Теми статей
Обрати теми

Помилилися при утриманні аліментів: виправляємося

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Тема аліментів є актуальною не лише для осіб, зобов’язаних їх сплачувати, але й для підприємств, на яких працюють аліментники. У цій статті поговоримо про помилки в утриманні аліментів.

На підприємстві є аліментник. Зарплату за минулий місяць йому помилково виплатили в повному обсязі, забувши утримати аліменти. До виконавчої служби аліменти перерахували своєчасно за рахунок підприємства. Як тепер бути? Чи можна утримати з працівника ці аліменти?

У цьому випадку працівник фактично отримав на руки зарплату в більшій сумі, ніж йому належало, оскільки із цієї суми не були утримані аліменти. Цю помилку, очевидно, слід вважати нелічильною*. Отже, за власною ініціативою стягнути «зайве» з працівника не можна.

* Деталі знайдете в статті «Якщо помилилися в сумі зарплати» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 42).

Єдиний шанс стягнути суму сплачених за рахунок підприємства аліментів — поговорити з працівником. Можливо, він погодиться повернути цю суму. У разі його чіткого «Так» — швидко отримайте від нього письмове підтвердження лояльності. Він повертає зазначену суму до каси або її відраховують із зарплати працівника.

Важливо, що оскільки йтиметься про добровільне повернення коштів, обмеження в частині утримань із зарплати (ст. 128 КЗпП) не діють. Працівник у заяві сам зазначає суму коштів, яку він дозволяє відраховувати зі своєї зарплати.

Ваш працівник відмовляється повернути неутримані аліменти? Тоді нічого не залишається, як стягнути цю суму з працівника, винного в допущенні нелічильної помилки (тобто з бухгалтера). Нагадуємо: працівники, які не є посадовими особами, несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ч. 1 ст. 132 КЗпП).

Із зарплати працівника за жовтень потрібно було утримати аліменти в сумі 1200 грн., а помилково утримали 1600 грн. Аліменти перераховані на рахунок виконавчої служби. Як тепер правильно вчинити?

У цьому випадку працівник отримав зарплату в меншому розмірі, ніж належить. Проте донараховувати зарплату не потрібно, оскільки вона була нарахована правильно. Помилка — у проведенні зайвих утримань.

Рекомендуємо в наступному місяці утримати аліменти в меншій сумі (з урахуванням попередньої переплати). Так ви «вирівняєте» аліментні відрахування і погасите недоплату перед працівником із зарплати за попередній місяць.

Можете також додати до наступного «аліментного» звіту пояснення про допущену помилку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі