Теми статей
Обрати теми

Що зміниться, якщо НБУ обмежить використання підприємницького прибутку

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Днями в підприємницькому середо­вищі прокотилася новина про те, що НБУ незабаром заборонить підприємцям оплачувати особисті витрати з підприємницького рахунку. НБУ, у свою чергу, божиться, що не має наміру обмежувати підприємців у використанні ними чесно заробленого прибутку. Ну а істина, як завжди, десь посередині. Поспішаємо ввести в курс справи наших читачів.

Поки ще тільки проект

Розпочнемо з того, що ці чутки про заборону на використання підприємницького рахунку в непідприємницьких цілях породжені проектом НБУ*, який покликаний удосконалити відкриття і закриття рахунків клієнтів банків (зміни планується внести до Інструкції № 492**). Норма, що забороняє використовувати підприємницький рахунок для особистих потреб, там є, але це все ще проект, чинності він поки що не набрав. Тож панікувати не потрібно, у кінцевому варіанті ця вимога ще може змінитися img 1.

* bank.gov.ua/news/all/natsionalniy-bank-proponuye-unormuvati-poryadok-vidkrittya-ta-zakrittya-rahunkiv-kliyentiv-bankiv.

** Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків…, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

««Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб — підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, для здійснення операцій, пов’язаних із власними потребами» (п.п. 9 п. 1 проекту).

Чи можна буде вільно використовувати свій прибуток?

Насправді, навіть якщо проект приймуть без змін, нічого катастрофічного не відбудеться.

У мережі ходять «страшилки» про те, нібито підприємець зможе знімати гроші з підприємницького рахунку тільки раз на рік після закінчення року img 2, підтвердивши суму доходу декларацією про доходи і суму сплаченого ПДФО і ВЗ — відповідними платіжками. На щастя, це неправда img 3.

Сам НБУ спростував подібні чутки***, завіривши, що він не має наміру обмежувати підприємців у використанні власних коштів, які перебувають на підприємницькому рахунку.

*** bank.gov.ua/news/all/sprostuvannya-natsionalniy-bank-ne-planuye-obmejuvati-fizosib-pidpriyemtsiv-u-vikoristanni-vlasnih-koshtiv?fbclid=IwAR1LxgM0KVT609HERglIeFFRIN-2HcmFNMaX3DltGEPd5X9lQAucobbQoXc.

І це цілком логічно, оскільки таке обмеження суперечило б нормам ст. 44 ГКУ. У ній сказано, що підприємництво ґрунтується на вільному розпорядженні прибутком, який залишається в підприємця після сплати всіх податків та зборів.

Але як же тоді розуміти одіозну норму проекту, яка стала винуватицею загального переполоху? Виходячи з роз’яснень НБУ, він усього лише «наводить лад» у використанні рахунків, мовляв:

1) підприємницький рахунок використовується тільки для підприємницької діяльності (у принципі, і зараз це мається на увазі, але немає чіткої заборони на використання його для особистих потреб фізособи-підприємця);

Навіть якщо така заборона і з’явиться, штрафу за її порушення проект не передбачає img 4.

2) особистий рахунок — використовується тільки для особистих потреб (заборона використовувати його в госпдіяльності є і зараз, але відповідальності за порушення жодної немає img 5, тому цього правила часто не дотримуються);

3) якщо потрібно використати підприємницький прибуток на особисті потреби — перекиньте гроші з підприємницького рахунку на особистий (а звідти — куди завгодно). Жодних обмежень або заборон на це немає. Головне — вчасно платіть усі податки/збори.

НБУ (так само, як і банки) не вимагає документів, що підтверджують сплату податків, для того, щоб перекинути гроші з підприємницького рахунку на особистий. Загалом, якщо виникнуть борги за податками, податківці самі звернуться до суду і накладуть арешт на поточні рахунки підприємця.

Бажання НБУ навести лад у підприємницьких рахунках було продиктоване необхідністю привести норми Інструкції № 492 у відповідність до Кодексу банкрутства (який почне діяти з 21.10.2019 р.). НБУ хоче чітко відокремити підприємницькі кошти фізособи від його особистих коштів. Хоча, чесно кажучи, сенсу в цьому особливого немає, оскільки за своїми підприємницькими боргами фізособа відповідає всім своїм майном: і підприємницьким, і особистим (ст. 52 ЦКУ і ч. 2 ст. 128 ГКУ).

Чи можна знімати прибуток готівкою?

Отже, отримати прибуток на свій особовий рахунок підприємець може. А чи може він зняти його у вигляді готівки (не на госпцілі, а для себе, грубо кажучи, щоб «покласти його до своєї кишені»)? У згаданому роз’ясненні НБУ відповіді на це запитання немає img 6. На наш погляд, таке зняття готівки цілком допустиме. Адже це:

не витрачання коштів безпосередньо на особисті потреби фізособи;

— а всього лише їх зняття з рахунку для того, щоб надалі реалізувати законне право підприємця вільно розпоряджатися своїм прибутком (ст. 44 ГКУ).

Тобто немає жодної різниці в тому, як отримати в розпорядження підприємницький дохід (щоб потім використовувати його на особисті потреби): безготівкою на свій цивільний рахунок чи готівкою на руки.

При цьому банк зобов’язаний здійснювати всі види розрахунково-касових операцій за поточними рахунками підприємців у нацвалюті (п. 14 Інструкції № 492), у тому числі й видачу готівки. Тому відмовити у видачі готівки він, імовірно, не повинен би…

Але з 03.06.2019 р. при знятті готівки на госппотреби банки вимагають надати їм пакет документів, що підтверджують майбутній готівковий платіж (закупівельний акт, відомість, ф. № 1ДФ, договір постачання тощо).****

Якщо не надати — можуть відмовити у видачі готівки і навіть в обслуговуванні img 7*.

**** Про це ми розповідали в статті «Зняття готівки в банку: чого чекати з 3 червня?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21).

Утім, зараз якщо ви знімаєте готівкою чистий дохід, банки здебільшого не вимагають документів (іноді — лише лист про використання готівки на особисті потреби). Сподіваємося, це не стане причиною того, що НБУ заборонить банкам видавати підприємцям чистий дохід у вигляді готівки (для боротьби з переведенням у готівку через підприємців). Хоча і такий варіант розвитку подій не можна виключати img 8.

Але ж законодавство нікого не зобов’язує мати рахунки в банку. А якщо в підприємця, наприклад, немає особистого рахунку, як він отримає прибуток з підприємницького рахунку, коли її не можна зняти у вигляді готівки img 9? Сподіваємося, що здоровий глузд переможе.

Крім того, в ч. 3 ст. 1066 ЦКУ сказано, що банк не має права визначати і контролювати напрями використання грошових коштів клієнтів або встановлювати будь-які обмеження щодо розпорядження такими коштами, якщо це не передбачено законом або договором із банком. А оскільки підприємець має право вільно розпоряджатися своїм прибутком (ст. 44 ГКУ), то банк не може обмежити його право на зняття готівкового прибутку з його підприємницького рахунку.

Так що ж заборонять?

Під заборону стовідсотково потраплять операції, при яких підприємець оплачує особисті витрати безпосередньо зі свого підприємницького рахунку (або розраховується за допомогою картки до рахунку), — тобто безготівкові платежі, пов’язані з оплатою особистих потреб фізособи, планують заборонити.

Але фішка в тому, що ми ніколи не радили зв’язуватися з такими ось оплатами. Навіть незважаючи на те, що на сьогодні вони формально не заборонені, вони все одно можуть призвести до величезних неприємностей img 10.

Так, якщо з підприємницького рахунку переказати гроші громадянинові або іншому підприємцеві (в оплату особистих потреб), то податківці 100 % стверджуватимуть, що ви зробили цей платіж саме в межах госпдіяльності як підприємець. А раз так, то чому не утримали ПДФО, ВЗ і не подали форму № 1ДФ?

Штраф за неподання форми № 1ДФ — 510 грн. (п. 119.2 ПКУ). Штраф за недоплату ПДФО і ВЗ — 25 % недоплати (ст. 127 ПКУ), плюс нарахують ПДФО і ВЗ.

Тому, на наш погляд, заборона НБУ на оплату особистих витрат безпосередньо з підприємницького рахунку — цілком логічна. Утім, як ми вже зазначали, відповідальності за те, що не дослухалися, поки що немає img 11. Тому якщо всупереч забороні, ви все-таки проведете такий платіж на користь:

— юрособи, нічого страшного не станеться (ПДФО, ВЗ і форма № 1ДФ не має жодного відношення до покупок у юросіб img 12);

фізособи або підприємця, ви точно не відіб’єтеся від санкцій податківців, навіть у суді img 13. Тож будьте обережнішими!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі