Теми статей
Обрати теми

Надомна праця: табель обліку

Соломіна Марія, експерт з кадрових і податкових питань
Трудові відносини, що складаються між надомником і його роботодавцем, повинні регулюватися загальними нормами трудового законодавства, але з урахуванням певних особливостей*. Але як бути з обліком робочого часу надомника? Вести чи не вести на нього Табель обліку робочого часу? Відповідь на це запитання спробувало надати Мінсоцполітики, а ми його прокоментуємо.

* Детальніше про це див. матеріал «Надомна робота: як організувати працю працівника вдома» в сьогоднішньому номері.

Розпочнемо з того, що домовленість про роботу вдома може бути встановлена як при прийнятті на роботу, так і згодом, шляхом внесення відповідних змін до трудового договору, укладеного з працівником.

Виконання роботи вдома не спричиняє будь-яких обмежень трудових прав працівника.

Як і на будь-якого іншого працівника, на надомника норми КЗпП, Закону про оплату праці поширюватимуться в повному обсязі. На працівників, які працюють удома, роботодавець в обов’язковому порядку оформляє кадрові накази (про прийняття на роботу/переведення/звільнення тощо), особову картку, формує особову справу.

Надомники, як і інші працівники, мають право на відпустку (зазначаємо в графіку відпусток, повідомляємо в загальному порядку про початок відпустки, видаємо наказ про відпустку) і на її компенсацію в разі звільнення, якщо така відпустка не була використана.

Що ж ми в результаті маємо? З одного боку, такий працівник повинен підпорядковуватися правилам внутрішнього трудового розпорядку, що діють у роботодавця. Але з іншого — виконання цих правил важко проконтролювати.

Олії у вогонь підливає п. 16 Положення про працю надомників**. У ньому зазначено, що працівники, які працюють удома, розподіляють робочий час на власний розсуд. При цьому оплата праці проводиться роботодавцем за фактично виконану роботу.

** Положення про умови праці надомників, затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99.

Виходячи із цього Мінсоцполітики в листі від 19.02.2019 р. № 30/1/204-19 доходить висновку, що табель робочого часу на надомників вести не потрібно. Водночас роботодавець може встановити надомникові розрядні розцінки, норми виробітку, вести реєстраційні листи робочих завдань тощо.

Проте, на наш погляд, такий висновок справедливий, тільки якщо працівник — відрядник. Адже, зважаючи на специфіку відрядної форми оплати праці, навіть для звичайних працівників-відрядників підприємства дотримання норми робочого часу є лише елементом трудової дисципліни. При цьому розмір оплати праці відрядника залежить від результатів праці (рівня виконання і перевиконання норм виробітку і виробничих змінних завдань).

Інша річ, якщо надомник — працівник з почасовою формою оплати праці.

Її застосовують там, де результат праці вимірюється кількістю відпрацьованого часу.

При почасовій формі оплати праці роботодавець зобов’язаний не лише контролювати виконання нормованих завдань, а й вести облік робочого часу. Без такого обліку обчислити суму зарплати, на жаль, не вийде. А отже, і без табеля обліку робочого часу не обійтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі