Теми статей
Обрати теми

Один і той же товар по-різному називають

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Ідентичний товар різні підприємства можуть продавати під різними найменуваннями. Та й у самого підприємства-покупця най­менування закуповуваного товару може дещо відрізнятися від занесеного до його номенклатурного довідника. Як оприбуткувати аналогічний товар? Чи можна перейменувати на свій лад придбаний товар? Чи потрібно найменування товару з вхідних податкових накладних (ПН) постачальників дослівно переносити до ПН по всьому ланцюгу продажів? Давайте із цим розберемося…

У чому проблема?

У довіднику номенклатур, який створений і використовується підприємством, є певний товар. При цьому від різних постачальників надходить аналогічний за своїми характеристиками товар, але з найменуваннями, що відрізняються, — у видаткових документах контрагентів він називається по-іншому.

Якщо оприбуткувати товар під найменуванням, зазначеним постачальником, то доведеться відкривати для нього окрему номенклатуру, тобто обліковувати одне і те ж під своєю назвою. Це, з одного боку, ускладнить пошук товару через невиправдане збільшення номенклатурних позицій. А з іншого — може призвести, наприклад, до появи в обліку неіснуючих насправді надлишків і нестач. Адже потрібно буде уважно стежити, щоб товар був проданий точно під тією назвою, під якою його купили і під якою тепер він числиться в обліку.

Ще ситуація. В інвойсі придбаний у нерезидента товар зазначений російською/англійською мовою. Підприємство має намір продавати його надалі з українською назвою. Припустимо, в інвойсі назва товару — «кофе», а реалізовуватимуть його як «каву».

Чи можна самим перекласти іноземну назву? Чи принципові взагалі відмінності в найменуваннях?

Найменування товару в ПН

Фіскали наполягають на тому, щоб найменування товару в гр. 2 ПН:

1) відповідало формулюванню в первинних документах, якими супроводжується його постачання, і

2) не містило інших даних.

Номенклатура товарів, як і код товару згідно з УКТ ЗЕД, зведена в ранг обов’язкових реквізитів ПН (пп. «е» та «і» п. 201.1 ПКУ).

Крім того, на думку податківців, дані про товар (включаючи імпортний) у номенклатурній гр. 2 ПН повинні відповідати документам (ЗІР 101.16):

— що підтверджують придбання цього товару продавцем;

— на всіх етапах постачання до кінцевого споживача.

Зверніть увагу! Ключове слово тут «відповідати». Фіскали не зобов’язують дослівно повторювати найменування придбаного і потім проданого товару. Вони лише наполягають на «відповідності» номенклатури «покупній» первинці. Про дослівне переписування не йдеться. А про зв’язок «продажної» номенклатури з «покупною» ніхто і не сперечається. Адже «продажна» номенклатура базується на «покупній». Тому, вважаємо, не обов’язково переносити до ПН вхідні формулювання найменувань слово в слово. Достатньо зберігати головні ознаки, що ідентифікують номенклатуру товарів, на всіх подальших етапах їх постачання (і, зрозуміло, дотримуватися кодів УКТ ЗЕД).

Власне, ні ПКУ, ні Порядок № 1307* не вимагають по всьому ланцюжку продажів один в один повторювати номенклатуру товарів. Та і визначення номенклатури вони не дають.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Ці нормативи встановлюють лише, що номенклатура товарів — обов’язковий реквізит ПН. А отже, гр. 2 ПН має бути неодмінно заповнена.

Виходить, «продажну» номенклатуру платник має право позначити самостійно. Причому її формулювання можуть відрізнятися від «покупної». Оскільки ПН виписують на основі «продажної» первинки, то номенклатура в гр. 2 повинна відповідати формулюванню саме таких видаткових товаросупровідних документів. Тобто до гр. 2 ПН переходить номенклатура з відвантажувальної первинки. На цьому ж акцентують увагу податківці.

Загалом, якщо «вхідну» номенклатуру дещо змінили (узагальнили/розписали/переставили слова), то критичного нічого немає — це ваше право. У цьому навіть, повторимо, може виникнути необхідність. Наприклад, однаковий товар приходить від постачальників з різними найменуваннями. Ви ж маєте намір його облікувати під власним найменуванням. Тоді товар краще перейменувати ще при оприбуткуванні, щоб увесь різнобій вхідної номенклатури звести в одну облікову позицію і продавати/використовувати у виробництві вже з однаковим найменуванням.

З тим, що порядок оприбуткування номенклатур, які різняться, одного і того ж товару, отриманого від різних постачальників, — суто бухоблікове питання, погоджуються і фіскали (див. лист ДФСУ від 05.07.2018 р. № 2979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Що «думає» бухоблік?

За вимогами ст. 9 Закону про бухоблік** обов’язковими реквізитами первинного документа є зміст, обсяг і одиниця виміру господарської операції. Для товарів — це відповідно до їх найменування, кількість і одиниця виміру. Тобто постачальник у супровідних документах на товар повинен чітко зазначити його найменування.

** Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Але чи зобов’язаний покупець відображати «вхідне» найменування в первинних документах, які супроводжують товар від приймання до реалізації/використання у виробництві?

Прямого дозволу присвоювати товарам, що надходять, прийняте на підприємстві уніфіковане найменування бухоблікова нормативка не містить.

Але! Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік систему облікових регістрів, спосіб реєстрації та узагальнення інформації в них підприємство встановлює самостійно з урахуванням особливостей своєї діяльності. При цьому розпорядчим документом визначають (п. 1.4 Методрекомендацій № 2***):

*** Методрекомендації з бухобліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2.

— правила документообігу і технологію обробки облікових даних;

— порядок аналітичного обліку запасів;

— порядок контролю за рухом запасів і відповідальність посадових осіб;

— одиницю натурального виміру запасів для кожної бухоблікової одиниці (найменування або однорідна група/вид — п. 7 П(С)БО 9 «Запаси»).

Виходить, присвоювати товарам, що придбаваються, власні найменування — цілком у повноваженнях підприємства. Це не суперечить правилам бухобліку. Адже питання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його керівництва (див. лист ДФСУ від 29.06.2017 р. № 873/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Перейменувавши товар, ви нічого не порушите.

Головне, щоб закріплені найменування відповідали дійсності і дозволяли однозначно ідентифікувати товар як той самий, який зазначений у документах вашого постачальника.

Фіскали навіть не проти об’єднання в однорідні групи товарів з різними найменуваннями, які підпадають під визначення ідентичних (п.п. 14.1.80 ПКУ) або однорідних (п.п. 14.1.131 ПКУ). Посилаються при цьому вони на п. 7 П(С)БО 9. Причому цю можливість податківці радять обумовити в наказі про облікову політику. Проте погоджуються з можливістю створення цієї однорідності, якщо зміна найменування товару не призведе до зміни коду УКТ ЗЕД (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 07.06.2018 р. № 2521/ІПК/26-15-12-03-11).

Тобто для цілей ведення бухобліку і складання фінзвітності в питанні перейменування товару ви можете діяти як заманеться.

Як переназвати товар?

Які дії здійснити, щоб перейменувати товар при незбігу вхідного найменування з обліковим?

Для цього насамперед закріпіть наказом керівника можливість обліку товарів під найменуваннями із затвердженої внутрішньої номенклатури.

Можна також розробити і затвердити таблицю відповідності кожного наведеного там найменування тим назвам, які використовують для цієї позиції ваші постачальники.

При отриманні товару не з «вашим» найменуванням складіть акт приймання (оформляють при розбіжностях, а в цьому випадку — при незбігу за найменуванням). У ньому обумовте, що товар, який надійшов від постачальника, «такий-то» в обліку іменуватиметься як товар «отакий». Словом, що товар усе той самий, тільки до обліку ви його приймаєте під іншим найменуванням. Після чого оприбутковуєте такий товар. І вже далі при його вибутті зазначаєте в «продажних» документах (у видатковій накладній із ПН) з таким своїм переінакшеним найменуванням. Адже, як ми з’ясували, у вихідній ПН номенклатура повинна відповідати формулюванням у первинних документах, які супроводжують постачання товарів. Оформивши згаданий акт приймання, фактично ви зведете весь ідентичний товар в одну номенклатурну позицію.

Усі ці нехитрі кроки (затвердження внутрішньої номенклатури і таблиці відповідності найменувань, оформлення акта приймання) дозволять документально підтвердити, що отримано, а потім продано/відпущено у виробництво один і той же товар.

Відповідно у фіскалів не виникне підозри, що йдеться про різні товари. Чіплятися їм буде ні до чого.

Утім, вхідну номенклатуру можете залишити, якою прийшла, і не перейменовувати. Тоді врахуйте! В обліку товари з однаковим кодом УКТ ЗЕД матимуть різні найменування. Їх потім доведеться вносити і до первинки на постачання, і до ПН (див. лист ДФСУ від 01.06.2018 р. № 2411/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). А це означає, що під одним і тим самим кодом УКТ ЗЕД у вашій ПН може фігурувати безліч різних найменувань конкретного виду товарів — як електролампочок (код УКТ ЗЕД 9405), так і емалей (код УКТ ЗЕД 3208).

Тож питання, перетворювати номенклатуру (щось скорочувати, додавати, переставляти) чи ні, перебуває в компетенції підприємства. Будь-який підхід має право на життя.

Розбіжність в описі (номенклатурі) товарів на вході і на виході (при збереженні кодів УКТ ЗЕД) — сама по собі не привід для блокування ПН (див. лист ДФСУ від 05.07.2018 р. № 2979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Врахуйте єдине! Якщо згодом доведеться повернути товари продавцеві, то в накладній на повернення потрібно буде зазначити те їх найменування, яке фігурувало у вхідній накладній від постачальника. Останній, у свою чергу, до «продажної» ПН випише розрахунок коригування (РК) з номенклатурою точнісінько такою, якою вона була в ПН (без зайвих слів, символів, пропусків тощо). Тож у РК номенклатуру він перенесе слово у слово як було в ПН.

Найменування з МД чи з інвойсу?

Звідки брати найменування для оприбуткування імпортного товару — з митної декларації (МД) чи з інвойсу?

Смуту внесли фахівці ГУ ДФС у м. Києві. У своїх листах від 17.08.2018 р. № 3568/ІПК/26-15-14-08-28 та від 31.03.2017 р. № 6964/10/26-15-14-05-04-22 вони заявили, що номенклатура імпортного товару повинна відповідати відомостям, зазначеним у МД.

Ми ж такий підхід податківців вважаємо неправильним. Документом для оприбуткування імпортного товару буде не МД, а товарно-транспортна накладна, міжнародна товарно-транспортна накладна (CMR), залізнична накладна (ЦІМ, УМВС або ЦІМ/УМВС), коносамент, авіавантажна накладна (Air Waybill), інвойс тощо.

МД — це теж первинний документ. Але призначена вона абсолютно для інших цілей. Як говорить Мінфін у листі від 23.01.2013 р. № 31-08410-07-16/2073, МД фіксує госпоперацію з взяття підприємством зобов’язання в сумі нарахованих митних платежів.

Тобто номенклатуру беремо з інвойсу, а не з МД. При цьому вважаємо, що підприємство саме має право перекласти найменування товару українською мовою з іноземної.

Зазначати номенклатуру ПН українською мовою дуже важливо, оскільки податківці допускають іноземну мову тільки у випадку неможливості перекладу найменування товару або торговельної марки. Тільки за таких обставин можна зазначати номенклатуру у вигляді абревіатури без перекладу (див. ЗІР 101.16).

Також на допомогу можна покликати стареньку УПК № 127****, яка в цій частині не втратила актуальності. У відповіді на запитання 8 про мову в ПН фіскали пропонують обліковувати найменування різних товарів згідно з класифікацією за УКТ ЗЕД. Так, наприклад, при постачанні друкованої продукції назвою товару буде «Книга», «Брошура» або «Журнал», а не назва друкованого твору або ім’я його автора.

**** Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 127.

Ще раз зверніть увагу! При подальшому продажу імпортованого товару його опис (номенклатура) в ПН повинна відповідати найменуванню, зазначеному в первинці на відвантаження.

Тож найголовніше — дотримуватися одноманітного «наскрізного» найменування товару в обліку самого підприємства!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі