Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» акцизні новини: продовження строків реєстрації і К°

Шевчук Михайло, податковий експерт
Продовжили строки реєстрації «розподільчих» акцизних накладних. Нарешті набрав чинності наказ № 2621, яким затверджені форми низки важливих документів, зокрема акциз­них накладних. Не всі платники акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового потрапили до нового Реєстру. Ось перелік новин за акцизним податком, які, на наш погляд, заслуговують на вашу увагу.

1 Наказ Мінфіну від 19.06.2019 р. Набрав чинності 23.07.2019 р. (опублікований у бюлетені «Офіційний вісник України», 2019, № 55).

У попередньому номері2 ми повідомляли вам, що згідно з ПКУ (а саме п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ) перші примірники «розподільчих» акцизних накладних слід було зареєструвати не пізніше 20 липня, а другі — 22 липня.

2 Стаття «Акцизні накладні «розподільчі» та заявки: коли «горять» строки…».

Власне, сама можливість реєструвати такі АН повинна була з’явитися 16 липня, але в цей день податківці проводили технічне обслуговування СЕАРП та СЕ img 13. До речі, як і 23 липня.

3 sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/385285.html.

Враховуючи, що на момент, коли зазначені строки вже збігли, форма АН була доступна тільки проектна (наказ № 262, яким затверджена у тому числі форма нової АН форми «П», ще не був оприлюднений), і з реєстрацією АН були технічні труднощі, логічно, що ці строки ДФСУ продовжила.

Згідно з її інформаційним повідомленням4 реєстрація перших примірників АН в ЄРАН продовжена на 5 днів, а других примірників АН — на 7 днів із дня опублікування наказу № 262.

4 sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/386024.html; sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/386025.html.

Цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (п. 4 наказу) — з 23.07.2019 р. Тобто перші примірники «розподільчих» АН необхідно зареєструвати не пізніше суботи, 27 липня, а другі — понеділка, 29 липня.

Орієнтуємося на обережний підхід при визначенні строків реєстрації, тобто коли перший день такого строку збігається з днем набрання чинності нормативно-правовим актом.

Дата складання як перших, так і других примірників АН має бути тільки 01.07.2019 р.

Працювати СЕАРП та СЕ згідно з п. 232.1 ПКУ та п. 30 Порядку № 4085 повинна постійно (24 години щоденно), крім часу, необхідного для її техобслуговування. Тому не дивуйтеся, що останній день реєстрації перших примірників «розподільчих» АН припадає на вихідний день.

5 Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408.

Інша проблема — не всі платники акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового потрапили до нового Реєстру (cabinet.sfs.gov.ua/registers/excise). Якщо не знайшли себе в ньому (хоча повинні були), податківці радять6 зареєструватися платником акцизного податку та/або зареєструвати акцизні склади, розпорядниками яких ви є. Для цього слід подати заяви J/F1304101. Після цього вас повинні включити до нового Реєстру.

6 sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/385919.html.

Після такого провального «старту» роботи нової СЕАРП та СЕ страшно уявити, що чекає на платників акцизного податку далі…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі