Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП у ситуаціях

Сумцова Ольга, податковий експерт
Усі платники податків знають, що ф. № 20-ОПП нехтувати не слід. І річ тут не у штрафах за її неподання*, а в тому, що орієнтуючись на дані ф. № 20-ОПП, фіскали часто оцінюють «реальність» господарської діяльності платника. У статті розглянемо ситуації з практики, які стосуються подання/неподання і заповнення повідомлення за ф. № 20-ОПП.

* На думку фіскалів, штраф застосовується на підставі п. 117.1 ПКУ: для юросіб — 510 грн., а для підприємців — 170 грн.

Акцизний склад: який код із Довідника

На автопідприємстві є резервуар для власного зберігання палива (не акцизний склад). Чи потрібно показувати такий об’єкт у ф. № 20-ОПП. Якщо потрібно, то під яким номером і назвою згідно з Довідником типів об’єктів оподаткування?

Тут почати варто з того, що акцизним складом (п.п. 14.1.6 ПКУ) є саме приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації палива.

Про акцизний склад пересувний зараз не говоримо, але й у випадку з ним — акцизним складом пересувним є не власне ємність для пального, а транспортний засіб.

Тому, вважаємо, у ф. № 20-ОПП** якщо й повинні фігурувати, то не ємності самі по собі, а саме приміщення або територія, на якій вони розташовані, або транспортні засоби (у випадку з акцизним складом пересувним).

** Додаток 10 до Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

На це звертають увагу і фіскали в категорії 119.11 ЗІР. Вони зазначають, що «якщо подається інформація про ємності, які розташовані на одній території чи в одному приміщенні (акцизному складі), то у повідомленні за ф. № 20-ОПП зазначається інформація про територію або приміщення, де ці ємності розташовані, як про один об’єкт оподаткування».

Далі. Із запитання видно, що в підприємства немає акцизного складу. Виходить, через звільнення з п.п. 14.1.6 ПКУ.

Як ми вже з’ясували, сам по собі резервуар для зберігання — за визначенням не акцизний склад. З виникненням обов’язку зі сплати податків/зборів не пов’язаний. Відповідно йому не місце у ф. № 20-ОПП. Приміщення/територія, де перебуває резервуар, за умовами запитання, теж не акцизних склад. Відповідно немає зв’язку з акцизним податком. Але це ще не привід стверджувати, що їм (приміщенню/території) теж не місце у ф. № 20-ОПП.

Згідно з п. 63.6 ПКУ об’єктами оподаткування й об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно [майнові об’єкти] та дії, у зв’язку з якими в платника податків виникають обов’язки зі сплати податків і зборів. Таким чином, можуть бути й інші підстави (крім «акцизності»), за якими приміщення/територія, де перебуває резервуар, мають бути показані у ф. № 20-ОПП.

Наприклад, на цій території зайняті працівники підприємства. Або ця територія задіяна в наданні послуг тощо.

Ну а якщо ці приміщення/територія є акцизним складом, тоді їм пряма дорога у ф. № 20-ОПП. Обираємо відповідний тип об’єкта з Довідника типів об’єктів оподаткування***. Наприклад, це може бути «8 — АВТОГОСПОДАРСТВО»; «587 — ВИРОБНИЧА ДІЛЯНКА» тощо. А ось «93 — БОЧКА», вважаємо, не підходить.

*** sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html.

Оренда робочого місця і ф. № 20-ОПП

Я орендую місце в салоні краси (роблю манікюр). Який тип об’єкта обрати з Довідника для заповнення ф. № 20-ОПП? Припускаю, «679-СТІЛ».

Як уже було сказано вище, об’єктами оподаткування, які підлягають відображенню у ф. № 20-ОПП, є майно та дії, у зв’язку з якими в платника податків виникають обов’язки зі сплати податків та зборів.

У цьому випадку, очевидно, орендується не лише стіл, але й частина приміщення з конкретним функціональним призначенням.

Тому, вважаємо, орендареві в цьому випадку потрібно обрати з Довідника код того типу об’єкта, який за своїм функціональним призначенням найбільше відповідає об’єктові, інформацію про який слід надати у ф. № 20-ОПП. Зокрема, в Довіднику є такі об’єкти, як «240 — КАБІНЕТ», «292 — КОСМЕТИЧНИЙ САЛОН», «331 — МАНІКЮРНИЙ САЛОН», «458 — САЛОН».

На наш погляд, найбільше в цьому випадку підходить код «331 — МАНІКЮРНИЙ САЛОН».

Графи ф. № 20-ОПП орендар може заповнити так:

у гр. 2 зазначаєте «1» (первинне надання інформації про об’єкт);

у гр. 3 — «331»;

у гр. 4 зазначаєте назву вашого об’єкта. Цю графу можна не заповнювати, що і рекомендуємо зробити;

у гр. 5 — «33100001», де 331 — код типу об’єкта оподаткування; 00001 — ваш внутрішній ідентифікатор об’єкта;

у гр. 6 — 8 зазначаєте код КОАТУУ й адресу приміщення, у якому орендується місце;

у гр. 9 код «8» (орендується);

у гр. 10 — код «8» (право короткострокового користування, оренди або найму) або «7» (право довгострокового користування або оренди);

у гр. 11, якщо приміщення орендується не за основним місцем обліку, ставимо «Ц» або «+»;

гр. 12 не заповнюєте.

Слід зазначити, що про ф. № 20-ОПП потрібно замислитися й орендодавцеві — якщо оновлюється інформація, що раніше «сиділа» за таким об’єктом у ф. № 20-ОПП.

Наприклад, змінюється «стан об’єкта оподаткування» (гр. 9 ф. № 20-ОПП).

Наприклад, у власника був салон краси і його експлуатували виключно «за призначенням». А тепер відбувається передача частини приміщення в оренду (інша частина продовжує використовуватися, як і раніше). У такому разі передану в оренду частину приміщення у ф. № 20-ОПП слід показати як новий об’єкт: у гр. 2 зазначаєте «1»; гр. 4 — 8, 10 — 12 заповнюємо, як і при первинному наданні відомостей про об’єкт. При цьому для гр. 3 добираємо інший код (який більше підходить під частину салону) або в гр. 5 ставимо відмінний від раніше зазначеного за салоном краси внутрішній ідентифікатор об’єкта (див. вище); у гр. 9 ставимо код «9» (здається в оренду).

Укрупнення інформації у ф. № 20-ОПП

У нас є приміщення, які ми здаємо в оренду. Чи потрібно нам за кожним клієнтом здавати ф. № 20-ОПП?

Повідомлення за ф. № 20-ОПП подають за кожним об’єктом нерухомості, а не клієнтом.

У ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення надання інформації про однотипні об’єкти оподаткування, розміщені за однією адресою. Наприклад, якщо ви здаєте в одній будівлі приміщення відразу декільком орендарям, то достатньо одного рядка й одного ідентифікатора у ф. № 20-ОПП.

Якщо ж в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у ф. № 20-ОПП відображається за кожним об’єктом окремо.

Новий об’єкт на місці старого

Якщо подавали ф. № 20-ОПП на магазин, тепер потрібно додати майстерню (вона перебуватиме там же). Як заповнити ф. № 20-ОПП?

У цьому випадку не відбувається повного перепрофілювання об’єкта. Магазин залишається. Інформація за ним, внесена раніше через ф. № 20-ОПП, також залишається актуальною. Тому вважаємо, достатньо через ф. № 20-ОПП додати інформацію про новий об’єкт — майстерню.

У ф. № 20-ОПП слід заповнити один рядок.

У гр. 2 зазначаємо «1» (первинне надання інформації про об’єкт оподаткування); у гр. 3 — код «325» (МАЙСТЕРНЯ); у гр. 4 назва (майстерня); у гр. 5 — «32500001», у гр. 9 зазначаємо код «2» (експлуатується).

Суборенда і ф. № 20-ОПП

Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП при суборенді (передачі орендованої нерухомості в оренду третій особі)?

Орендодавцеві подавати ф. № 20-ОПП не потрібно. Адже відомості про об’єкт оподаткування (тип, найменування, місцезнаходження) і стан об’єкта оподаткування не змінюється (він, як і раніше, перебуває в статусі «здається в оренду»).

А ось суборендодавцеві ф. № 20-ОПП, вважаємо, потрібно подати. Адже змінюються відомості про стан об’єкта оподаткування (зі стану «орендується» він переходить у стан «здається в оренду»). А зміни стану об’єкта вимагають подання ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією.

Інформацію щодо об’єкта суборендодавець відображає в гр. 2 ф. № 20-ОПП з ознакою «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування). У гр. 9 проставляється «9» (здається в оренду). Усі інші графи заповнюються, як і при первинному наданні інформації про об’єкт.

Подати ф. № 20-ОПП потрібно і суборендареві — на об’єкт оподаткування, що з’явився, — з кодом «1» у гр. 2 (первинне надання інформації про об’єкт оподаткування) і кодом «8» (орендується) в гр. 9.

Оренда авто для службових поїздок

Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП у разі оренди легкового автомобіля у фізособи, який використовується для службових поїздок працівників?

Фіскали (див., наприклад, категорію 119.11 ЗІР) говорять, що подавати ф. № 20-ОПП потрібно протягом 10 робочих днів після оформлення договору оренди за основним місцем обліку юрособи.

При цьому в гр. 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» ф. № 20-ОПП зазначається адреса підприємства (відокремленого підрозділу) — місцезнаходження транспортного засобу.

Оренда комбайна

Орендували комбайн: як заповнити ф. № 20-0ПП?

Оскільки комбайн використовується у виробничій діяльності, то, в принципі, його можна вважати майном, у зв’язку з яким у платника податків виникають обов’язки зі сплати податків та зборів. Тим паче що судячи з роз’яснень фіскалів (див. вище), при оренді транспортних засобів у будь-якому випадку фіскали хочуть бачити ф. № 20-ОПП.

Як її заповнити:

— у гр. 2 зазначаємо «1» (первинне надання інформації про об’єкт оподаткування);

— у гр. 3 обираємо тип об’єкта оподаткування з Довідника типів об’єкта оподаткування. Безпосередньо в Довіднику такого об’єкта, як «комбайн», немає. Тому знаходимо тип об’єкта, який за своїм функціональним призначенням підходить найбільше. Наприклад, цілком підходить код «710 — КОЛIСНА ТЕХНIКА ДЛЯ ВСIХ ВИДIВ РОБIТ»;

— у гр. 4 зазначаємо найменування об’єкта (наприклад, назву і марку комбайна);

— у гр. 5 — «71000001»;

— у гр. 6, 7 — код КОАТУУ (виходячи з адреси підприємства/відокремленого підрозділу — місцезнаходження комбайна);

— у гр. 8 зазначаємо адресу підприємства (відокремленого підрозділу) — місцезнаходження комбайна;

— у гр. 9 — код «8» (орендується);

— у гр. 10 — код «8» (право короткострокового користування, оренди);

— гр. 11 не заповнюється;

— у гр. 12 зазначаємо реєстраційний номер об’єкта в разі його реєстрації у відповідному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (номер шасі транспортного засобу — для вантажного автомобіля і причепа).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі