Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець змінив адресу: куди звітувати і платити податки?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуація: неприбуткова організація наприкінці березня 2019 року змінила місцезнаходження (зі зміною адміністративного району). Подаємо звітність і сплачуємо всі податки за новим місцезнаходженням. Але в «старій» податковій наполягають на тому, що сплачувати ПДФО і військовий збір до кінця року потрібно за старою адресою. Чи це так?

У загальному випадку при зміні місцезнаходження підприємство продовжує сплачувати податки і збори (у тому числі ПДФО і військовий збір (ВЗ)) за старим місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року. Туди ж подають і звітність (див. лист ДФСУ від 27.10.2017 р. № 2418/6/99-99-15-01-01-15/ІПК, а також роз’яснення в категорії 119.06 ЗІР*).

* Див. також статтю «Зустрічаємо зміни в порядку обліку платників податків» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 50).

Виняток — ЄСВ. Подання звітності та сплату за ним здійснюють за новим місцем обліку (п. 8 розд. III Порядку № 435**).

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Тепер щодо неприбутківців. У п. 10.13 Порядку № 1588*** сказано:

«одночасно із зняттям з обліку юридичної особи (крім юридичних осіб, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій) або фізичної особи — підприємця за основним місцем обліку здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку згідно із розділом VII цього Порядку без подання заяви платником податків та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14 — 10.21 цього розділу».

*** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Із цієї норми, потрібно думати (виклад залишає бажати кращого), випливає, що для неприбутківців, які включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, діють особливі правила. Їх не залишають на обліку в старій податковій як за неосновним місцем обліку, куди платять і звітують до кінця року звичайні платники.

Так, у статті «Зміна місцезнаходження» в журналі «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 16 податківці минулого року доходили висновків, що:

стаття 45 Бюджетного кодексу України**** не поширюється на юридичних осіб, включених до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

**** Саме в ній міститься вказівка платити до кінця року за старим місцезнаходженням.

— такими платниками сплата податків і подання звітності здійснюється за новим місцезнаходженням з дати взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням.

Підтвердження знаходимо в консультації податківців з категорії 102.23 ЗІР.

У ній сказано, що в разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району неприбутковою організацією, подання Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації здійснюється за новим місцезнаходженням (основним місцем обліку).

Тобто в роз’ясненнях податківців якраз-таки підтверджується правильність дій неприбутківця, який відразу почав платити і звітувати за новим місцем обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі