Теми статей
Обрати теми

Звіряємо розрахунки з бюджетом

Казанова Марина, податковий експерт
Наближається кінець року, а отже, й обов’язкова щорічна інвентаризація. У межах її проведення слід здійснити і звірку розрахунків з бюджетом. Про те, як провести таку звірку, і йтиметься в статті.

Звіряти стан розрахунків з бюджетом корисно кожному платникові. Хоча б для того, щоб з’ясувати, чи не допущені помилки при перерахуванні платежів або відображенні їх в обліку. Але розрахунки з бюджетом є ще й об’єктом річної інвентаризації. Адже перед складанням річної фінансової звітності слід обов’язково провести інвентаризацію всіх активів та зобов’язань (п. 7 розд. I Положення № 879*). Інвентаризація розрахунків з бюджетом проводиться у двомісячний строк до дати балансу (абз. 3 п. 10 розд. I Положення № 879).

* Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879.

Як інвентаризувати розрахунки з бюджетом. Зараз для того, щоб провести звірку розрахунків з бюджетом, достатньо використовувати дані Електронного кабінету платника податків (cabinet.tax.gov.ua).

Інформацію, отриману через меню «Стан розрахунків з бюджетом», платник може використовувати навіть при адміністративному або судовому оскарженні рішень контролюючих органів (134.06 ЗІР), не отримуючи жодних додаткових письмових документів від фіскалів.

Отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, використовуючи Електронний кабінет платника, дуже легко:

1. Після входу в особисту частину Електронного кабінету платника обираємо вкладку «Стан розрахунків з бюджетом».

2. Щойно ви туди ввійдете, перед вами з’явиться вікно, в якому будуть представлені всі інтегровані картки платника (ІКП) з усіх податків і зборів, які ви сплачуєте. ІКП відкриваються за кожним видом платежу, який повинен сплачуватися платником (як за основним, так і не за основним місцем обліку).

3. Застосовуємо фільтр «Рік» і фільтр «ОДПС» для перегляду даних інтегрованих карток платника у відповідному органі ДПС.

Щодо плати за землю, податку на нерухомість, екологічного податку, можливо, ще буде потрібно провести звірку за кожним КОАТУУ органів місцевого самоврядування, де розміщуються об’єкти оподаткування.

4. Далі з ІКП, що з’явилися на екрані, обираємо ту, яка нас цікавить, і натискаємо на неї. Ви побачите таблицю з детальною інформацією щодо конкретного податку (платежу) в розрізі проведених операцій.

Для того, щоб відфільтрувати дані (за датою, сумою операції та ін.), потрібно буде вивантажити таблицю в Excel.

Зверніть увагу, що тепер у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» можна проглянути детальну інформацію щодо самої операції, а не тільки про її суму (з’явилася нова колонка «Назва операції»).

Також через Електронний кабінет можна «запросити» у фіскалів «узагальнений» «Витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДФС» (J1400203). Для цього потрібно направити електронний Запит за формою J1300203.

Ось, загалом, й усе, що потрібно для отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет платника.

Якщо потрібно… отримуємо підтвердження. Узагалі, даних Електронного кабінету цілком достатньо для проведення звірки розрахунків з бюджетом. Жодних додаткових документів від фіскалів платникові запитувати не потрібно. Але якщо вам потрібен письмовий документ від фіскалів, що підтверджує звірку розрахунків, то ви можете його отримати в порядку згідно із Законом № 393**. Для цього потрібно буде звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу, в якому відкрита ІКП за відповідним платежем. При цьому, судячи з роз’яснення в категорії 129.04 ЗІР, у такій заяві платникові потрібно самостійно розписати платежі та періоди, щодо яких здійснюється звірка розрахунків з бюджетом, а також нараховані і сплачені суми за цими платежами за цей період. Складається така заява в довільній формі.

** Закон України «Про звернення громадян» від 29.10.96 р. № 393/96-ВР.

Відповідь на таку заяву у вигляді письмового документа, в якому містяться дані про стан розрахунків з бюджетом, податківці обіцяють видати не пізніше 15 робочих днів з дня отримання заяви від платника.

Згідно із Законом № 393 звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, — невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Обґрунтовані розбіжності. Отримавши інформацію про стан розрахунків з бюджетом, її потрібно звірити з даними бухгалтерського обліку. Проводячи таку звірку, потрібно врахувати деякі нюанси обліку нарахованих сум платежів податковими органами. Так:

1) при поданні звітних документів у законодавчо встановлені строки нарахування узгоджених сум грошових зобов’язань в ІКП здійснюють датою граничного строку їх сплати (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 422***);

*** Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422.

Зазначимо, що з ПДФО і військового збору нарахування в ІКП не відображаються.

2) при поданні звітних документів після настання граничного строку сплати податкових зобов’язань за ними, а також уточнюючих звітних документів нарахування в ІКП проводяться датою їх подання.

У зв’язку з цим виникають обґрунтовані розбіжності між обліковими даними платника і даними ІКП. Так, наприклад, нарахування ПДВ за листопад у бухобліку проводять листопадом, а в ІКП таке нарахування проводиться граничним строком сплати ПДВ за листопад, тобто — 30.12.

Важливо! Такі розбіжності є обґрунтованими — вони викликані різними правилами обліку, а тому не можуть вважатися помилкою. Тому платникові не потрібно вживати жодних заходів щодо їх урегулювання img 1.

Якщо виявлено «необґрунтовані» розбіжності. У такому разі на бухгалтера чекає ретельне зіставлення даних обліку:

з поданими деклараціями, якщо не збігається сума нарахувань;

з виписками банку, якщо не збігається сума оплат.

Якщо причиною розбіжності є помилки в облікових даних, їх необхідно виправити у звітному періоді, за який проводиться звірка.

Якщо платник вважає, що помилковими є дані фіскалів, то він може:

— або звернутися усно/письмово до органу ДПС, у якому відкрито відповідну ІКП,

— або надіслати запит до органу ДФС за основним (неосновним) місцем обліку щодо звірки стану розрахунків за податками, зборами, цільовими фондами за ЄCВ у довільній формі через меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету (1) з копією зображення відповідної інформації на екрані монітора, отриманою за допомогою клавіші Print Screen на комп’ютерній клавіатурі, та (2) даними платника щодо такого стану з підтверджуючими документами (у разі їх наявності).

Причина розбіжностей

Дії бухгалтера

Не збігається сума оплат

Платіж помилково проведений в обліку

Коригування помилкового запису методом «сторно»

Платіж пішов «не туди»

Проводиться коригування даних в обліку. Подаємо заяву на перерахування помилково сплаченої суми в погашення зобов’язань з потрібного платежу

Платіж «завис» у податковій на нез’ясованих сумах

Звернення до податкової. Подання заяви з уточненими реквізитами

«Проґавили» 1095 днів з дати виникнення переплати

Списання переплати на витрати періоду на рахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»

Дані податківців помилкові

Звернення до податкової про те, що не збігаються суми оплати (з наданням копій платіжних доручень, що підтверджують)

Не збігається сума нарахувань

Помилки в обліку

Коригування даних обліку

Дані податківців помилкові

Звернення до податкової

Як документувати результати інвентаризації розрахунків з бюджетом? Оскільки форму акта звірки розрахунків з бюджетом скасовано, для оформлення результатів інвентаризації розрахунків з бюджетом платникові, вважаємо, доцільно самостійно оформити такий акт, узявши за основу форму зі старого (який уже втратив чинність) Порядку № 765, затвердженого наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. № 765.

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі