Теми статей
Обрати теми

Плани перевірок. Що? Де? Коли?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Що ви, шановний читачу, повинні (у ваших же інтересах) знати про плани-графіки проведення перевірок? Де знайти потрібну інформацію про заплановані перевіряючими візити? Коли вас повинні перевірити, якщо до плану-графіка вам «пощастило» потрапити? Коли контролери можуть внести зміни до своїх планів? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете в статті, що пропонується до вашої уваги.

Відразу домовимося: розглядати в статті будемо плани перевірок найбільш історично img 1 небажаних візитерів — податківців, а також, можливо, зараз навіть більш небажаних трудовиків. Останні до компанії найнебезпечніших потрапили відносно нещодавно — з моменту введення «драконівських» штрафів, передбачених ст. 265 КЗпП за порушення трудового законодавства. Незмінні супутники таких штрафів — адмінсанкції, передбачені КУпАП, але їх розміри помітно менші1.

1 Про те, що до фізосіб-підприємців справедливо застосовувати тільки один вид санкцій, ви могли прочитати в статті «Трудове» порушення у ФОП: двом штрафам не бувати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 8).

Що лежить в основі плану перевірок? Те, з якою періодичністю той чи інший суб’єкт потрапить до плану проведення перевірок, залежить, передусім, від ступеня ризику, до якого віднесена його діяльність. Він може бути високим, середнім або незначним.

Податківці включають до свого плану-графіка платників з високим ступенем ризику не частіше одного разу на рік, із середнім — одного разу на 2 роки, а з незначним — одного разу на 3 роки. Критерії ризиковості затверджені Порядком № 5242.

2 Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524.

Держпраці застосовує інші строки: з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки, із середнім — одного разу на 3 роки, з незначним — одного разу на 5 років.

Але ця шкала стосується саме планових перевірок (зокрема, перевірок охорони праці). У свою чергу, інспекційні відвідування (при яких штрафи на сьогодні найзначніші) виключно позапланові.

Критерії Держпраці закріплено в постановах КМУ від 28.04.2009 р. № 413 та від 26.12.2011 р. № 1404.

Де знайти плани-графіки? Це — завдання нескладне. Багато перевіряючих свої плани оприлюднюють на офіційному інспекційному порталі (https://www.inspections.gov.ua/). У розділі «Плани перевірок» ви можете ознайомитися:

— з планом комплексних перевірок органів державного нагляду (контролю), який щорічно затверджує Державна регуляторна служба України (підрозділ «Комплексний план»);

— з річними планами перевірок деяких міністерств, державних інспекцій, служб, агентств, комісій, ПФУ (підрозділ «Річні плани на 2019 рік»).

Також тут розміщені плани перевірок інспекцій/відділів/управлінь державного архітектурно-будівельного контролю окремих місцевих рад (або їх виконкомів).

Ви можете ввести код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код — якщо цікавить інформація про ФОП) та/або найменування (П. І. Б. — для ФОП) у відповідній графі й дізнатися, хто до вас збирається з плановою перевіркою, з якого питання й коли.

Серед перевіряючих, які оприлюднили свої плани на інспекційному порталі, — й Держпраці, що запланувала на 2019 рік 16905 перевірок.

Увага! Йдеться саме про планові перевірки Держпраці, у той час як інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які приховують у собі значно більшу небезпеку img 2, як ми вже зазначали вище, є за своїм характером позаплановими.

Крім того, зазначені вище органи публікують перевірочні плани і на своїх офіційних сайтах/порталах/інтернет-представництвах.

Так, план перевірок Держпраці можете знайти й на її офіційному порталі3.

3 Посилання: http://dsp.gov.ua/plan-zakhodiv-zi-zdiisnennia-derzhavnoho-nahliadu-kontroliu-derzhpratsi-na-2019-rik/.

ДФСУ — служба більш утаємничена img 3. Зі своїм планом-графіком на 2019 рік вона поділилася з громадськістю тільки на своєму офіційному порталі4. Опублікований він був 22.12.2018 р.5 Але біда в тому, що, дотримуючись своїх же торішніх традицій, ДФСУ встигла вже тричі його змінити img 4

4 Посилання: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/362017.html.

5 Про це, а також інші тонкощі проведення перевірок у 2019 році ми повідомляли, зокрема, в матеріалі «Перевірочні тенденції — 2019: чи є якісь преференції?» у журналі «Бухгалтер 911», 2019, № 2.

План-графік перевірок ДФС складається з чотирьох розділів. Документальні планові перевірки:

I) платників податків — юридичних осіб;

II) фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів;

Зміни в перші два розділи внесено 13.02.2019 р. (про що ми повідомляли на своєму порталі — https://buhgalter911.com/news/news-1041907.html).

III) фізичних осіб (змінено 18.02.2019 р.https://buhgalter911.com/news/news-1041989.html);

IV) платників податків — юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ (змінено 21.02.2019 р.https://buhgalter911.com/news/news-1042088.html).

Розділи, у свою чергу, поділяються на підрозділи та групи.

Наприклад, розділ ІІІ поділяється на 3 групи. Це фізичні особи з обсягом доходу: (1) до 20 млн грн; (2) від 20 млн грн. до 100 млн грн.; (3) 100 млн грн. і більше.

На відміну від інформації, розміщеної на інспекційному порталі, плани на офіційних порталах Держпраці та ДФСУ наведено у формі таблиць формату .xlsx.

Для того, щоб знайти (чи не знайти img 5) себе в переліку тих, хто перевіряється, потрібно:

— натиснути одночасно клавіші «Ctrl» і «F»;

— у спливаючому вікні ввести код ЄДРПОУ/ідентифікаційний код або найменування підприємства/П. І. Б. фізособи (для ФОП);

— натиснути «знайти далі».

Давайте розглянемо, чи дозволено кому-небудь змінювати плани перевірок, як це старанно робить ДФСУ.

Коли можна змінювати плани перевірок? Очевидно, податківці особливо цим питанням не переймаються, інакше повинні були б знати декілька простих істин.

По-перше, внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається, крім випадків: (1) зміни найменування суб’єкта господарювання та (2) виправлення технічних помилок. Це встановлено ч. 1 ст. 5 Закону № 8776, причому ця норма обов’язкова й для органів ДФСУ7 (згідно з ч. 5 ст. 2 цього Закону)!

6 Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

7 Крім митного контролю на кордоні, але про нього зараз не йдеться.

Ось тільки в податківців не лише в цьому питанні до Закону № 877 зверхнє ставлення img 6… Благо, суди ставлять їх на місце (про що скажемо далі).

Формальна ж дія Закону не поширюється на валютний контроль, митний контроль на кордоні та державний експортний контроль (згідно з ч. 1 ст. 2 Закону).

По-друге, норми ПКУ, якими, на їх же думку, повинні керуватися податківці, не «дають добра» на зміни до планів проведення перевірок (п. 77.1 ПКУ).

Але хитрі фіскали, як за рятувальну соломинку, хапаються за підзаконний нормативно-правовий акт, а саме Порядок № 524. У п. 3 говориться про можливість коригування плану-графіка, причому можливо це не раніше другого місяця поточного року. Тобто ДФСУ почала користуватися цією можливістю як тільки, так і відразу img 7.

Судові тенденції. Але суди (див., зокрема, рішення Донецького окружного адмінсуду від 19.09.2018 р. у справі № 0540/5690/18-а8) визнають Порядок № 524 у частині надання податковим органам права здійснювати коригування річного плану-графіка проведення перевірок таким, що суперечить приписам ПКУ.

8 www.reyestr.court.gov.ua/Review/76610442.

Київський окружний адмінсуд (рішення від 04.10.2018 р. у справі № 810/2099/189), у свою чергу, зазначає, що згідно з п. 1 Порядку № 524 оновлення річного плану-графіка здійснюється в разі його коригування територіальними органами ДФСУ. Згідно з п. 2 Порядку формування (коригування) планів-графіків територіальних органів ДФСУ здійснюється в порядку, встановленому в розд. III — V цього Порядку.

9 www.reyestr.court.gov.ua/Review/77273526.

При цьому в розд. III — V Порядку не передбачено можливості коригування в поточному році вже сформованого і затвердженого річного плану-графіка проведення перевірок шляхом включення до нього нових платників податків.

На цій підставі суд доходить висновку про незаконність наказу про проведення перевірки.

Тобто, по-хорошому, щоб захистити свої права, платник податків повинен не допустити перевіряючих до проведення перевірки. Але це, як ви знаєте, може призвести до накладення адміністративного арешту майна платника податків.

Так було й у справі № 0540/5690/18-а.

Чи готові ви йти на такі ризики — вирішувати вам… Щоб виграти дорогоцінний час, можна оскаржити в суді наказ про проведення перевірки, копію якого вам повинні направити за 10 днів до початку її проведення, відразу ж після її отримання. У такому разі й до адмінарешту майна справа може не дійти.

Крім того, в планах-графіках ДФСУ зазначає конкретні місяці, у яких повинна пройти перевірка. Але податківці нерідко не дотримуються запланованих строків.

Відомі випадки як передчасного, так і запізнілого виходу на стежку img 8 перевірки.

Держпраці, до речі, конкретніша: в оприлюдненому нею плані перевірок можна дізнатися як про дату початку її проведення, так і про її тривалість.

Суди не схвалюють і безпідставного перенесення строків проведення перевірок і на цій підставі також скасовують накази про їх призначення (див., наприклад, постанову ВС від 01.08.2018 р. у справі № 817/519/1610).

10 www.reyestr.court.gov.ua/Review/75673535.

Крім того, в судовій практиці траплялися випадки, коли платник податків успішно оскаржив наказ про призначення планової перевірки на підставі недоліків у формуванні плану-графіка (див., наприклад, постанови Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 30.01.2018 р. у справі № 804/3392/1711, Київського апеляційного адмінсуду від 17.07.2018 р. у справі № 810/1057/1812).

11 www.reyestr.court.gov.ua/Review/72282060.

12 www.reyestr.court.gov.ua/Review/75425108.

Тобто часто в судах домогтися справедливості вдається. Інша річ, що не всі й не завжди готові туди звертатися з подібних питань…

Як довести запізніле потрапляння до плану-графіка? Не знайшовши себе в первісно оприлюдненому плані-графіку, навряд чи хтось стане заручатися підтвердженням цього факту. А воно зовсім не завадить, якщо після подальших змін плану-графіка платник там з’явиться. Принаймні, якщо справа дійде до судових спорів.

Узагалі-то в суді доводити, що платник спочатку був у плані-графіку, повинні податківці (згідно з ч. 2 ст. 77 КАСУ). Той же, у свою чергу, в позові просто стверджує, що був уключений до плану-графіка вже після опублікування цього документа. А це означає, що наказ про призначення перевірки був прийнятий незаконно.

Водночас, виходячи з практики, бажано підкріпити свою позицію, подавши запит на доступ до публічної інформації.

Сформулювати його можна приблизно так: «коли (зазначити дату) та на підставі якого рішення (зазначити реквізити, включаючи дату прийняття) ТОВ «Мир» було включено до плану-графіка перевірок на 2019 рік?».

Якщо платника дійсно внесли до плану-графіка проведення перевірок при внесенні змін, то, ймовірно, нададуть потрібну для оскарження інформацію.

Направляти такий запит необхідно до ДФСУ.

Відповідь повинні надати протягом 5 робочих днів (згідно з ч. 1 ст. 20 Закону № 293913). Відмовити в наданні інформації через те, що план-графік опублікований, контролюючий орган не може (що випливає з ч. 2 ст. 22 цього Закону).

13 Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI.

Надали відписку? У такому разі не залишається нічого іншого, як витребувати інформацію через суд. Для цього разом з позовом потрібно подати заяву про забезпечення доказів (ст. 114 КАСУ). У ній слід вказати на необхідність витребувати інформацію про те, коли й на підставі якого документа платника внесли до плану-графіка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі