Теми статей
Обрати теми

Гарячі запитання щодо акцизних складів: якщо АЗС і ГАЗС — єдине ціле

Шевчук Михайло, податковий експерт
Як правильно заповнити форму № 20-ОПП, якщо юрособа має два договори купівлі-продажу АЗС (бензин) і ГАЗС (газ)? Але це одна заправка й РРО один, а адреса в договорах купівлі-продажу відрізняється літерою, наприклад: будинок 83 та будинок 83А. Юридична адреса зареєстрована за адресою ГАЗС. Чи потрібно у формі № 20-ОПП зазначати два об’єкти та реєструвати два акцизні склади? Та як можна виправити раніше подану форму № 20-ОПП?

Як уявляється, факт наявності двох окремих адрес створить для суб’єкта господарювання низку проблем.

Об’єкт, пов’язаний з оподаткуванням. Поняття об’єкта оподаткування наведено в п. 22.1 ПКУ, згідно з яким таким об’єктом можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку. Реєструвати такі об’єкти платник податків зобов’язаний шляхом подання Повідомлення за формою № 20-ОПП*.

* Форму якого затверджено додатком 10 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Як зазначено в самому запитанні, незважаючи на сусіднє місце розташування об’єкти мають різні адреси. Адресу зазначають у графі 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування (вулиця, номер будинку/офіса/квартири)» розділу 3 форми № 20-ОПП. І навряд чи в цьому випадку можна говорити про те, що маємо справу з одним об’єктом оподаткування, розташованим за двома адресами.

Нагадаємо, що якщо про той чи інший об’єкт ви хочете подати форму № 20-ОПП уперше (у тому числі в разі довнесення «забутого» об’єкта), в графі 2 слід зазначити код «1».

Ліцензування торгівлі пальним. «Оливи до вогню» підливає майбутнє (з 01.07.2019 р.) ліцензування операцій з пальним**.

** Детальніше ми говорили про це в статті «Ліцензування операцій з пальним, акцизні склади: «гарячі» питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21).

Зокрема, в Законі № 481*** буде сказано, що суб’єкти господарювання отримують ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним. У свою чергу, цей же Закон визначає місце роздрібної торгівлі пальним, як місце (територію), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для роздрібної торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

*** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

При цьому в заяві на отримання ліцензії заявник просить видати ліцензію за конкретною адресою торгівлі.

Знову ж таки в ситуації із запитання вважаємо суперечливим зазначення відразу двох окремих адрес.

Відповідно однією ліцензією справа не обійдеться.

Акцизний склад. З акцизними складами, вважаємо, маємо схожу проблему.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі