Теми статей
Обрати теми

Довільна відомість на виплату готівки

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємство застосовує видозмінені форми розрахунково-платіжної відомості та відомості на виплату готівки. Чи можуть за це оштрафувати?

Типові форми розрахунково-платіжних відомостей № П-6 і № П-7 затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. Ці документи підтверджують суму витрат на оплату праці працівників підприємства. Проте вони вже неабияк застаріли і незручні для використання. Тому цілком природно, що кожне підприємство розробляє власну, зручну для нього форму розрахунково-платіжної відомості.

Жодних штрафів за це немає. Але:

— щоб відомість мала статус первинного документа, в ній мають бути обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 881.

1 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.1995 р. № 88.

«Документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм» (п. 2.7 Положення № 88).

— не слід прибирати з відомості ті моменти, які можуть вивчатися під час перевірок «трудовиків»2.

2 Див., зокрема, форму акта інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) юридичної особи (фізичної особи), яка використовує найману працю, що затверджено наказом Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1338.

З відомістю на виплату готівки (додаток 1 до Положення № 1483) справи йдуть складніше. І все тому, що регулятор критично ставиться до застосування інших форм документів, не передбачених Положенням № 148. Узяти ті ж перехідні строки для застосування старих/нових форм з п. 11 постанови НБУ, якою затверджено Положення № 148.

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Також НБУ свого часу в листі від 11.05.2018 р. № 50-0007/26419 відповідав на запитання: чи може сільгосппідприємство застосовувати довільну форму відомості при виплаті орендної плати фізособам — власникам земельних ділянок. Згадавши, що відомість на виплату готівки є касовим документом (п.п. 11 п. 3 Положення № 148) і використовується для видачі не лише зарплати, але й інших виплат (п. 2 пояснень щодо заповнення додатка 1 до Положення № 148), НБУ дійшов висновку:

«форма відомості на виплату готівки… містить достатню кількість реквізитів для виплати орендної плати орендодавцям і… не потребує розроблення окремого бланка такого документа».

Та і той же п. 2.8 Положення № 88 надає спеціальний статус касовим документам, установлюючи що додаткові вимоги до порядку створення первинних документів про касові та банківські операції передбачаються іншими нормативно-правовими актами.

У цьому випадку таким актом є Положення № 148.

Так, згідно з:

п. 23 Положення № 148 касові операції оформляються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням електронних платіжних засобів, іншими касовими документами, які згідно із законодавством України підтверджували б факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) готівки;

п. 30 Положення № 148 виплати, пов’язані з оплатою праці, проводяться касиром підприємства за видатковими касовими ордерами, складеними на кожного одержувача, чи за видатковими відомостями.

Скрізь у такому випадку під видатковою відомістю мається на увазі відомість на виплату готівки згідно з додатком 1 до Положення № 148 (див. абз. п. 18 Положення № 148).

Таким чином, щоб уникнути претензій з боку перевіряючих, краще оформляти виплату готівки з каси підприємства за допомогою відомості на виплату готівки встановленої форми (додаток 1 до Положення № 148).

Ну а якщо все-таки використали відомість довільної форми? До чого може призвести таке порушення?

Податківці можуть визнати «довільні» відомості недійсними (тобто ніби взагалі відсутніми), а готівку не виданою. Або вважатимуть готівку, призначену до виплати за відомістю, не призначеною для виплати зарплати. Відповідно такою, що не має привілейованих строків для зберігання в касі понад установлений ліміт.

У цьому випадку суму, зазначену в «довільних» відомостях, додадуть до залишку готівки в касі і порівняють з лімітом каси. Якщо ліміт перевищений, то до підприємства можуть застосувати штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожен день (абз. 2 ст. 1 Указу № 4364).

4 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулюванню обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95. Важливо! Є інформація про близьку відміну Указу.

Можна, звичайно, спробувати відбитися від штрафу в суді.

Як варіант, можете також послатися на позицію ВАСУ. На його думку, при оцінці дотримання підприємством порядку ведення касових операцій визначальне значення має встановлення факту видачі або отримання (повернення) готівкових коштів, а не тільки правильність складання відповідних звітних документів (див. ухвалу ВАСУ від 20.05.2010 р. у справі № 32/408а5).

5 reyestr.court.gov.ua/Review/10088171.

Але все-таки це аргументи на крайній випадок.

Рекомендуємо прислухатися до позиції НБУ — використовувати затверджену форму відомості на виплату готівки і не провокувати зайвий раз контролерів.

Це визнають і податківці (див. категорію 109.21 ЗІР).

До речі, адміністративна відповідальність за порушення правил ведення касових документів КпАП не передбачена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі