для цього висувають декілька умов:

1. Сейф повинен знаходитися на місці проведення розрахунків.

2. У сейфі повинна знаходитися тільки виручка з РРО (причому (!) вона повинна відповідати сумі коштів, зазначених у денному звіті РРО). Інших коштів там не повинно бути. А отже, якщо при перевірці контролери в грошовій скриньці, сейфі тощо (на місці проведення розрахунку) виявлять якісь кошти, то вони їх приплюсують до суми, яка зберігається в РРО, як неоприбутковані суми.

3. З метою уникнення непорозумінь з контролюючими органами потрібно обумовити таку ситуацію у внутрішньому документі (у тому ж порядку оприбутковування готівки), в якому слід зазначити, що в сейфі, розміщеному на місці проведення розрахунків, може зберігатися виручка від реалізації і в ньому допускається тільки зберігання виручки від реалізації з використанням РРО.

І так само варто не забувати, що після роздрукування Z-звіту до проведення першої розрахункової операції для того, щоб інформація про виручку, що зберігається на місці розрахунків, потрапила до РРО, необхідно виконати операцію «службове внесення».

При цьому якщо раніше фіскали стверджували, що при передачі готівки зі скриньки РРО до сейфа, який знаходиться на місці розрахунків, можна не виконувати операцію «службова видача» (лист ДФС у Волинській області від 24.05.2018 р. № 2301 /ІПК/03-20-14-05-11), то зараз вони говорять, що виконувати операцію «службова видача» все-таки (!) потрібно (консультація у виданні «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 28, с. 35).

На наш погляд, при передачі виручки до сейфа, який знаходиться на місці проведення розрахунків, можна не виконувати операцію «службова видача». Адже відповідно до п. 13 ст. 3 Закону про РРО: сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків повинна відповідати сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО. При цьому місце проведення розрахунків — це місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти (ст. 2 Закону про РРО).

Тому якщо сейф знаходиться на місці проведення розрахунків, то вилучати кошти зі скриньки РРО можна без операції «службова видача».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі