Теми статей
Обрати теми

«Роздрібний» акциз у ФОП — у «степах обліку»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Підприємець протягом дня отримав 1050 грн. виручки (з «роздрібним» акцизом 5 %). Яку суму записувати до Книги обліку доходів і витрат: 1000,00 грн. без акцизу чи 1050,00 грн. з акцизом? І яка сума піде до декларації? Розбираємося!

Податковий облік. ФОП на єдиному податку. У Книзі обліку доходів (і витрат) і в декларації єдиноподатника відображаємо дохід з «роздрібним» акцизом (у нашому прикладі — 1050,00 грн.). Оскільки в ПКУ немає застереження про те, що акцизний податок не йде в дохід єдиноподатника (див. п.п. 292.11 ПКУ).

ФОП на загальній системі оподаткування. У Книзі обліку доходів і витрат та в декларації про доходи відображаємо дохід без акцизного податку (у нашому прикладі — 1000,00 грн.). Оскільки в п.п. 177.3.1 ПКУ прямо сказано, що до доходу загальносистемника не включається роздрібний акциз img 1.

Оприбуткування готівки. Якщо ви працюєте виключно за безготівкою, то «знань», наведених вище, вам достатньо. Якщо ж ви приймаєте в оплату готівку, є нюанси. Пов’язані вони з оприбуткуванням. Важай — необхідністю виконання вимог Положення № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

З 15.02.2019 р. Положення № 148 дещо «поправили»**. Судячи з усього, задум був встановити, що для ФОП у будь-якому випадку (є РРО / немає РРО / немає РРО, але є КОРО з РК) оприбуткуванням є запис до Книги обліку доходів (і витрат), зроблений за встановленими правилами. Але, як завжди, вийшло в результаті «те, та не зовсім те». Стосовно нашого випадку маємо таке.

** Про що ви вже знаєте з нашої статті «Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

1. Спецправила для ФОП, що застосовують РРО, у п. 11 Положення № 148 вже немає. Працює базове правило — оприбуткування в Книзі обліку. Тому стверджувати, мовляв, «через РРО пробили, і достатньо», не можна. Книга обліку тепер — «Цар гори».

Переважно платники «роздрібного» акцизу якраз і є «юзерами» РРО.

2. Так, написано, що «Оприбутковування та облік фізичними особами — підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів) у порядку, визначеному Податковим кодексом України». Але поруч «красується» й інше правило: «Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі».

У зв’язку із цим, щоб не мати проблем з оприбуткуванням, радимо, як і раніше, «роздрібний» акциз у Книгах обліку показувати.

У загальносистемників алгоритм такий: спочатку всю готівку ставлять до графи 2 Книги, а в наступному рядку зазначають зі знаком «-» ті суми (у цьому випадку «роздрібного» акцизу), які доходом загальносистемника (як ми вже з’ясували вище) не є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі