Теми статей
Обрати теми

Стосуватиметься кожного! Масштабне оновлення поточних рахунків

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
З 05.08.2019 р. НБУ почне оновлювати поточні рахунки всіх своїх клієнтів. Тобто номер кожного українського поточного рахунку автоматично змінять на міжнародний номер банківського рахунку (IBAN). Як правильно у зв’язку із цим заповнювати платіжки? На які рахунки сплачувати податки? Чи потрібно змінювати платіжні картки? Чи потрібно переоформляти договір з банком на відкриття поточного рахунку? Відповідаємо на «найгарячіші запитання». Не пропустіть!

Чому IBAN? IBAN — це номер банківського рахунку, сформований за особливими правилами. Ці правила однакові для багатьох країн (затверджені стандартом ISO 13616).

Спочатку ідея уніфікувати номери банківських рахунків з’явилася в ЄС. І вона виявилася настільки вдалою, що на сьогодні IBAN застосовують багато країн світу (що переважно співпрацюють з ЄС), у тому числі поступово до нього переходить і США.

Ну а оскільки правила формування номера рахунку у форматі IBAN — універсальні, це дозволяє прискорити і здешевити міжбанківські платежі, а також уникнути помилок при заповненні реквізитів платіжки (адже в різних країнах реквізити можуть відрізнятися).

Крім того, НБУ планує широко впровадити можливість розрахунків за допомогою QR-кодів, і це простіше зробити за допомогою IBAN.

Як виглядатиме новий номер поточного рахунку? IBAN-номер вашого поточного рахунку виглядатиме як суміш коду МФО банку і номера поточного рахунку клієнта, тобто по суті це один номер, який містить усю основну інформацію:

img 1

Чи потрібно звертатися до банку і переукладати договір на відкриття поточного рахунку? Ні, не потрібно. Банк зобов’язаний замінити вам номери на формат IBAN автоматично (п. 3 постанови № 162*) до 31.10.2019 р.

* Постанова КМУ «Про впровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» від 28.12.2018 р. № 162.

Банк повідомить вас про новий номер рахунку. Про всяк випадок перевірити його можна за посиланням: www.iban.com.ua/iban-checker.

Запитання щодо IBAN ви можете поставити НБУ за номером телефону: (044) 230-19-76.

Чи потрібно повідомляти контролюючі органи про закриття колишнього рахунку і відкриття нового рахунку у форматі IBAN? Ні, не потрібно. Ці обов’язки покладені на банк (пп. 4 і 5 постанови № 162).

Чи обов’язково слід повідомити своїх партнерів про новий номер рахунку? Звичайно, їм потрібно повідомити ваш новий номер рахунку.

Тим не менш у період з 05.08.2019 р. по 31.10.2019 р. банки прийматимуть платіжні доручення, заповнені як по-старому (з вашим колишнім номером поточного рахунку), так і по-новому (з номером у форматі IBAN). Тобто поки що вашим партнерам не критично знати новий номер рахунку.

Проте з 01.11.2019 р. вони вже не зможуть вам перерахувати плату, якщо не зазначать у платіжці IBAN. Навіть якщо це платежі по Україні! Тож до листопада потрібно розіслати всім партнерам новий номер рахунку.

Це стосується як гривневих платежів, так і інвалютних!

Чи не будуть «заморожені» гроші на рахунку на період зміни номера на IBAN? Жодних обмежень у роботі рахунків у зв’язку з переходом на IBAN бути не повинно.

Чи потрібно змінювати платіжну картку у зв’язку зі зміною номера рахунку? Ні, не потрібно. Усі картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються чинними, і ними можна користуватися для переказу грошей.

Чи зміняться рахунки для сплати податків? Звичайно, адже зміни стосуватимуться абсолютно всіх поточних рахунків. Тим не менш у вас є запас часу до листопада 2019 року — до цієї дати банки прийматимуть платіжки зі старими реквізитами (номерами рахунків). Тож панікувати не варто. Ну а з 01.11.2019 р. уже потрібно буде платити тільки на IBAN-рахунки Держказначейства.

Чи зміняться валютні рахунки? Так, зміняться номери абсолютно всіх рахунків: і поточних (гривневі та валютні), і депозитних, і казначейських.

Як заповнювати платіжку з 05.08.2019 р.? З 5 серпня по 31 жовтня ви можете обрати будь-який спосіб формування платіжки, обумовлений у п. 6 постанови № 162. Як зазначає НБУ**: «У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як пару реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача лише за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначатимуть нуль».

** bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art id=92762722&cat id=80928.

Усі цифри IBAN у платіжці вводимо без пропусків.

Якщо я відкрию рахунок з 05.08.2019 р. по 31.10.2019 р., це буде новий формат рахунку чи ще старий? Це буде новий рахунок з номером у форматі IBAN.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі