Теми статей
Обрати теми

Чи підтверджує ТТН відвантаження/оприбуткування товарів?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
ТТН-запитання протягом багатьох років не втрачають своєї актуальності1. Сьогодні в нашому полі зору чергове таке запитання: чи достатньо ТТН для підтвердження відвантаження товарів у продавця й оприбуткування їх у покупця? Ну що ж, давайте розберемося.

1 Див., зокрема, збірку запитань-відповідей у статті «ТТН-нововведення: оновлена форма і можливість складати в електронній формі» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 28).

До 12.07.2019 р. — дати набрання чинності наказом Мінінфраструктури від 03.06.2019 р. № 413, який вніс зміни до Правил № 3632, — ТТН, за її визначенням, була єдиним для всіх учасників транспортного процесу юридичним документом, призначеним для: 1) списання ТМЦ; 2) обліку на шляху їх переміщення; 3) оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку; 4) розрахунків за перевезення вантажу й обліку виконаної роботи.

2Правила перевезень вантажів автотранспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363.

Здавалося б, які тут можуть бути сумніви. Але…

Усі пам’ятають тривалі бої з податківцями, які свого часу не визнавали факт придбання ТМЦ за відсутності ТТН (див., наприклад, лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 22911/6/99-99-19-02-02-15).

У цих боях платники податків здобули переконливу перемогу — не без допомоги судів. Фіскали здалися і зараз говорять (див., наприклад, ІПК від 17.04.2019 р. № 1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), що ТТН:

— підтверджує факт надання послуг з перевезення ТМЦ;

— є одним з додаткових документальних свідчень реальності здійснення господарської операції з постачання ТМЦ.

Інакше кажучи, за відсутності ТТН податківці можуть не визнати тільки витрати за перевезенням. При цьому сама собою відсутність ТТН не повинна позбавляти підприємство права на витрати в сумі вартості придбаних ТМЦ.

Водночас у ході цих баталій з’явилися побоювання з приводу перегину в інший бік. Адже що говорять суди?

В обґрунтування своєї позиції «відсутність ТТН не говорить про те, що придбання ТМЦ не було» суди зазначають, що:

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні не встановлюють правил податкового обліку валових витрат та податкового кредиту платника податків;

— документи, обумовлені правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом, зокрема товарно-транспортна накладна та подорожній лист, не є документами первинного бухгалтерського обліку, що підтверджують обставини придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей.3

Див. постанови ВСУ від 05.02.2019 р. у справі № 820/5223/16, від 12.02.2019 р. у справі № 809/1385/13-а, від 23.04.2019 р. у справі № 820/10480/15, 26.06.2019 р. у справі № 814/4633/13-а3.

3 Див. за посиланнями: reyestr.court.gov.ua/Review/79700443; reyestr.court.gov.ua/Review/79846107; reyestr.court.gov.ua/Review/81366397; reyestr.court.gov.ua/Review/82758717.

Звідси (як наслідок «урізування» статусу ТТН) і запитання: «Не проблема, якщо ТТН немає, але є інша первинка. Але чи проблема, якщо ТТН є, а іншої первинки немає?»

Чи не будуть податківці «атакувати» платника, так би мовити, «його ж зброєю»?

Мовляв, однієї лише ТТН, раз вона «не є документами первинного бухгалтерського обліку, що підтверджують обставини придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей», недостатньо.

І чи не посилять ситуацію останні зміни до Правил № 363.

Нагадаємо, згідно з останньою редакцією визначення ТТН — це, зокрема, один з документів, який може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку4.

4 «Товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов’язкові реквізити, передбачені цими Правилами».

Вважаємо, що певні ризики, безумовно, є. Відповідно, обережним краще все-таки діяти за принципом: «видаткова накладна — для товару, ТТН — для послуг на перевезення».

Водночас не варто ці ризики перебільшувати.

Засадничими для нас будуть норми Положення № 885:

5Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (п.п. 2.2);

— первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції (п.п. 2.1);

— первинні документи повинні мати такі обов’язкові реквізити: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (п.п. 2.4).

Власне, після аналізу цих норм і форми ТТН не вбачається причин, з яких ТТН не могла б замінити видаткову накладну. ТТН може змінити видаткову накладну.

При цьому нова фраза з Правил № 363 «один з документів» не означає, що в плюс до ТТН потрібен ще якийсь первинний документ. А означає лише те, що для цілей списання, оприбуткування ТМЦ може використовуватися як ТТН, так і альтернативні первинні документи.

Знову ж таки причину цих змін ми розуміємо — відправити до минулого твердження: «немає ТТН — немає купівлі ТМЦ».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі