Теми статей
Обрати теми

Виплатили допомогу «за свої». Чи законно?

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
У своєму листі від 05.09.2019 р. № 1778-04-1 ФСС підкреслює, що роботодавець повинен дочекатися фінансування на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності з ФСС, а не виплачувати її за рахунок власних коштів.

Відомий факт — сьогодні ФСС затримує фінансування матзабезпечення.

Деякі роботодавці на цьому фоні приймають рішення виплатити всю суму лікарняних за рахунок власних коштів, а потім намагаються перекинути фінансування, що надійшло, зі спецрахунку на свій поточний рахунок. Чи законні такі дії?

У листі, що коментується, ФСС наполягає, що незаконні*.

* Про це ми попереджали в статті «Допомога з ФСС запізнилася: що робити?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 16).

Обґрунтування такої позиції Фонду доволі просте: механізм відшкодування ФСС страхувальникові витрат, понесених ним на виплату матеріального забезпечення за рахунок власних коштів, чинним законодавством не передбачений.

Абзацом 4 ч. 2 ст. 34 Закону № 1105** чітко визначено, що кошти, отримані на окремий спецрахунок, можуть бути використані виключно на виплату застрахованій особі допомоги і сплату ПДФО та ВЗ.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Можливість перекидання грошей зі спецрахунку на поточний рахунок роботодавця відсутня.

Як же бути роботодавцям, які ризикнули і виплатили допомогу «за свої»? Найбезпечніший варіант — після отримання фінансування на спецрахунок повторно здійснити виплату допомоги працівникові і сплату податку/внеску, а потім попросити працівника повернути раніше отримані ним кошти у вигляді допомоги до каси або на розрахунковий рахунок підприємства як помилково отримані.

Знову ж таки, якщо з виплатою самої допомоги по тимчасовій непрацездатності з ФСС можна чекати аж до перерахування її фондом на спецрахунок, то зі сплатою ЄСВ, ПДФО і ВЗ чекати «до переможного» вийде не завжди.

Якщо строки їх сплати настали (для ЄСВ — не пізніше 20-го числа*** місяця, що настає за місяцем нарахування допомоги; для ПДФО і ВЗ — не пізніше 30-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування допомоги), то тут уже нікуди не подінешся. Плати, або отримаєш штраф. У зв’язку з цим єдиним виходом може і бути перерахування з поточного рахунку.

*** А у випадку з гірничим підприємством — 28-го числа.

ЄСВ у будь-якому випадку сплачують з поточного рахунку. Тож із ним проблем бути не повинно.

А ось як бути з ПДФО і ВЗ? Після надходження на спецрахунок фінансування з ФСС виплачуйте працівникові допомогу і повторно сплачуйте ПДФО і ВЗ, але вже зі спецрахунку. У результаті виникне переплата з ПДФО і ВЗ, яку можна буде зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі