Теми статей
Обрати теми

«Кредитовий підзвіт»: позитив Мінфіну та ДФСУ

Адамович Наталія, податковий експерт
На початку минулого року бухгалтерів сколихнула поява фіскального роз’яс­нення ДФСУ, в якому податківці стверджували, що сума компенсації працівникові витрачених ним особистих коштів на придбання для потреб підприємства товарів повинна обкладатися ПДФО і ВЗ*. Сьогодні є привід порадіти. Мінфін напоумив фіскалів. ДФСУ змінила свою позицію. Детальніше про це читайте далі.

* Детальніше про цю проблему див. статтю «Кредитовий підзвіт: боротьба триває!» («Бухгалтер 911», 2018, № 32).

Фіскали тривалий час стояли на тому, що компенсація працівникові витрачених ним особистих коштів на закупівлю товарів (робіт, послуг) для потреб підприємства повинна обкладатися ПДФО і ВЗ, намагаючись при цьому ситуацію з «кредитовим підзвітом» підтягнути під купівлю-продаж. Податківці видали не одну ІПК, активно вимагаючи в них обкладати ПДФО і ВЗ суми компенсації, що виплачуються працівникам за авансовими звітами. А платники, що потрапили на ІПК-гачок, навіть встигли домогтися справедливості в суді (див. рішення Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.2018 р., постанову Харківського апеляційного адмінсуду від 12.07.2018 р. та ухвалу ВСУ від 08.08.2018 р. у справі № 816/909/18**).

** Див. відповідно reyestr.court.gov.ua/Review/73733567, reyestr.court.gov.ua/Review/75325645 та reyestr.court.gov.ua/Review/75805368.

Отримавши в суді «гарбуза», податківці вирішили заручитися підтримкою Мінфіну, відправивши йому на погодження свої домисли. Але Мінфін, на щастя, їх не погодив img 1! А навів своє правильне бачення ситуації в листі від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675.

По-перше, порядок оподаткування суми відшкодування за товар не повинен ставитися в залежність від того, (1) була здійснена попередня виплата коштів під звіт чи (2) працівник витратив свої гроші, які потім відшкодовує роботодавець.

Хоча зобов’язати працівника купувати що-небудь за свої роботодавець, звичайно, не може.

По-друге, не зраджуючи собі***, Мінфін пояснив, що якщо працівник за власні грошові кошти та/або з власної платіжної картки купував товар для потреб підприємства, він повинен подати до бухгалтерії авансовий звіт. Після його затвердження керівником підприємство повинне визнати перед працівником заборгованість за кредитом субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами». Відображати в бухобліку суму відшкодування слід так само, наче працівник витратив гроші, видані під звіт, або допустив перевитрату коштів у відрядженні.

*** Див. лист Мінфіну від 01.12.2016 р. № 31-11170-16-29/34246.

По-третє, Мінфін звернув увагу податківців на висновки судів, згаданих вище. І правильно підбив підсумок: раз підприємство визнає доцільність зроблених працівником на користь підприємства покупок за свій рахунок, то виплачена працівникові сума компенсації не є доходом, оподатковуваним ПДФО і ВЗ.

І нарешті податківці погодилися з позицією Мінфіну! В ІПК від 21.03.2019 р. № 1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК вказали: якщо придбання товарів (робіт, послуг) на користь роботодавця здійснюється працівником за рахунок власних коштів у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), то дохід у вигляді компенсації за придбані товари (роботи, послуги) не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і ВЗ, за умови підтвердження роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених таким працівником витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі