Теми статей
Обрати теми

Зміни в РРО нормативці: КОРО, до побачення?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Мінфін, анонсуючи наказ № 7731, зробив гучну заяву: мовляв, цей наказ скасовує вимогу вклеювати звітні чеки в КОРО наприкінці кожного дня. А в деяких випадках узагалі дозволяє відмовитися від використання КОРО. Так і є. Але, на жаль, не все так просто із застосуванням цих нововведень. Розбираємося.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін…» від 20.09.2018 р. № 773. Присвячене йому інформаційне повідомлення Міністерства знайдете за посиланням: https://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-zvilnyv-pidpryiemtsiv-vid-shchodennoho-vkleiuvannia-fiskalnykh--zvitnykh-chekiv-u-rozrakhunkovi-knyzhky?category=dohidna-politika&subcategory=podatki.

Але розпочнемо з прозаїчнішої речі: з дати набрання чинності наказом № 773. І тут відразу слід зробити застереження: самим же наказом визначений двохетапний порядок набрання ним чинності.

Перша частина змін уже «побігла» — з 01.10.2018 р. (наказ № 773 був опублікований 28.09.2018 р. у бюлетені «Офіційний вісник України», 2018, № 74). Забігаючи наперед, зазначимо, що «гарячі» КОРО-зміни якраз «побігли» із зазначеної дати.

У цьому випадку мається на увазі книга обліку розрахункових операцій (КОРО), яка реєструється на РРО.

Набрання чинності другою частиною змін стане можливим після набрання чинності нормативно-правовим актом Мінфіну про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру центрів сервісного обслуговування (далі — ЦСО) РРО (як визначено п. 3 наказу № 773).

Про появу цього документа ми обов’язково повідомимо вам додатково img 1.

Що ж наказує img 2 наказ? Головний герой сьогоднішньої статті — наказ № 773 — вносить зміни відразу до чотирьох Порядків, затверджених наказом № 5472:

2 Наказ Мінфіну «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» від 14.06.2016 р. № 547.

1) Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);

2) Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;

3) Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, КОРО;

4) Порядку опломбування РРО.

У наступному номері «прошерстимо» всі ці зміни (окрім «інвалютних»). А зараз розглянемо найбільш, як нам здається, «гаряче» питання, пов’язане зі змінами в застосуванні КОРО.

Отже, згідно зі змінами до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, КОРО, маємо два «гарячі» нововведення (набрали чинності з 01.10.2018 р.):

— якщо суб’єкт господарювання (який повинен застосовувати РРО) вирішує для себе, що у разі виходу з ладу РРО або відключення енергії він просто буде припиняти здійснення розрахункових операцій (до моменту підключення резервного РРО або увімкнення електроенергії), то він у принципі може відмовитися від застосування КОРО. Відмовитися можна як на етапі реєстрації РРО, так і потім — у будь-який момент (а потім можна знову передумати img 3);

більше немає таких обов’язків (у суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати РРО), як «підклеювання фіскальних звітних чеків до відповідних сторінок КОРО», «щоденне виконання записів (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків…», «ведення обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування, а також перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО у відповідному розділі КОРО».

Усе це дуже здорово img 4. Але, вважаємо, ті, для кого це актуально3 (див. далі), поки що не повинні припиняти цього робити. Тобто поки що діяти по-старому.

3 Детальніше про поточний стан справ з оприбуткуванням готівки ви могли прочитати в статті «Z-звіт VS оприбуткування готівки» в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 28.

Принаймні, до появи додаткових роз’яснень податківців та/або НБУ.

Нагадаємо, серед таких осіб: (1) відокремлені підрозділи юросіб, які проводять готівкові розрахунки виключно через РРО і не ведуть касової книги, а також (2) фізособи-підприємці, які проводять готівкові розрахунки через РРО.

У чому проблема? У неузгодженості нормативних актів.

Прямий зв’язок оприбуткування готівки для таких осіб з формуванням і друком фіскальних звітних чеків та їх підклеюванням (!) до відповідних сторінок КОРО, як і раніше, закріплений в абз. 4 п. 11 Положення № 1484.

4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148. Останнім змінам до цього документа була посвячена стаття «Положення про касові операції: «революція» триває» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 24).

По-хорошому, тепер вимоги Положення № 148 потрібно розуміти через призму зміненої (!) РРО/КОРО-нормативки. Адже це Положення лише «спирається» на РРО-законодавство.

Але, знаючи наших контролерів, поспішати із цим ми вам настійно не радимо.

Порушення може призвести до накладення штрафу в п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми згідно з Указом № 4365.

5 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Не сумніваємося, що найближчим часом питання це буде з’ясовано. НБУ вже давно сам виношує плани змін до Положення № 148 (ср. ). Відповідний проект6 уже пройшов стадію громадського обговорення (ще 06.10.2018 р. закінчилося прийняття зауважень і пропозицій до нього), а тому, сподіваємося, його поява «не за горами» img 5. Так ось, ним, серед іншого, подібним же чином «б’ють» по КОРО.

6 Проект постанови Правління НБУ «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Знайдете за посиланням: https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=77079840. Присвячене йому інформаційне повідомлення — https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=77079864&cat_id=80928.

Тож не далеко той день, коли зі спокійною душею можна буде припинити «вписувати та вклеювати» img 6. Але потрібно почекати.

Детальний аналіз цих та інших змін — у наступному номері.

Стежимо за ситуацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі