Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» запитання щодо заповнення форми № Д5 і сплати ЄСВ «за себе»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
За 2018 рік підприємці звітують з ЄСВ на новому бланку форми № Д5. На жаль, новий бланк спантеличив усіх більше, ніж звичайно, оскільки, по-перше, у ньому спочатку «сиділи» помилки, а по-друге, податківці активно роздавали неправильні поради щодо його заповнення. Благо в останню мить податківці все ж схаменулися. Поспішаємо розібратися з усім цим вінегретом, оскільки ще є шанс потрапити в «останній вагон».

Для тих, хто вже «здався». Розпочнемо з того, що тим, хто орієнтувався на наші рекомендації щодо заповнення форми № Д51, переподавати нічого не доведеться img 1. Зрештою, і ПФУ, і податківці підтвердили правильність наших висновків — див. лист ДФСУ від 24.01.2019 р. №2265/7/99-99-13-02-01-1 (далі — Лист).

1 Див. статтю «Звіт з ЄСВ «за себе» для ФОП: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 2).

Якщо ви вже подали звіт за формою № Д5 (і, можливо, навіть отримали квитанцію № 2 без зауважень) з дотриманням «минулих» рекомендацій податківців, а тепер виявите їх же протилежні роз’яснення, не хвилюйтеся. Якщо припустилася якоїсь помилки, її можна виправити img 2.

Але покваптеся. Потім виправити звіт буде практично нереально. А зараз — простіше простого. Не пізніше 11.02.2019 р. (включно) ви можете повторно подати форму № Д5 (правильну версію) з відміткою «початкова». І податківці зобов’язані будуть узяти до уваги тільки останню версію звіту (п. 8 розд. II Порядку № 4352).

2 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Якщо не захочуть приймати, вимагайте писати письмову відмову.

При цьому нічого не задвоїтися не повинно і жодних штрафів за помилки не буде.

Графа 3 форми № Д5. Було немало запитань про те, як заповнювати цю графу. Єдиноподатникам податківці на місцях чомусь наполегливо радили подавати звіт, узагалі не заповнюючи графу 3 img 3. Хоча, по-перше, податківці в принципі не уповноважені надавати роз’яснення з приводу заповнення форми № Д5 (це — у компетенції ПФУ), а по-друге, жодних законодавчих підстав для незаповнення цієї графи теж не було3.

3 Представники ПФУ радили цю графу заповнювати (для єдиноподатників — не нижче мінзарплати), про що ми попереджали підприємців у статті «Запитання щодо заповнення Звіту з ЄСВ «за себе» ФОП-єдиноподатником» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 3) і в статті «Звіт з ЄСВ «за себе» для ФОП: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 2).

І ось до кінця місяця, нарешті, ДФСУ прокинулася і визнала, що єдиноподатники таки зобов’язані заповнювати графу 3 форми № Д5. І в ній вони повинні зазначати дохід, не менше ніж мінзарплата відповідного місяця. Нарешті, логіка перемогла img 4.

Показники граф 3 і 4 у єдиноподатника завжди збігатимуться. При цьому графа 3 заповнюється завжди, навіть якщо єдиноподатник не вів діяльності / не отримував доходу / був у відпустці / на лікарняному.

Тому якщо ви подали звіт з порожньою графою 3, переподайте його від гріха чимдалі, щоб надалі не виникло проблем з нарахуванням стажу (як переподати звіт, див. вище).

До речі, якщо єдиноподатник платив не мінімальний ЄСВ, а більше (добровільно для збільшення пенсії), то графа 3 = графі 4 = сумі, з якої фактично сплачений ЄСВ.

Загальносистемники. У них теж є декілька запитань щодо заповнення цієї графи:

1) якщо протягом року діяльності не було (і не було доходу), то що зазначати в графі 3? Оскільки доходу не було взагалі (у декларації значиться 0,00), то в цій графі за кожним рядком зазначаємо прочерки.

Але враховуючи той факт, що ЄСВ усе одно сплачується за кожен місяць, незалежно від того, був у підприємця дохід чи ні, потрібно заповнити графу 4. І зазначаємо ми в ній будь-який дохід, але не менше 1 мінзарплати (більшість підприємців так і роблять) і не вище 15 мінзарплат.

До речі, деякі податківці на місцях відмовлялися приймати звіти з нульовою графою 3 у «сплячих» загальносистемників, але це, звісно, неправильно. Адже саме формулювання графи 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявленого в податковій декларації» свідчить про те, що підсумок за графою 3 повинен збігатися з підсумком за графою 3 рядка 10.7 деки про доходи. У нашому випадку — «0,00»;

Утім, як видно з прикладу в додатку 5 до Листа і в цьому запитанні, податківці «схаменулися».

2) якщо протягом року були місяці і прибуткові, і збиткові, а за підсумками року отримано прибуток: як заповнити графу 3 за збиткові місяці?

Тут у підприємця можуть виникнути сумніви у зв’язку з абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, який свідчить, що за збиткові (нульові) місяці потрібно визначити базу нарахування ЄСВ так, щоб ЄСВ був не нижче мінімуму. Тобто деякі сумніваються, чи не потрібно в графі 3 за збитковими місяцями ставити мінзарплату?

Відповідь: ні, не потрібно. Суть абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ полягає лише в тому, що загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ навіть у тому випадку, якщо доходу в них немає. А сам механізм розрахунку ЄСВ для загальносистемників чітко прописаний у п. 3 розд. III Інструкції № 4494: чистий річний дохід, заявлений у деці про доходи, ділимо на кількість місяців роботи на загальній системі. Отриманий результат (середньомісячний дохід) і записуємо в кожен місяць року (у тому числі й у збиткові місяці).

4 Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

При цьому фактичні підсумки чистого доходу з Книги обліку доходів і витрат для заповнення форми № Д5 зовсім не важливі.

Титулка. Запитання з титулкою ми обговорювали неодноразово5. І начебто вже розібралися з тим, як її заповнити, якщо протягом року спрощенка «уклинилася» між двома періодами роботи на загальній системі (в електронних версіях звіту вже додали другий рядок для другого «загальносистемного» періоду). Але часто виникають й інші запитання: як заповнити дату перебування на загальній системі/спрощенці, якщо діяльність розпочата/закінчена «всередині» місяця?

5 Зокрема, з прикладами — у статті «Звіт з ЄСВ «за себе» для ФОП: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 2).

І ПФУ, і податківці, зрештою, зійшлися в думці, що час перебування на загальній системі або на спрощенці ми розраховуємо/зазначаємо в повних місяцях (з 1-го по 30/31 число або 28/29 — у лютому).

Тому якщо, наприклад, підприємець зареєструвався 13.11.2018 р.:

1) а з 01.12.2018 р. став єдиноподатником групи 2, то на титулці він зазначить період перебування на:

— загальній системі «З 01.11.2018 по 30.11.2018»;

До речі, якщо в цьому місяці не було доходу, заповнюємо графи 3 і 4 форми № Д5 так само, як і бездіяльний загальносистемник: графа 3 = 0, графа 4 = 3723,00 грн.

— на єдиному податку «З 01.12.2018 по 31.12.2018» (у таблиці 1 форми № Д5 графа 3 = графі 4 = 3723,00 грн.);

2) і відразу став єдиноподатником групи 3, то на титулці він зазначить період перебування на єдиному податку «З 01.11.2018 по 31.12.2018»;

3) залишився загальносистемником, то на титулці він зазначить період перебування на загальній системі «З 01.11.2018 по 31.12.2018»;

4) і знявся з держреєстрації 13.12.2018 р., то на титулці він зазначить період роботи на загальній системі «З 01.11.2018 по 31.12.2018».

ЄСВ-сплата у загальносистемників. Деяка невизначеність зі сплатою ЄСВ виникла у загальносистемників з 01.01.2018 р. Саме із цієї дати в них з’явився обов’язок сплачувати ЄСВ «всередині» року: щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом (абз. 4 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Але в якій сумі?

Судячи з Листа, податківці, бачать сплату ЄСВ так: кожного кварталу загальносистемник сплачує мінімальний ЄСВ (3 х 22% х мінзарплата), а після закінчення року робить остаточний розрахунок з ЄСВ виходячи з даних форми №Д5.

Різницю сплачуємо до бюджету до подання форми № Д5 за 2018 рік або одночасно з її поданням (категорія 301.04.02 ЗІР).

До речі, у Листі ДФСУ говорить тільки про те, що остаточний розрахунок можна провести до 10 лютого. Проте радимо зробити остаточний розрахунок саме не пізніше подання форми № Д5.

Багато загальносистемників, у зв’язку з невизначеністю при сплаті ЄСВ-авансів у минулому році, платили квартальний ЄСВ не в мінімальному розмірі, а більше — за аналогією з ПДФО-авансами (від чистого доходу, отриманого протягом кварталу). Що ж, у такому разі не виключено, що до моменту подання форми № Д5 у них узагалі може значитися переплата з ЄСВ. Тож про жодний остаточний розрахунок з ЄСВ може і не йти мова взагалі img 5.

До речі кажучи, у деяких переплата виникла вже за підсумками I — III кварталів, унаслідок чого вони сумнівалися, чи варто взагалі платити ЄСВ за IV квартал (граничний строк сплати — 21.01.2019 р.)6?

6 Про це ми писали в статті «Звіт з ЄСВ «за себе» для ФОП: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 2).

Лист можна зрозуміти й так, що нічого страшного в несплаті платежу за IV квартал у такому разі не буде, оскільки раніше сплачений ЄСВ уже покрив обов’язковий мінімум. Але знову ж таки 100% гарантії немає img 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі