Теми статей
Обрати теми

Реєструємося у Фонді інвалідів до 1 лютого

Романова Ксенія, податковий експерт
Підприємства і ФОП, у яких «стабільно» працює 8 і більше працівників, зобов’язані праце­влаштовувати працівників з інвалідністю. При цьому вони повинні зареєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів і подати відповідний Звіт. Правила реєстрації ми сьогодні й нагадаємо. А про Звіт поговоримо трохи пізніше.

Отже, реєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів (далі — Фонд) зобов’язані ті роботодавці, для яких установлено норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю (це випливає з ч. 9 ст. 19 Закону № 875*). До них, нагадаємо, належать і підприємства, і ФОП-роботодавці, у яких середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СКШП) за рік становить 8 і більше осіб. Якщо з моменту реєстрації СКШП за рік було менше 8 осіб, то реєструватися у Фонді / виконувати «інвалідний» норматив з працевлаштування / подавати відповідну звітність не потрібно**.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

** Вам буде корисна стаття «Інвалідний» норматив: готуй сани влітку, а віз узимку» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 43).

Строк реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком збільшення чисельності працівників (СКШП) до 8 осіб (п. 3 Порядку реєстрації***). Таким чином, якщо у вас СКШП за минулі роки не дотягувало до 8, а за підсумками 2018 року стало 8 і більше, вам потрібно до 01.02.2019 р. зареєструватися у Фонді інвалідів.

*** Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Нагадаємо алгоритм розрахунку показника СКШП облікового складу за рік.

Крок 1. Визначаємо кількість штатних працівників облікового складу за кожен день кожного місяця звітного року, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні. Цей показник визначаємо на підставі даних табелів обліку використання робочого часу, наказів про прийняття, переведення на іншу роботу працівників і припинення трудових договорів.

При цьому кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, неробочий та святковий день приймаємо на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день.

При розрахунку цього показника враховуємо всіх основних (!) працівників, прийнятих за трудовим договором на постійну, тимчасову або сезонну роботу, у тому числі тих, що працюють у режимі неповного робочого часу, перебувають на строку випробування. Також уключаємо в розрахунок тих, хто перебував у відрядженнях, був відсутній на роботі у зв’язку з хворобою, щорічною відпусткою та відпусткою «за свій рахунок», був мобілізований, проходив строкову військову службу або військову службу за контрактом.

Не враховуємо (!) для цілей визначення СКШП облікового складу за рік, зокрема, сумісників; осіб, що працюють за цивільно-правовими договорами; учнів профтехучилищ, які проходять виробниче навчання і виробничу практику на підприємстві відповідно до договорів про надання робочих місць для зазначених цілей, а також працівниць, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років.

Крок 2. Визначаємо СКШП облікового складу за кожен місяць звітного року за допомогою ось такої формули:

СКШПмісяць = (К1 + К2 + … + КN) : N,

де СКШПмісяць — СКШП облікового складу за звітний місяць;

К1, К2, КN — кількість штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця (з першого по останнє число місяця, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні);

N — кількість календарних днів у звітному місяці.

Приклад. Кількість штатних працівників облікового складу, які підлягають включенню в розрахунок СКШП за всі дні січня 2018 року, становить 217 осіб, кількість календарних днів у січні 2018 року — 31.

Визначимо СКШП за січень 2018 року: 217 : 31 = 7 (ос.).

Крок 3. Визначаємо СКШП облікового складу за звітний рік за формулою:

СКШПрік = (СКШПмісяць1 + СКШПмісяць2 + … + СКШПмісяць12) : 12,

де СКШПрік — СКШП облікового складу за рік;

СКШПмісяць1, СКШПмісяць2, СКШПмісяць12 — показники СКШП за відповідний місяць звітного року;

12 — кількість місяців у році.

Рухаємося далі. У загальному випадку для реєстрації роботодавець подає у відділення Фонду за своїм місцем держреєстрації заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98 (ср. ). Окремі категорії роботодавців разом із заявою подають додаткові документи:

1) підприємства, установи й організації, у тому числі громадські організації осіб з інвалідністю, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів, подають копію рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

2) роботодавці, в яких є відокремлені підрозділи, разом із заявою та копією рішення подають відомості про такі підрозділи за формою, наведеною в додатку до Інструкції № 42****;

**** Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінсоцполітики від 10.02.2007 р. № 42.

3) господарські об’єднання, до складу яких входять громадські організації осіб з інвалідністю, разом із заявою та копією рішення подають:

— копію засновницького договору та/або статуту госпоб’єднання;

— перелік підприємств, що ввійшли до складу госпоб’єднання, за формою додатка до Інструкції № 42.

Зверніть увагу: якщо ви подаєте заяву про реєстрацію у відділення Фонду особисто, то разом із копіями документів надаєте їх оригінали. Якщо ж заяву відправляєте поштою, то копії доведеться засвідчити нотаріально.

Датою реєстрації у Фонді вважається дата надання документів роботодавцем, а у разі направлення їх поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі.

Важливо! Якщо роботодавець раніше вже був зареєстрований у Фонді, то повторну реєстрацію проходити не потрібно.

Ну а якщо раптом не встигли зареєструватися? Панікувати не варто. Санкції за порушення строку реєстрації у Фонді на сьогодні законодавством не передбачені img 1. Тому роботодавці, що «заґавилися», зможуть пройти реєстрацію безпосередньо перед наданням Звіту (до 1 березня 2019 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі