Теми статей
Обрати теми

Підприємець «на день»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Бувають ситуації, коли фізособа бажає разово поспівпрацювати з юрособою, причому побоюється діяти без держреєстрації як підприємець. Щоб усе було законно, вона готова зареєструватися, виконати договір і відразу ж знятися з держреєстрації. І ось тут виникає запитання: як стати підприємцем умовно кажучи «на один» день з мінімальними витратами? Ми навчимо вас цього мистецтва.

На старті

Коли ви реєструєтеся підприємцем, то відразу потрібно обрати:

1) вид діяльності (за КВЕД 2010);

2) систему оподаткування (загальна система (ЗС) або спрощенка (ЄП)).

Причому податкове навантаження залежить, здебільшого, від другого фактора. Оскільки правила оподаткування на ЗС і на ЄП дещо відрізняються.

Як бачите, у нас невеликий простір для маневрів. По суті, обираємо між ЗС і трьома групами ЄП (1, 2 і 3). Групу 4 ми не розглядаємо, оскільки це фермерське господарство — одним днем роботи тут не обійдешся.

Отже, давайте приблизно «прикинемо», у скільки обійдеться один день роботи підприємцем в кожній групі ЄП і на ЗС (або декілька днів, оскільки за один день упоратися навряд чи вийде). Очевидно, що в нашому випадку підприємець не найматиме працівників на один день img 1, тому податкове навантаження стосується тільки його особистого доходу.

Крім того, він, очевидно, не реєструватиметься платником ПДВ. Отже:

Податкове навантаження на різних системах оподаткування

Основні

податки/збори

ЗС

ЄП

Група 1

Група 2

Група 3

ПДФО

18 % х (дохід - витрати*)

Військовий збір

1,5 % х (дохід - витрати*)

Єдиний податок

Мах. ставка

192,10 грн.**

Мах. ставка

834,60 грн.**

5 % від доходу (без вирахування витрат)**

ЄСВ (крім пенсіонерів та інвалідів)

22 % х (дохід - витрати*), але не менше 22 % від мінзарплати і не більше ніж 22 % від 62595,00 грн.

22 % від мінзарплати (у 2019 році — 918,06 грн.)**

Разом

41,5 % від прибутку

1110,16 грн./міс.***

1752,66 грн./міс.***

5 % від доходу +

+ 918,06 грн. на місяць

* До витрат можна включити тільки ті суми витрат, які зазначені в п. 177.4 ПКУ і тільки за умови, що у вас є документи, які підтверджують оплату вами таких витрат. У справі в тому числі і витрати, які були здійснені до держреєстрації підприємцем.

** Неважливо, що підприємець пропрацював один день (декілька днів) місяця — ЄСВ і єдиний податок він зобов’язаний буде сплатити за повний місяць, оскільки пропорційна їх сплата не передбачена законодавством.

*** Для тих, хто тільки планує зареєструватися підприємцем (а не перейти на ЄП із ЗС), загальне податкове навантаження буде трохи вище (детальніше про це — у наступному розділі статті).

Як бачите, податкове навантаження на ЗС доволі високе, це ще якщо пощастить облікувати витрати, оскільки не всі витрати підприємець у принципі може облікувати, плюс їх ще потрібно підтверджувати документально. А ось на ЄП податкове навантаження, зазвичай, менше.

Крім того, єдиноподатник не зобов’язаний документально підтверджувати витрати img 2. Але податківці зазвичай вимагають підтвердні документи на товар (щоб переконатися, що при купівлі товару підприємець мав право не утримувати ПДФО і ВЗ з продавця).

Якщо ви купували товар до держреєстрації як підприємець, то обов’язку з утримання ПДФО і ВЗ у вас не було. Отже, і документів на товар може не бути img 3. Але щоб уникнути конфліктів, краще мати хоч якийсь чек з датою купівлі товару.

Знову ж таки у єдиноподатника є РРО-імунітет (хоча й не універсальний*).

* Див., зокрема, статтю «Медичні послуги на єдиному податку: без РРО можна, тільки обережно» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 31).

Який варіант обрати — вирішувати тільки вам, виходячи з конкретної ситуації, розміру доходу і витрат (тобто потрібно рахувати). Групи 2 і 3 ЄП уявляються оптимальним варіантом. Але з групою 2 (та і з 1-ю теж) є дві обтяжувальні обставини.

Нюанс 1: додаткові витрати в групах 1 і 2 ЄП

Не складно здогадатися, що групи 1 і 2 ЄП — найвигідніші в плані оподаткування img 4. Але тут є нюанси.

Так, стати єдиноподатником групи 1 або 2 можна не відразу після держреєстрації, а з 1-го числа наступного місяця (п. 294.4 ПКУ). А ким же буде підприємець до цього? А до цього (з дня держреєстрації і до кінця місяця) він — мимоволі загальносистемник!

І тут уже не важливо, коли саме ви зареєструєтеся підприємцем, наприклад: 1 серпня, 15 серпня чи 31 серпня — єдиноподатником групи 1 або 2 ви зможете стати не раніше 1 вересня img 5.

При цьому якщо в серпні доходу у вас не буде, то на ЗС вам доведеться сплатити тільки ЄСВ — мінімум 918,06 грн. Знову ж таки ролі не відіграє, зареєструвалися ви 1 серпня чи 31-го — усе одно платимо 918,06 грн. ЄСВ img 6.

Уникнути цього обов’язку можуть тільки підприємці-пенсіонери або інваліди. Вони від ЄСВ звільнені (як спрощенці, так і загальносистемники).

Нюанс 2: заборонені види діяльності

Щоб у «вигідні» групи 1 і 2 не прорвалися всі підряд, законодавці максимально обмежили перелік дозволених видів діяльності для цих груп.

Група 1 — це тільки торгівля на ринку + побутові послуги населенню.

Група 2 — будь-яка торгівля, у тому числі експорт/імпорт, громадське харчування та роботи/послуги. Але роботи/послуги — тільки для населення і спрощенців. Надавати роботи/послуги платникам податку на прибуток, бюджетникам, ФОП на ЗС, іноземним замовникам — не можна!

Що буде, якщо порушити цю заборону? По-перше, позбавлять спрощенки.

Але в нашому випадку це не страшно, оскільки підприємець і так планує знятися з держреєстрації.

А ось по-друге, доведеться сплатити єдиний податок за ставкою 15 % від отриманого «неправильного» доходу img 7 (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Це, звичайно, робить заборону абсолютно непривабливою в плані економії. Значно дешевше буде обрати групу 3 ЄП і заплатити єдиний податок = 5 % від доходу.

До речі, єдиноподатником групи 3 підприємець може стати відразу — з дня держреєстрації img 8 (п. 294.4 ПКУ). Тобто відпадає обов’язок чекати на ЗС до кінця місяця і платити додатковий ЄСВ. Тому, як не дивно, в деяких випадках група 3 може бути навіть вигідніше за групу 2 img 9.

Для того щоб одразу стати спрощенцем групи 3, подайте держреєстратору заяву про застосування ЄП разом із заявою про держреєстрацію або подайте її окремо податківцям протягом 10 календарних днів з дня держреєстрації.

Загальний нюанс: не все за ФОП-правилами

Дохід від продажу майна, яке реєструється на фізособу (нерухомого і рухомого), не оподатковується за ФОП-правилами — оподатковується за звичайними «громадянськими».

У випадку з ФОП на ЗС, а це нав’язлива ідея податківців**.

** Детальніше про це можете прочитати в статті «Підприємець-загальносистемник продає автомобіль…» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 1).

У випадку з ФОП на ЄП — пряма норма з п.п. 1 п. 292.1 ПКУ.

Реєстрація: основні кроки

Крок 1. Заповнюємо заяву про держреєстрацію за формою № 10, обираєте види діяльності за КВЕД 2010 (затверджено наказом № 3268/5***).

*** Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Крок 2. Якщо хочете стати спрощенцем, одразу ж заповнюєте заяву про застосування ЄП (затверджено наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675).

Обидві заяви можна подати особисто будь-якому держреєстратору або нотаріусу в тій області, де ви прописані. Або можна надіслати документи поштою (але потрібно посвідчити їх нотаріально). Якщо у вас є ЕЦП, можна зареєструватися онлайн: https://kap.minjust.gov.ua/services/registry (розділ «Єдиний державний реєстр» — «Подача заяви для проведення державної реєстрації»).

Підприємцем ви станете безоплатно, протягом доби. Перевірити, чи внесли вас до Реєстру, можна тут: https://kap.minjust.gov.ua/services/registry.

Крок 3. Далі, купуєте Книгу обліку доходів і витрат (для ЗС) або Книгу обліку доходів (для ЄП без ПДВ) і подаєте її для реєстрації податківцям. Реєстрація безоплатна. За часом це може складати від 1 дня до тижня.

Якщо ви обрали групи 1 і 2 ЄП, потрібно купувати і реєструвати обидві Книги, оскільки деякий час вам мимоволі доведеться бути на ЗС. І навіть якщо доходів немає, Книга бути повинна.

Крок 4. Поточний рахунок: чи обов’язково відкривати? У принципі, ні (сплатити податки ви можете і готівкою через касу будь-якого банку). Але! Тут постає питання про використання РРО. Очевидно, що обзаводитися РРО «на один день» абсолютно нераціонально. Тому врахуйте таке:

— ви можете обійтися без поточного рахунку (прийняти дохід готівкою), якщо ви плануєте провести правочин на ЄП, і не збираєтеся продавати побутову техніку або медвироби (згубники РРО-імунітету) п. 296.10 ПКУ;

Ви можете провести правочин на суму більше 1 млн грн. без РРО (оскільки все одно плануєте одразу знятися з держреєстрації). Але в цьому випадку, якщо надалі ви побажаєте знову стати спрощенцем, працювати без РРО вже не вийде img 10.

— вам краще відкрити поточний рахунок і отримати на нього оплату від партнера (без використання платіжних карток), якщо ви проводитимете правочин на ЗС або торгуватимете побутовою технікою чи медвиробами. Отримання доходу на поточний рахунок позбавить вас від необхідності застосовувати РРО img 11.

Розреєстрація

Крок 1. Щоб знятися з держреєстрації, достатньо подати держреєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності. Відповідний запис у реєстрі з’явиться безоплатно, протягом доби.

Можна подати заяву онлайн (за наявності ЕЦП): https://online.minjust.gov.ua/registration-fiz.

Крок 2. Контролерів (податківців, фонди, ПФУ) по

відомляти не потрібно. Це зробить держреєстратор. Перевірку податківці проводитимуть пізніше.

Податки та звіти

А тепер давайте розберемося з тим, які податки підприємець повинен буде сплатити і які звіти подати за неповний місяць роботи.

Загальна система. Припустимо, що підприємець зареєструвався 1 серпня і знявся з держреєстрації 20 серпня. Як йому відзвітувати?

1. Дека про доходи:

перша — за підсумками першого кварталу роботи на ЗС — протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу. У нашому випадку — 11.11.2019 р.;

остання — протягом 30 календарних днів після зняття з держреєстрації (п. 177.11 ПКУ), тобто не пізніше 18.09.2019 р. Сплатити ПДФО і ВЗ потрібно не пізніше 30.09.2019 р.

Як бачите, «ліквідаційну» деку доведеться подати раніше, ніж деку за III квартал. На наш погляд, у цьому випадку достатньо подати тільки «ліквідаційну» деку про доходи. Але краще уточнити це в податківців, оскільки в «ліквідаційній» деці не відображається інформація про майно підприємця, а у квартальній така інформація має бути.

Отже, навіть якщо після «ліквідаційної» деки ви подаватимете квартальну, вдруге ПДФО і ВЗ платити не потрібно. І річну деку про доходи після «ліквідаційної» ми вже точно не подаємо.

2. Форму № Д5 (Звіт з ЄСВ) за серпень потрібно буде подати протягом 30 днів після зняття з держреєстрації — тобто не пізніше 18.09.2019 р. Сплатити ЄСВ потрібно протягом 10 днів — не пізніше 30.09.2019 р. Звісно, форму № Д5 за рік подавати не потрібно.

ЄП груп 1 і 2. Припустимо, що підприємець зареєструвався 22 липня і знявся з держреєстрації 20 серпня. У цьому випадку в липні він був загальносистемником, а в серпні — єдиноподатником. Його звіти такі:

дека про доходи аналогічно загальносистемнику (див. вище): 1) квартальна за III квартал 2019 року (граничний строк подання — 11.11.2019 р.); 2) «ліквідаційна» (не пізніше 18.09.2019 р.). Якщо доходів не було, заповнюємо звіти з прочерками і не платимо ПДФО і ВЗ;

дека єдиноподатника («звітна») за III квартал 2019 року (граничний строк подання — 11.11.2019 р.). Сплачуємо єдиний податок за серпень не пізніше 20.08.2019 р. (у повній сумі — 100 % ставки, незважаючи на те, що працював підприємець 20 днів);

форма № Д5 («ліквідаційна») за липень і серпень. Подати її потрібно не пізніше 18.09.2019 р. Сплатити ЄСВ за два місяці — не пізніше 30.09.2019 р.

За рік не потрібно подавати ні деку про доходи, ні деку єдиноподатника, ні форму № Д5.

ЄП група 3. Припустимо, що підприємець зареєструвався 1 серпня і знявся з держреєстрації 20 серпня. У цьому випадку його звіти такі:

дека єдиноподатника («звітна») за III квартал 2019 року (граничний строк подання — 11.11.2019 р.). Сплачуємо єдиний податок не пізніше 21.11.2019 р.;

форма № Д5 («ліквідаційна») — серпень. Подати її потрібно не пізніше 18.09.2019 р. Сплатити ЄСВ за серпень — не пізніше 30.09.2019 р.

А якщо без держреєстрації…

Як бачите, з держреєстрацією — маса клопоту. Утім, фізособа може пару разів на рік здійснити діяльність без держреєстрації, і це буде цілком законно img 12. Оскільки основна ознака підприємницької діяльності — систематичність — це здійснення однієї і тієї ж діяльності три або більше разів на рік (постанова Пленуму ВСУ від 25.04.2003 р. № 3).

Тож цілком законно вчинити правочин без держреєстрації, зазначити отриманий дохід у деці про доходи (подається в наступному році не пізніше 1 травня) і сплатити ПДФО і ВЗ з отриманого доходу (у загальному випадку 19,5 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі