Теми статей
Обрати теми

Медичні послуги на єдиному податку: без РРО можна, тільки обережно

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець на єдиному податку надає стоматологічні послуги та послуги масажу. Чи можна працювати без РРО, якщо оборот менше 1 млн грн.?

Відомо, що підприємці-єдиноподатники мають так званий «РРО-імунітет», поки їх річний оборот не перевищує 1 млн грн. Проте він відразу втрачається, якщо підприємець починає продавати (п. 296.10 ПКУ):

— технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту (далі — ТСПТ);

лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Зверніть увагу на два ключових моменти:

1) продаючи товари — «згубники РРО-імунітету», потрібно застосовувати РРО, навіть якщо річний дохід єдиноподатника менше 1 млн грн., але

2) «РРО-імунітет» утрачається тільки/саме при продажу таких товарів!

Якщо ж ви використовуєте ці товари (ті ж лікарські засоби, медвироби) в процесі надання послуг, то «РРО-імунітет» зберігається img 1 (до досягнення мільйонного рубежу).

Із цим, до речі, згодні й податківці (категорія 109.04 ЗІР):

«Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку при наданні стоматологічних послуг не застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО), якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень <…>.

<…> якщо фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку надають стоматологічні послуги та при цьому здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення, то незалежно від обсягу доходу, такі платники зобов’язані проводити розрахунки через <…> РРО <…>».

Водночас радимо проявляти обережність. Так, якщо йдеться про встановлення пломби, то навряд чи ви зіткнетеся із запитаннями від податківців. А ось якщо в прайсі стоматології буде зазначена ціна «за зубний протез», це вже може стати приводом для податківців «причепитися», стверджуючи, що підприємець торгує медвиробами img 2. Мовляв, це змішаний договір, наприклад, послуг і купівлі-продажу*.

* Див. статтю «Технічно складні роботи: що з РРО-імунітетом?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 31).

Але потрібно стояти на тому, що ви не виходите за межі договору послуг (чи змішаного договору робіт і послуг). Ви пропонуєте клієнтові приєднатися (див. ст. 633, 634 ЦКУ) саме до договору послуг (або змішаного — робіт і послуг), і він це робить.

Нічого продавати окремо клієнтові на умовах договору купівлі-продажу (гл. 54 ЦКУ) ви не збираєтеся і не прописуєте в договорі приєднання окремо умови продажу будь-чого.

Якщо збираєтеся продавати на додачу до послуг/робіт ТСПТ, лікарські засоби або вироби медпризначення — ви втратите «РРО-імунітет».

У цьому світлі ціна договору повинна формулюватися, наприклад, «за встановлення зубного протеза» / «за стоматологічні послуги» тощо.

А якщо все-таки хочеться поторгувати чимось «супутнім»?

Знову ж таки, щоб не втратити «РРО-імунітет», спочатку слід переконатися, що ця продукція не належить до ТСПТ, лікарських засобів, виробів медпризначення.

Нагадаємо, що «РРО-імунітет» втрачається відразу за всіма видами діяльності підприємця, а не за конкретною «точкою» продажу, де провадиться непорівнянна з «РРО-імунітетом» діяльність.

З ТСПТ ясності більше**. З медвиробами менше. Погано, що досі немає конкретного вичерпного переліку виробів медичного призначення. Держреєстр медичної техніки та виробів медичного призначення діє «за залишковим принципом»***. Саме ж визначення виробів медпризначення, наведене в Законі про РРО, занадто широке.

** Детальніше в статті «Технічно складні побутові товари vs «РРО-імунітет» єдиноподатників» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 49).

*** Розібратися з тим, які товари належать до лікарських засобів та виробів медичного призначення, а які — ні, вам допоможе стаття «Продаж лікарських засобів і медичних виробів = застосування РРО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 1) (http://dls.gov.ua/wp-content/uploads/2018/07/%D0%A0%D0%B5%D0%B5%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80.pdf).

«Вироби медичного призначення… — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів».

Навіть податківці спробували його конкретизувати (ІПК від 23.01.2019 р. № 254/ІПК/20-40-14-10-19), згадавши Техрегламент № 753****:

**** Технічний регламент щодо медичних виробів, затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 753.

«Медичний виріб — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою.., призначені виробником для застосування з метою забезпечення діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення перебігу хвороби пацієнта в разі захворювання, діагностики, моніторингу, лікування, полегшення стану пацієнта в разі травми чи інвалідності або їх компенсації, дослідження, заміни, видозмінювання або підтримування анатомії чи фізіологічного процесу, контролю процесу запліднення та основна передбачувана дія яких в організмі або на організм людини не досягається за допомогою фармакологічних, імунологічних або метаболічних засобів, але функціонуванню яких такі засоби можуть сприяти».

Що стосується лікарських засобів, то з ними простіше. Їх перелік ви можете знайти за посиланням drlz.com.ua/.

Власнику масажного салону тут теж потрібно бути обережним із «супутніми» товарами. Нерідко в таких салонах надають увесь спектр косметологічних послуг (і для цього, як ви вже зрозуміли, можна використовувати будь-які товари). Проте якщо ви вирішите продавати щось клієнтам, потрібно знову ж таки перевірити, чи не втратиться при цьому «РРО-імунітет».

Так, шампуні, маски, масажні олії, креми для тіла, фарби для волосся, косметологічні набори, в тому числі манікюрні, на наш погляд, можна продавати без РРО, оскільки вони призначені лише для догляду за тілом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі