Теми статей
Обрати теми

Мінфін підкоригував П(С)БО 25: вникаємо в деталі

Казанова Марина, податковий експерт
Мінфін наказом від 31.05.2019 р. № 226 вніс зміни у бухнормативку*. Нічого революційного він не передбачає. П(С)БО 25 привели у відповідність до вимог Закону про бухоблік. Також чіткіше прописали, які форми фінзвітності повинні подаватися неприбутковими організаціями. Далі про це детальніше.

* Наказ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

Зміни в П(С)БО 25. У П(С)БО 25 відбулися такі зміни:

1. Змінена сама назва П(С)БО 25 і його «статус» (воно стало «національним»). Стара назва «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» замінена на «Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність».

Зміна пов’язана з тим, що П(С)БО 25 оперував поняттям «суб’єкт малого підприємництва», тобто був підлаштований під «градацію» підприємств із ст. 55 ГКУ (якою ми керувалися раніше). Водночас у Законі про бухоблік:

1) наведена своя класифікація підприємств. І в ній немає згадок про суб’єктів малого підприємництва;

2) визначено коло підприємств, які подають спрощену фінзвітність (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік). І тепер чітко зрозуміло, що спрощена фінзвітність — це фінансова звітність з НП(С)БО 25.

2. Уточнено, хто застосовує НП(С)БО 25. Воно поширюється на:

(1) малі підприємства;

(2) мікропідприємства;

(3) неприбуткові організації;

(4) підприємства-єдиноподатники групи 3 (незалежно від того, в яку категорію підприємств вони потрапляють);

(5) представництва іноземних суб’єктів господарювання.

НП(С)БО 25 не поширюється на ті підприємства, які ведуть облік за МСФЗ.

І що важливо, тепер у НП(С)БО 25 чітко вказано, що воно застосовується і неприбутковими організаціями. Раніше питання подання неприбутковими організаціями спрощених форм фінзвітності було під питанням. Закон про бухоблік (ч. 3 ст. 11) говорив про те, що для неприбуткових організацій встановлюється скорочена за показниками фінзвітність у складі балансу і звіту про фінансові результати. Але в самому НП(С)БО 25 згадок про можливість його застосування неприбутковими організаціями не було. Тепер ця неоднозначність усунена img 1.

3. Під вимоги Закону про бухоблік змінена назва форм звітності і уточнено, які форми якими підприємствами подаються. НП(С)БО 25, як і раніше, передбачає 2 комплекти фінзвітності (ф. № 1-м і № 2-м; ф. № 1-мс і ф. № 2-мс).

Форми

Було

Стало

Ким тепер подаються

№ 1-м,

№ 2-м

«Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

«Фінансова звітність малого підприємства»

1) малі підприємства (окрім підприємств-єдиноподатників групи 3);

2) представництва іноземних суб’єктів господарювання

№ 1-мс,

№ 2-мс

«Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

«Фінансова звітність мікропідприємства»

1) мікропідприємства;

2) неприбуткові організації;

3) підприємства-єдиноподатники групи 3

Зверніть увагу: тепер чітко зрозуміло, яку форму фінзвітності повинні подавати неприбуткові організації — вони подають скорочену фінзвітність (у складі балансу і звіту про фінрезультати) за формою № 1-мс і № 2-мс (незалежно від того, в яку категорію підприємств згідно з градацією із Закону про бухоблік вони потрапляють).

4. У формі № 1-м з’явилася стаття «Нематеріальні активи» (раніше ця інформація відображалася за рядком «Основні засоби»).

5. Замість «непридатної» норми про те, що підприємства-єдиноподатники групи 3, які працюють без ПДВ, можуть здійснювати записи в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису, прописали нормальну норму про те, що бухоблік такими підприємствами ведеться за П(С)БО.

Відображати доходи/витрати треба керуючись вимогами П(С)БО 15 «Доходи» і П(С)БО 16 «Витрати», а не єдиноподатковими правилами. Тепер цей момент чітко закріпили в П(С)БО 25.

Зміни в НП(С)БО 1. Тут теж зміни перекликаються зі змінами в П(С)БО 25. Формально в НП(С)БО 1 прописали, що суб’єкти господарювання, які мають право застосовувати НП(С)БО 25, самостійно вирішують, чи користуватися їм формами звітності з НП(С)БО 25 або ж подавати «загальний» (повний комплект звітності з п’яти форм).

Але відмітимо, що і Закон про бухоблік, і Порядок № 419** говорять про подання мікро-/малими підприємствами/єдиноподатниками групи 3/неприбутковими організаціями тільки скороченої фінзвітності. Тобто право вибору — подавати «повний» комплект звітності чи «скорочений», вони не передбачають. Тому цей момент ще вимагає роз’яснень від Мінфіну.

** Порядок подання фінзвітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

План рахунків. Закріплено право за малими/мікропідприємствами, неприбутковими організаціями, єдиноподатниками групи 3 право використовувати Спрощений план рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186). Це означає й те, що вони можуть використовувати і «загальний» План рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291).

Але! Є застереження про те, що підприємства застосовують спрощений План рахунків у разі складання ними звітності згідно з НП(С)БО 25. А ось якщо підприємства вирішили подавати «загальну» звітність — вони повинні застосовувати і «загальний» План рахунків.

І ще такий момент. В Інструкції № 291 тепер уточнено, що всі підприємства, у тому числі й неприбуткові організації, повинні вести облік з використанням рахунків класу 9 (і на власний розсуд можуть ще використовувати рахунки класу 8).

До речі, Спрощений план рахунків рахунки класу 8 не передбачає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі