Теми статей
Обрати теми

Запитання щодо ПДВ-декларації: статус «Звітна нова», округлення

Сумцова Ольга, податковий експерт
Напередодні подання декларації з ПДВ за серпень 2018 року обговоримо два запитання, які надійшли до нас від платників — ПДВ-новачків.

Потрібно подати «Звітну нову» декларацію з ПДВ («Звітна» виявилася з помилкою). Чи вважатиметься попередня («Звітна») декларація не прийнятою? Чи не виникне задвоєнь? Як заповнити декларацію зі статусом «Звітна нова»: так само, як і «Звітну», чи в ній відображати тільки зміни?

Таке питання іноді виникає у бухгалтерів, що зіткнулися з уточненням даних у ф. № 1ДФ, де є своя специфіка. Але у випадку з ПДВ нічого подібного, на щастя, немає img 1.

За задвоєння показників звітності в цьому випадку хвилюватися не варто. Згідно з п. 15 Порядку № 557* у разі, якщо контролюючому органу направлені декілька примірників одного електронного документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), оригіналом вважається електронний документ, який направлений контролюючому органу останнім до закінчення граничного строку, встановленого для подання такого документа, за умови, що він був сформований правильно і прийнятий (зареєстрований), що підтверджує друга квитанція про прийняття.

* Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Декларацію зі статусом «Звітна нова» заповнюємо так само, як поточну (повністю), але без помилок (це не ф. № 1ДФ, де порядок подання звітної нової й уточнюючої форми збігаються). Якщо помилка допущена в додатку, при цьому вона не вплинула на показники ПДВ-декларації, то подати його з відміткою в полі «Звітний новий» окремо від самої декларації не можна. Тільки разом із додатковою ПДВ-декларацією з відміткою «Звітна нова».

Заповнюю декларацію з ПДВ. Програма видає помилку через округлення. Так, податкових накладних я зареєструвала на суму 15250,94 грн., а в розділ 1 додатка Д5 потрапляє сума 15251,00 грн.

Тут помилки немає. Важливо тільки контролювати, щоб показники рядка «Усього за звітний (податковий) період (рядок 1 декларації), у тому числі:» таблиці 1 Д5 збігалися з рядком 1.1 (1.2) декларації.

Адже показники в декларації заповнюються в гривнях без копійок із округленням за загальновстановленими правилами. А в додатку Д5 з метою мінімальних відхилень обсягів постачань/придбання і сум ПДВ показники в розрізі контрагентів (у тому числі в розрізі «умовних» ІПН «100000000000», «200000000000», «400000000000») необхідно заповнювати в гривнях з копійками. При цьому (!) рядок «Усього» додатка Д5 повинен заповнюватися (!) в цілих гривнях із округленням за загальновстановленими правилами (оскільки значення цих рядків потім переноситься до декларації).

Варто зазначити, що показники за рядками «600000000000 (рядок 4.1 декларації)», «600000000000 (рядок 4.2 декларації)» таблиці 1 додатка Д5 наводяться в гривнях без копійок, адже вони відразу безпосередньо переносяться до декларації (для них не передбачено попереднього рядка «Усього»).

Аналогічні правила діють і щодо таблиць додатка Д1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі