Теми статей
Обрати теми

Замовник-єдинник перетворюється … на платника податку на прибуток

Бала Людмила, податковий експерт
Відомо, що єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги, в тому числі юрособам — платникам податку на прибуток. А якщо послуга була надана єдиноподатникові, який згодом пішов зі спрощенки і на момент оплати цієї послуги вже був прибутківцем і платником ПДВ? Чи варто хвилюватися?

Найголовніше питання, яке хвилює виконавця послуг (єдиноподатника групи 2): чи не позбавлять його спрощенки? Поспішаємо вас обрадувати: ні, не позбавлять img 1.

Отже, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ єдиноподатник групи 2 не має права надавати послуги юрособам, які не є єдиноподатниками.

Етап укладення договору значення не має. Це лише прийняття на себе зобов’язань, але не їх виконання. Тому рухаємося далі.

Далі, єдиноподатник приступає до надання послуг. І ось тут уже стає принциповим, щоб на момент підписання акта наданих послуг (виконаних робіт) замовник був ще в статусі єдиноподатника.

Якщо податківці виявлять, що оплата за послуги зайшла від юрособи-неспрощенця, вони обов’язково прискіпливо перевірятимуть усі документи, пов’язані з цією операцією. Тому подбайте про наявність акта.

Далі йде етап оплати. Той факт, що оплата зайшла, коли замовник втратив статус єдиноподатника, ролі не відіграє. Адже на цю дату послуги не надаються.

Податківці, до речі, із цим цілком згодні (категорія 107.03 ЗІР):

«Якщо фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку другої групи здійснюється господарська діяльність з подання послуг платникам єдиного податку, то незалежно від дати надходження коштів за надані послуги, порушень умов перебування на другій групі у платника єдиного податку не виникає».

При цьому ДФСУ особливо підкреслює, що в єдиноподатника групи 2 мають бути первинні документи за такою операцією!

Звісно, фіскали намагаються не допустити зловживань з боку єдиноподатників групи 2 (адже це виправдання легко використати для надання «легального» статусу платежу, отриманому від не-єдиноподатника за послуги).

Що ж до ПДВ, то з ним усе просто. У нашому випадку виконавець послуг — неплатник ПДВ, тому ПЗ з ПДВ у нього не виникне в принципі: неважливо, є покупець ПДВшником чи ні (а в покупця послуг не буде ПК з ПДВ).

Але навіть якщо б виконавець послуг був платником ПДВ, то незважаючи на те, що він нарахував ПЗ з ПДВ, замовник усе одно б не отримав права на ПК з ПДВ. Адже перша подія (надання послуг) відбулася тоді, коли замовник ще не був платником ПДВ (був єдиноподатником без ПДВ), а отже, права на ПК з ПДВ за цією операцією немає img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі