Теми статей
Обрати теми

Первинний документ за операцією є «проблемним»: як провести її в обліку з податку на прибуток?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Трапляється, що при перевірці ДФС знаходить підстави, щоб не визнати той чи інший первинний документ у зв’язку з його дефектністю і, як результат, зняти витрати та податковий кредит з ПДВ за операцією. Чи є захист від таких дій податкових органів?

Проблема, описана в преамбулі, може виникнути з найрізноманітніших причин, зокрема, у зв’язку з «проблемністю» контрагента (наприклад, директор контрагента вже після підписання ним акта приймання-передачі послуг був притягнений до кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво), «проблемністю» самого первинного документа (наприклад, помилка в акті приймання-передачі послуг) тощо. У такому разі податківці, зазвичай, посилаються на п. 44.1 ПКУ (про те, що показники податкового обліку повинні документально підтверджуватися) і знімають на цій підставі витрати.

Звичайно ж, кращим захистом від подібних проблем є їх попередження шляхом детальної перевірки контрагента перед укладенням договору та первинних документів перед їх підписанням. Але якщо така проблема вже виникла?..

У цьому випадку можливим виходом буде апелювати до внутрішніх первинних документів, складених самостійно, — зокрема, таких, як бухгалтерська довідка.

Річ у тому, що формально такі документи мають статус первинних, що підтверджується, зокрема, Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Крім того, можливість відображення витрат на підставі бухгалтерської довідки підтверджувалася і роз’ясненнями Мінфіну, зокрема, листом від 22.04.2016 р. № 31-11410-06-5/11705.

Також зазначимо, що виходячи з власної практики оскарження рішень податкових органів ДФСУ до подібних аргументів платників і посилань на внутрішні первинні документи ставилася з розумінням.

Таким чином, якщо первинні документи від контрагента виявилися проблемними і вирішити проблему шляхом їх перескладання неможливо, ви можете скласти на додаток до них власні первинні документи (бухгалтерську довідку тощо) і при податковій перевірці посилатися на те, що операція була проведена в бухгалтерському/податковому обліку саме на підставі них. Не можна з упевненістю сказати, що перевіряючі з радістю сприймуть такий підхід, але додатковий захист платникові він усе ж створює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі