Теми статей
Обрати теми

Сплата податкових зобов’язань з ПДВ за рахунок від’ємного значення

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. За червень задекларували ПДВ до сплати в сумі 150 тис. грн. Підприємство з минулого тижня зупинилося через блокування податкових накладних і заплатити цю суму не може. Чи можна якось погасити цю суму за рахунок від’ємного значення декларації з ПДВ за липень?

У принципі — це можливо. Але тут є свої нюанси, які особливо важливо врахувати! На всю суму, якою ви погасите податковий борг за рахунок від’ємного значення (якщо зможете це зробити — див. нижче), — у вас зменшиться регліміт. Для порівняння: якщо звичайне погашення ПДВ-зобов’язань за декларацією (коли гроші списуються з ПДВ-рахунку) проходить без зменшення регліміту, то при погашенні зобов’язань за рахунок від’ємного значення регліміт зменшиться. Тобто ви безповоротно втратите цю суму регліміту img 1. А це може створити проблеми для подальшої реєстрації податкових накладних. Тому тут для себе потрібно прорахувати наслідки зменшення регліміту.

Тепер щодо процедури.

У разі несплати податкових зобов’язань за декларацією в граничні строки — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації (тобто в нашому випадку — не пізніше за 30 липня), — несплачена сума ПДВ з наступного дня (з 31 липня) перетворюється на податковий борг.

При цьому варто врахувати, що за прострочення сплати суми ПДВ загрожують штрафні санкції, передбачені п. 126.1 ПКУ:

— 10 % погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 к. дн. включно, наступних за останнім днем строку сплати грошового зобов’язання;

— 20 % погашеної суми податкового боргу, якщо платник затримався зі сплатою більш ніж на 30 к. дн.

Що стосується пені, то оскільки йдеться про податкове зобов’язання, самостійно визначене платником податків, нарахування пені починається тільки після закінчення 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати (п.п. 129.1.3 ПКУ).

Як видно із ситуації — у наступному місяці в підприємства планується від’ємне значення (ВЗ) у декларації з ПДВ. А ВЗ з ПДВ у принципі можна зарахувати в рахунок наявного податкового боргу з ПДВ.

Це прямо передбачено п. 200.4 ПКУ, в якому зазначено: при від’ємному значенні ПДВ така сума, зокрема, враховується в зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, в частині, що не перевищує суму реєстраційного ліміту на момент отримання контролюючим органом податкової декларації з ПДВ.

Причому не проти можливості такого «зарахування» й фіскали (див., наприклад, ІПК ДФСУ від 05.06.2018 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

При цьому варто звернути увагу на такі моменти:

1. Спрямувати в рахунок погашення податкового боргу можна тільки те ВЗ, яке вписується в «регліміт» на момент подання контролюючому органу декларації з ПДВ (див. п. 200.4 ПКУ). Тобто в межах суми, яка зазначена в «довідковому віконці» ряд. 19.1 декларації з ПДВ.

Якщо регліміт на цю дату «нульовий», то ВЗ ми не зможемо пустити в рахунок погашення податкового боргу. Якщо ВЗ перевищує регліміт, то в рахунок податкового боргу ми можемо направити тільки ту частину ВЗ, яка не перевищує регліміт.

2. Вище ми зазначили, що за прострочення сплати ПДВ загрожують і штрафні санкції за п. 126.1 ПКУ. Спочатку ці штрафні санкції не є податковим боргом. Вони перетворяться на нього тільки після того, як фіскали надішлють ППР і за ним минуть граничні строки сплати (10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР). Тому погасити ці штрафи за рахунок ВЗ декларації за липень не вийде. А отже, їх потім доведеться погашати окремо. Як і пеню (якщо до неї дійде справа).

Інформацію про нараховану контролерами пеню можна побачити в Електронному кабінеті платника. А ось будь-якого документа, що підтверджує факт нарахування і суму пені, від фіскалів чекати не варто. Адже її остаточна сума стає відомою тільки на момент погашення зобов’язання.

Як ми зазначали на самому початку — на суму ВЗ, яку ви спрямуєте в рахунок зменшення податкового боргу, відразу ж зменшиться регліміт img 2 (чого б не відбулося, якби податкові зобов’язання погашалися у звичайному порядку — з ПДВ-рахунку). Як зазначають фіскали в ІПК ДФСУ від 05.06.2018 р. № 2466/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, відбуватися таке зменшення буде за рахунок збільшення показника ∑Відшкод. І хоча жодне бюджетне відшкодування ми не заявляємо, фіскали розцінюють суму, яка задекларована за ряд. 20.1, як таку, яка відшкодовується в рахунок податкового боргу img 3.

Припустимо, у вас ВЗ, необхідне для погашення податкового боргу, покривається реглімітом і ви згодні з тим, що доведеться втратити регліміт. У такому разі вам потрібно в декларації з ПДВ за липень (у якій декларуватиметься ВЗ) заповнити ряд. 20.1 («зараховується у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість»), зазначивши в ньому суму ВЗ у межах реєстраційного ліміту, яку ви спрямовуєте на погашення такого боргу.

Зменшення регліміту відбудеться відразу ж, щойно ви подасте фіскалам декларацію з ПДВ із заповненим ряд. 20.1.

Коли фіскали проведуть зарахування податкового боргу?

Зарахування суми, яка була зазначена в ряд. 20.1 декларації з ПДВ, у рахунок податкового боргу в інтегрованій картці платника проводиться граничним строком подання податкової декларації (роз’яснення в категорії 101.23 ЗІР). Граничний строк подання декларації за липень — 20 серпня. Із цієї миті податковий борг у частині податкових зобов’язань з ПДВ вважатиметься погашеним. Але залишаться ще штрафи, які будуть нараховані фіскалами за несвоєчасну сплату ПДВ.

Стан податкового боргу платникові краще контролювати. Робити це можна через Електронний кабінет (вкладка «Стан розрахунків з бюджетом»).

Варто також врахувати: платник єдиного податку (з ПДВ) може втратити єдиноподатковий статусу через податковий борг за умови наявності податкового боргу на кожне 1-ше число місяця протягом двох послідовних кварталів (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ, ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 06.06.2019 р. № 2581/В/26-15-13-06-12-ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі